עד לפני מספר שנים רוב הנשים הישראליות בגילאי 20-50 לא רצו לשמוע מהתכשיטים הישנים של הסבתא או הדודה, במקרה הטוב התכשיטים שעברו בירושה נתחבו למגירה נידחת בשולחן האיפור ונשכחו ובמקרה הרע נמכרו להתכה ופירוק.
"אני זוכר שבמשך שנים על גבי שנים, היו מספרות לי לקוחות מבוגרות, שהן התחננו לבנותיהן, נכדותיהן ואפילו לכלותיהן ובלבד שייאותו לקחת ולענוד חלק מהתכשיטים הישנים והעתיקים, ואף אחת לא הסכימה" מספר יריב אגוזי מגלריה אגוזי בת"א. "עד לא מזמן תכשיטים ישנים או עתיקים נתפסו כשריד ארכאי, זקן ולא מעודכן", אבל בשנים האחרונות חל היפוך במגמה ואחרי גאות פריטי הוינטאז' (אופנה ואביזרים) הגיעה גם תורם של התכשיטים העתיקים והם זוכים לעדנה מחודשת ולתור זהב של ממש. מדובר בתכשיטי זהב שיוצרו בין השנים 1850-1950 (תכשיטים שיוצרו בתקופות קדומות יותר היו מאז ומתמיד יקרים מאד) עשויים זהב וחלקם משובצים ביהלומים, אבני חן, פנינים ועוד.
"בהתחלה, כשהטרנד הזה רק נבט לו בתודעה של נשות ישראל, כולן חיפשו רק טבעות עתיקות, אבל אט אט גבר האומץ לענוד גם סיכות זהב ישנות על דש מקטורן הג'ינס או הוינטג'. לקוחות ביקשו שנשיג להן מחרוזות פנינים ישנות עם סוגרים מיוחדים ומשובצים, שרשראות טורקיזים וחרוזי קוראל כתומות אדמדמות ואז הגיעה גם שעתם היפה של העגילים העתיקים" מסביר אגוזי בחיוך רחב. " בנות הארץ הזו הבינו שגם אם את מגיעה לאירוע בשמלה שחורה קטנה ונעל עקב בנאלית אבל ענדת יחד איתם זוג עגילים עתיקים ובעלי נוכחות, ההופעה שלך תשאיר חותם ייחודי ובלתי נשכח".
מהם התכשיטים היקרים ביותר כיום בתחום הוינטג'?
"ישראל מפגרת אחרי שאר העולם (ארה"ב ואירופה) בכמעט שני עשורים, הם כבר מזמן עברו מתכשיטים עתיקים לטרנד הבא שטרם תפס בארץ והוא תכשיטי ארט-דקו (1920-1940) לכן בארץ כרגע הכי יקר זה תכשיטים מסוף המאה ה-19 (ויקטוריאניים) ותכשיטי רטרו משנות החמישים שהיו שיא המודה כשהסבתות של רובנו היו נערות מתבגרות".
איכות לא בהכרח אומר שזה יקר
לעניין המחיר אגוזי מסביר שיש חלוקה הגיונית על פי קטגוריות, חומרי גלם וסגנון או תקופה. "הכי יקרים, היו ונותרו, הם תכשיטי זהב משובצים יהלומים, למעט תכשיטי יהלומים המשובצים בדיאמנטים (יהלומים בליטוש ישן) שמתומחרים הרבה יותר בזול ולא כמו יהלומים רגילים ולכן הם גם חלופה שפויה לאלה שידם לא משגת לרכוש יהלומים רגילים. אחר כך יש את משקל הזהב והקראט ורק בסוף את מחיר העבודה, קרי איכות הצורפות שהושקעה בתכשיט המסוים. בתחתית הרשימה מצויים כצפוי תכשיטי הוינטג' שברובם הם לא יותר מחיקוי ישן בן 50-60 שנה של הדבר האמיתי, על הבגד זה נראה כמו זהב ויהלומים אבל זה רק נראה, לכן זה גם עולה רק כמה מאות שקלים ואפילו רק כמה עשרות".
