אנחנו משאילות תפריט שהוכיח את עצמו אצל חברה, נרשמות למכון כושר, מחליטות שהחג הזה נתנזר מסופגניות – אבל בסוף, כמו תמיד, הכול מתחרבש איכשהו: ימי הולדת, חגים, ילדים, החיים: אין שגרה והחלום על גוף בריא הולך ומתרחק.
זה הזמן להבין משהו בסיסי שישנה את כל מה שידעתן עד היום על דיאטות: כל מה שצריך לעשות כדי להגיע למשקל הנכון עבורך זה לאכול מסודר. "לא כולם בנויים לשלוש ארוחות ביום, יש כאלה שמתאימות להם חמש – שלוש גדולות ושתיים קטנות, למשל", מסבירה אסנת בוברוב, דיאטנית קלינית של לייף מבית רשת סופר-פארם. כל הרעיון, היא אומרת, הוא להקשיב לגוף, לצרכים ולהרגלים שלו – ולקבע הרגלי אכילה אחידים שיחזרו על עצמם מדי יום. "מדובר באכילה שמייצרת שגרה מבורכת, כזאת שעושה שקט לגוף ולראש. שגרה שמאפשרת לי לדעת שגם אם עכשיו אני רעבה, אני לא צריכה למהר ולטרוף מכל הבא ליד - כי בעוד שעה יש לי הרגל קבוע לעצור רגע ולעשות הפסקה של כריך או קפה. ברגע שאדם נכנס לשגרה קבועה, היא מתכנתת אותו להרגיש רעב בדיוק בשעה הקבועה בה הוא רגיל לאכול. זה הליך ביולוגי והתנהגותי. כשאני בוחרת לעבור לדפוס של שגרות אכילה, אני יודעת שגם הגוף ישתף איתי פעולה. נעבוד ביחד", אומרת בוברוב.
>> רוצות לקחת חלק בתכנית everyBody לדימוי גוף בריא בשיתוף סופר-פארם?
גם לינור זידנברג רכב, מנהלת השירות לעבודה סוציאלית והיחידה להפרעות אכילה במרכז לבריאות הנפש באר שבע, מסכימה. "האכילה צריכה להיות נכונה ומותאמת לבחירות, להעדפות ולסדר היום של כל אחד מאיתנו. אכילה נורמטיבית לטעמי היא אכילה מאוזנת שכוללת את כל אבות המזון, ללא הימנעויות ומזונות אסורים, אכילה שמבוססת על מנגנון של רעב ושובע, ללא עיסוק יתר ומחשבות על מתי וכמה אכלתי. אכילה שאנחנו גם נהנים ממנה, ולא מתייסרים או מקדישים לה תשומת לב רבה מדי", מבהירה זידנברג רכב.
זה נשמע פשוט, אבל איך עושים את זה?
"כמו בכל דבר אחר שחשוב לנו בחיים, גם באכילה הכי נכון הוא להתארגן מראש", מסבירה זידנברג רכב. "בדיוק כמו שאנחנו מסכמים בינינו מי אוסף את הילדים מהגן או מה אני צריכה להכין לקראת הפגישה שיש לי מחר – כך גם לגבי האוכל והארוחות שלנו. אם זה ברמת הקניות – שיהיו בבית מזונות מגוונים שאני אוהבת ויאפשרו לי בחירות קלות – ואם ברמת התכנון וההתארגנות ליום העבודה. אם נקדיש עוד קצת זמן ומחשבה לעצמנו ביום-יום, לצרכים שלנו, וביניהם לאכילה שלנו, יהיה לנו יותר קל לבחור בחירות נכונות, משביעות וטעימות".
ומה קורה כשנשברת לנו השגרה? לדברי בוברוב גם ביציאה מהריטואל שלנו, ארגון ותכנון יצילו את המצב. "אפשר ומומלץ לשלב גם ארוחות בחוץ, אבל לא מתוך אילוץ אלא מתוך בחירה מתוכננת. אל תגיעו למצב בו אתם קונים אוכל בחוץ כי נתקעתם או כי אתם לא עומדים בפיתוי, אלא כי בחרתם מראש להכניס ארוחה בחוץ ליום שלכם. הסוד הוא לגרום לאוכל הנכון והמזין להיות זמין וקל".
לתכנן זה מצוין, בוודאי תגידו, אבל איך זה אפשרי במירוץ החיים והג'ינגולים? "צריך לסדר את סדרי העדיפויות שלנו מחדש", אומרת זידנברג רכב. "לבחור מה הכי חשוב לי, כמה, איך ואיפה, ולא פחות חשוב - איפה אני מוותרת ועל מה".
נקודה משמעותית נוספת היא לפנות לאוכל את הזמן והמקום הראוי לו. "חשוב להבין שאוכל זה הנאה בחיים, ולא באנו כדי לסתום את הפה. חשוב לפנות זמן לאכילה, בלי הסחות דעת, בלי מסכים, בלי עבודה מול המחשב. הרעיון הוא לשבת, להתענג על הטעם של האוכל, לזהות מתי אנחנו שבעים. להיות ברגע הזה של הארוחה, להתפנות לזמן המקודש", מדגישה בוברוב.
בוברוב מציעה להתחיל ממשימה קטנה שתוכלי בוודאות לעמוד בה, במטרה לייצר תחושת הצלחה ועלייה במסוגלות עד להטמעה המלאה של ההרגלים החדשים ביום-יום. למשל, החליטי שאת שותה יותר מים. כתבי לעצמך מהי המטרה שלך כדי ליצור לעצמך מחויבות, ופרטי מה את עומדת לעשות כדי לעמוד בה, הלכה למעשה: למשל איזה בקבוק את עומדת להצמיד אלייך ולאן בדיוק תלכי איתו. אחרי שתוכיחי לעצמך שניצחת את אתגר המים, תביני שאת מסוגלת לעמוד גם במשימה הבאה. מעבר לתרומה העצומה לגוף, הניצחונות הקטנים ישפיעו גם על הדימוי העצמי שלך.
סופר-פארם מאמינה שאת המידע והתרגולים כדאי להנגיש לקהל כמה שיותר רחב, ולכן הצטרפה למחקר של ד"ר שדה שרביט, ויחד הן מציעות את everyBody באתר סופר-פארם – פלטפורמה דיגיטלית המספקת תכנים, כלים ומשימות אותם ניתן לתרגל בזמן, בקצב ובזמן המתאים לכל אחת ואחד, ובאנונימיות מוחלטת.