בין אם את ישנה על מדף הפארם או פוקדת אותו אחת לעונה - לכולנו יש מוצרי קוסמטיקה בבית: מקרם גוף וקרם פנים ועד מוצרי איפור כמו ליפסטיק, מייק אפ, ומסקרה. חלקם מבטיחים לנו עור פנים חלק, אחרים מתחייבות לעמידות לאורך זמן - אבל מסתבר שגם אם נבחר במותג הכי מוכר ומצליח - לא כל הנוצץ, המבריק והעמיד הוא זהב ועלולים להתגלות בו חומרים שמסוכנים לעור הפנים שלנו. כיצד נדע איזה מוצר לקנות? ומה הכי טוב לעור שלנו? קבלו את המדריך המלא לפני שאתן רוכשות מוצרי קוסמטיקה.
לא רוצה אקזמה? שימי לב לדברים הבאים
"משרד הבריאות בודק לשם מה התכשיר מיועד והאם הוא מקיים את "הבטחתו" כפי שמופיע על האריזה. בנוסף משרד הבריאות מוודא שהמרכיבים שנמצאים במוצרי הקוסמטיקה ניתנים לשימוש ואינם עלולים לגרום נזק ולכן בהגדרה אין חומרים מסוכנים לציבור", מסביר ד"ר צחי שלקוביץ, מומחה לרפואת עור, רפואת אסטטית. למרות זאת, ד"ר שלקוביץ מדגיש כי לעתים אנשים מפתחים אלרגיות ורגישות לריכוז גבוה של חומרים שבאים במגע עם העור.
"הכימיקלים עלולים לגרום לבעיות פוריות וסרטן השד"
"בארה"ב הנושא של חומרים כימיים מסוכנים במוצרי הקוסמטיקה תופס תאוצה וארגונים שונים הצליחו להסיר מהמדפים תכשירים המכילים כימיקליים מסוכנים", אומרת ליאורה אמיתי ל-mako, מנהלת הקואליציה לבריאות הציבור, ומדגישה כי תחום הכימיקלים המצויים בקוסמטיקה הוא נושא שאינו מקבל התייחסות מספקת בארץ.
"לא מדובר רק בקרמים ובמוצרי איפור, למעשה היום משתמשים בחומרים מסוכנים גם במוצר בסיס כמו סבון ידיים ואף צבעים לשיער". הקרן האמריקאית למאבק בסרטן השד מקשרת בין הסבירות לחלות בסרטן ובין החשיפה לקרינה סביבתית וכימיקליים שונים. לפי הקרן, הכימיקליים שמצויים בתכשירי הקוסמטיקה עלולים לגרום לבעיות פוריות או מומים מולדים אך בעיקר העלו את השכיחות לחלות בסרטן השד.
מה תוכלו לעשות על מנת להימנע מהחשיפה לחומרים אלו ולשמור על עור הפנים והגוף? ראשית, תקפידו להפוך את האריזה ולקרוא את הרכיבים שמופיעים מאחורה. כל אותן האותיות הקטנות עלולות לחשוף אמת פחות יפה ונוצצת מאיך שהאריזה מצטיירת לכם.
"חשוב גם לציין שמוצרים טבעיים עשויים לגרום לאלרגיות", מציין שמעון אושר בעל "שמנים מן הטבע". "אם אדם אלרגי לפרי מסוים - הוא יפתח תגובה אלרגית למוצר, לעומת זאת, השמנים שלנו לא מכילים חומרים סינטטיים שמצויים בשאר תעשיית הקוסמטיקה". הוא מדגיש.
הכימיקליים המסוכנים בתכשירי הקוסמטיקה:
עופרת (Pb)
עופרת נמצאת במאות מוצרי קוסמטיקה ביניהם, לקים, שפתונים, משחות שיניים מלבינות ועוד. העופרת היא יסוד מתכתי ועלולה לחדור לגוף דרך מערכת הנשימה באמצעות השפתונים וגם באמצעות העור ע"י שימוש בקרמים. חשיפה לכמויות גדולות של עופרת עלולה לגרום לבעיות בהתפתחות ובעיות פוריות.
