האם סוף עידן הבוטוקס קרב? עשור לאחר שהפך לשיקוי הנעורים של הסלבריטאים ושל רבים אחרים – גוברים הקולות של אנשים, ובעיקר של נשים, שנרתעים מרעלן הקסם ומספרים על השפעותיו השליליות. בשנים האחרונות התנסו כוכבים וכוכבות כמו ניקול קידמן, רנה זלוויגר, סיימון קוואל ואפילו לינדזי לוהן בת ה-27 בלבד, במראה בובת השעווה שהעניקו להן הזריקות. כעת, הם כאן כדי לספר איך השפיע עליהם החומר שמחליש את פעילות השרירים וסייע להם להיות "צעירים לנצח".
"אני אפילו לא יכולה לכבות את הנרות על עוגת יום ההולדת שלי"
השחקנית גווינית פאלטרו הודתה השנה בראיון למגזין ה"הארפר בזאר" שניסתה בוטוקס בעצמה אך היא לא מתכוונת לחזור על זה בעתיד. "אני אנסה הכל, אבל לא אעשה בוטוקס שוב, כי נראיתי משוגעת. נראיתי כמו ג'ואן ריברס. האירוניה היא שגם ריברס בעצמה, שחקנית ומבקרת האופנה החריפה, הידועה בעשרות הניתוחים הפלסטיים והטיפולים שעשתה כדי להיראות צעירה מגילה (80!), מאסה באותן הזריקות בדיוק. בריאיון ל"טודיי שואו" של רשת ה-NBC בקיץ 2012 אמרה שהחליטה לקחת הפסקה מהטיפולים: "המעיים של בטי וויט (השחקנית בת ה-91) זזות יותר מהפנים שלי", אמרה וצחקה, "אני אפילו לא יכולה לכבות את הנרות על עוגת יום ההולדת שלי".
גם ניקול קידמן, בת ה-46, אחת ממלכות הבוטוקס בכבודה ובעצמה, החליטה לוותר על התענוג. "לצערי, ניסיתי בוטוקס", היא אמרה בראיון למגזין האיטלקי "לה רפובליקה" השנה, "אבל הפסקתי עם זה ועכשיו אני מצליחה אחת ולתמיד להזיז את הפרצוף שלי שוב".
"לפני שאת מזריקה בוטוקס, שאלי את עצמך את השאלה הבאה", היא כותבת בספרה, "באילו שיטות הבאות את יכולה להשתמש לפני שאת ממלאת את פנייך היחידות ברעל? זכרי, יש רק את אחת בעולם. חבקי את היופי הטבעי שלך. מצאי דרכים אחרות להעלים את הקמטים, שלא מצריכות החדרת מחטים לתוך פנייך". שול מציעה דרכים חלופיות כמו מדיטציה ומתייחסת לנשים בשנות העשרים לחייהן שמשתמשות בבוטוקס עוד לפני שבכלל מופיעים קמטים על פניהן.
דוגמנית העבר אינה היחידה שמטיפה נגד הזריקות בימים אלה. השחקנית סלמה הייק סיפרה בראיון שהיא נרתעת מהרעיון. "אין לי בוטוקס", אמרה, "המחשבה על המחט שמתקרבת אל המצח שלי, ממש עושה לי צמרמורת" וגם ג'וליה רוברטס התבטאה נגד בוטוקס והסבירה שהיא רוצה שילדיה יוכלו לזהות את הבעות פניה. אבל השחקנית היהודייה, רייצ'ל וייס (ארץ עוז), רעייתו של דניאל קרייג הרחיקה לכת אפילו יותר וקבעה בראיון ל"הארפר'ס בזאר" ש"צריך לאסור את השימוש בו (בבוטוקס) עבור שחקנים, כפי שהשימוש בסטרואידים אסור בקרב ספורטאים".
"עלייה במספר טיפולי הבוטוקס"
אבל בעוד ניתן לשמוע יותר על חוויות שליליות משימוש בבוטוקס או ביקורת על תופעות הלוואי שלו, אין טעם להקים קופת צדקה עבור המנתחים הפלסטיים בזמן הקרוב וגם לא עבור יצרנית הבוטוקס "Allergan" שעתידה להמשיך להרוויח מיליארדי דולרים בשנה על ייצור החומר (לא לשימוש קוסמטי בלבד).
"ישנה כל הזמן עלייה במספר טיפולי הבוטוקס", מספר פרופ' אייל וינקלר, מנהל המחלקה לכירולוגיה פלסטית בבית החולים שיבא, תל השומר, "הכל תלוי במינון, בכמות, בתכיפות ומי היא היד שמטפלת. אם משתמשים בבוטוקס באופן מושכל במקומות נכונים ובידיים נכונות במינונים עדינים, זה אמור לתת תחזוקה בלתי מורגשת שלא אמורה לפגוע ביכולת הבעת רגשות או בתזוזת הפנים. הבעיה היא שלשוק חדרו אליו מסתננים כל מי שמכנה את עצמו אסתטיקנים ושקיימת בשוק אבטחה שהבוטוקס הוא תחליף לניתוח. כאשר משלבים את הזריקות בכמויות מוגזמות עם חומרי מילוי מתוך מטרה לעשות משהו שרק ניתוח יכול לעשות, אפשר להביא לתוצאה גרוטסקית".
מי שרוצה להחליק את קמטי פניו בטיפול אסתטי שאינו ניתוח מסתפק בינתיים בטיפולי הבוטוקס, מספר פרופ' וינקלר, ומוסיף שבימים אלה כבר נעשה מחקר אינטנסיבי בטיפול מסוג חדש שעתיד לשנות שוב את פני עולם הקוסמטיקה – השתלת תאי גזע. התאים שטרם התמיינו מקבלים את הקוד הגנטי של התאים באיבר בו הושתלו ומתפקדים כחלק בלתי נפרד ממנו ועתידים לסייע כך בשיקום עור הפנים ולסייע גם במקרים קשים יותר של כוויות ובהשתלות עור.
>> לא גומרת? תשמרי את זה לעצמך
>> חום אנושי: שיער הערווה עושה קאמבק