מה לא תפס עדיין בישראל?
"עדיין קשה למכור לנשים ישראליות צמידים ותליונים עתיקים, גם סיכות קשה למכור בארץ אבל זה כבר בגלל מזג האוויר שמותיר רק כמה ימים בשנה בהם יש צורך במקטורן או חליפה, ולצערי הרב הדבר שהכי קשה למכור היום הם תכשיטי כסף מתקופת 'משכית' שיצרו מיטב הצורפים של שנות השבעים והשמונים, משובצים באבני אילת ירוקות או טורקיזים, אתה לא יכול לתת את זה במתנה אפילו".
איפה ניתן לרכוש תכשיטים עתיקים?
"יש לא מעט חנויות שמתמחות בממכר של תכשיטים עתיקים, רובן המכריע מתרכזות באופן טבעי בתל-אביב. יש את שוק הפשפשים ביפו ויריד העתיקות בכיכר דיזנגוף בימי שישי - שם ניתן לרכוש יופי של תכשיטי וינטג', אבל המקום הזול ביותר למצוא תכשיטים עתיקים במחירי מציאה של ממש, הוא במכירות פומביות הנערכות כל כמה חודשים במחזוריות קבועה על ידי מספר בתי מכירות פומביות בארץ, שם התכשיטים נמכרים ישירות מהעיזבון על ידי היורשים ולרוב במחירים נמוכים מאד, שם יש באמת מציאות אמיתיות".
איך אפשר לדעת שלא עובדים עלינו ובמקום תכשיט אותנטי קיבלנו ציפוי זהב מזוייף?
"בגלל זה מומלץ מאוד לעשות זאת דווקא בחנויות או בבתי מכירות פומביות המתמחים בכך וזאת מהטעם הפשוט שכיום, בשל הדרישה ההולכת וגוברת לתכשיטים עתיקים שגוברת על ההיצע מיוצרים בשנים האחרונות תכשיטים רבים בסגנון עתיק שאינם עתיקים כלל. כדאי מאוד להיזהר מתכשיטים שנראים עתיקים אך משובצים יהלומים בחיתוך מודרני ולא בחיתוך עתיק כגון דיאמנטים, תליונים המורכבים מחלקים שנלקחו מתכשיטים עתיקים שונים והולחמו יחד, למרות שהם 'מדברים' בשפות סגנוניות שונות, וכמובן איכות העבודה (הצורפות) וחותמות הזהב יסגירו הרבה מגילו האמיתי של התכשיט".
בכל מצב, הקפידי לדרוש תמיד ממי שמוכר לכם תכשיט עתיק אישור מקוריות - סוחר אמין ינפיק אישור כזה בכתב ללא כל בעיה.
מתי: 2 ביוני, 19:30 מלון רנסנס בתל אביב.
כמה כמה: החל מ-10 דולר לתכשיט, ללא קשר לשווי המקורי שלו.
קטלוג המכירה יחולק חינם למבקרים בתערוכה המוקדמת שתוצג במשך השבוע שקודם למכירה בתאריכים: 27.5 ועד 2.6, בגלריה אגוזי ( י.ל. גורדון 17 בתל-אביב). כמו כן ניתן לצפות בקטלוג המכירה באתר הגלריה.
שעות פעילות הגלריה: א'-ה' 12:00-20:00. שישי 10:00-15:00.
עוד בערוץ הנשים: 10 שאלות שחשוב לשאול לפני חתונה, ג'ניפר אניסטון לא מאמינה באהבה נצחית, גם את סובלת מימים שמנים? שבעה רוקרים שהיינו רוצות מהם ילדים, נעים להכיר: קוסמטיקאיות עד הבית, נשים בעלות אינטילגנציה רגשית נהנות יותר במיטה ומה דעתנו על הדיון בכנסת אודות איכות הזרע שנפגמה.