אלומיניום (Lead)
יסוד מתכתי שנמצא בעיקר בדאודורנטים ועלול לגרום נזק ישיר ל-DNA. האלומיניום שמצוי בתכשירים עשוי להגיע לעור ולמערכת העיכול ולהשפיע על הפעילות במוח. כמו כן, נמצא קשר בין החשיפה לאלומיניום לבין מחלת האלצהיימר.
פרבנים (Parabens)
הפרבנים הם חומרים משמרים המצויים בתכשירי קוסמטיקה רבים מדאודורנטים וסבונים ועד קרמים ומגבונים לחים. הפרבנים נספגים בעור ועלולים לגרום לאלרגיות שונות, כמו כן ישנה מגמה בשוק הקוסמטיקה להסיר את השימוש בפרבנים לאחר שנמצא קשר בין השימוש בהם לסיכוי לחלות בסרטן השד.
תוצרי נפט (Toluene)
תוצרים של תעשיית הנפט שלא עובדו הינם חומרים רעילים. "החומרים שמצויים בקרמים עשויים לגרום לפיתוח אלרגיות ודלקות תת עוריות", מצהירה הקוסמטיקאית מימי ריף. הכימיקל המוכר בשם טולואן ומשמש גם לייצור לקים וחומרים מבריקים. חשיפה ממשוכת אליו עלולה לגרום לכאבי ראש, בחילות, חוסר תיאבון וסחרחורות. תופעות לוואי חמורות מכך יכולות להיות דלקת עור כמו דרמטיטיס ואף בעיות חמורות בתפקוד הכבד והכליות.
פתלטים (Phthalates)
קבוצה של חומרים כימיים המצויה בעיקר במוצרי קוסמטיקה אבל לא רק, אלא גם בצעצועים ובמוצרי פלסטיק נוספים. הפתאלטים מצויים בתכשירים כמו בשמים, לקים, תרסיסי שיער ודאודורנטים ועשויים לגרום להיווצרות מומים ומעלים את סיכויי התחלואה סרטן השד.
טריקלוסן (Triclosan)
חומר שנמצא בעיקר במשחות שיניים, דאודורנטים ובסבונים אנטי-בקטריאליים במטרה למנוע היווצרות חיידקים. טרם הוכח שהטריקלוסן מסוכן לבני אדם אך עצם העובדה שהוא מצוי גם בחומרי הדברה עלולה להשפיע על מערכות הגוף ולגרום לשינוי ויסות ההורמונים בגוף.
מה כדאי שיהיה במוצר הקוסמטי שלכם?
ומה בכל זאת ניתן לעשות כדי לבצע קנייה "בטוחה"? ד"ר שלקוביץ מציין כי לא ניתן להציג את המדריך המושלם לקניית מוצרי קוסמטיקה כי לכל אחת מאיתנו יש צורך במוצר קוסמטי שונה עבור עור הפנים שלה אך ישנם כמה מרכיבים שמומלץ שיהיו במוצרים על מנת שהעור שלנו רק "ירוויח" מכך.
ויטמין A - משקם את העור ושומר על רמת הלחות שלו, בצורתו הפעילה הוא מגיע כחומצה רטינואית ולכן תפקידו לטפל באקנה.
ויטמין C- כולנו יודעים שויטמין סי טוב לגוף ולבריאות ולכן הוא גם טוב לעור. "הוכח שויטמין סי מגן על העור מנזקי שמש", מציין ד"ר שלקוביץ.
חומצות פירות- מגיעות מן הפירות כמו החומצה הגליקולית שמקורה בסוכר, החומצה הלקטית שמקורה בחלב או החומצה המאלית שמקורה בתפוח. החומצות מחדשות ומחיות את העור ומונעות את נזקי השמש.
מימי ריף, מוסיפה כי הדבר הכי חשוב בקניית תכשיר קוסמטי הוא להתאים את המוצר למצב העור, "חשוב לשים לב מה אני קונה, מה מצב העור שלי ולאו דווקא סוג העור, יכול להיות עור שמן במצב ייבש ואז יתאים לו תכשיר אחר". קרם הפנים המומלץ לדבריה הוא קרם המכיל את חמשת השלבים: סבון, פילינג, חומר פעיל, קרם לחות ומקדם הגנה.
>> גבר, כך תקנה לנו לנז'רי: דוגמניות ויקטוריה סיקרט עם הטיפים
>> גברים עירומים זה ממש לא חולירע: לוחות השנה הלוהטים של 2014