רוב הנשים אוהבות להתאפר, אפילו אם מדובר בסומק ומסקרה. אבל הרבה פעמים, שימוש לא נכון באיפור – ואנחנו לא מדברים על מצב שבו את מורחת את האייליינר בזיג זג – עלול להביא לתוצאות לא נעימות. כי מעבר להדגשת כל מה שיפה בפנים וכיף לא קטן, איפור עלול לגרום לתחושות גירוי בעור, לאדמומיות, להופעת פצעונים קטנטנים או לדלקות עיניים חוזרות.
מקור התופעה הוא ברגישות לחומרי שימור המצויים במוצרים, בשימוש בטסטרים מזוהמים, במוצרי איפור זולים מאיכות ירודה או כאלה שפג תוקפם. אז רגע לפני שאתן מצטיידות במוצרים חדשים שיתאימו למראה החורף שלכן, קבלו את המדריך למזעור נזקים. ממה צריך להיזהר עם האיפור.
1. השתמשו אך ורק במוצרים בעלי רישיון ממשרד הבריאות – פשוט בדקו את התווית שעל המוצר. לצערנו השוק מוצף במוצרים זולים, כאלה שגם האיכות שלהם ירודה וגם מחירם זול, ורובם מיובאים מהמזרח הרחוק (בדרך כלל בחנויות "הכל בדולר" למיניהן). המוצרים האלה אינם מומלצים, בלשון המעטה.
2. מרבית מגורמי האלרגיה הקוסמטית הם החומרים המשמרים, ונשים רבות רגישות לחומרי השימור. חומרים אלה מוספים כדי למנוע מהמוצרים להתקלקל על ידי מיקרואורגניזמים, והם גם מונעים ירידה ביעילות המוצר עקב חמצון .בעלות אלרגיה מטוב שישתמשו במייקאפ במרקם אבקתי ולא נוזלי (דהיינו, ברונזר או מייקאפ אבן). הוא פחות נספג בעור וקל ונוח להסרה. ככלל, תכשירי איפור בצורת אבקה מכילים פחות חומרים משמרים וכך מטיבים עם בעלות עור רגיש.
3. כמו לכל מוצר, גם לתכשירי איפור יש חיי מדף. איפור שפג תוקפו הוא מקור אפשרי לתופעת האלרגיה והפצעונים. ראשית השליכי מוצרים פגי תוקף. מהו אורך החיים של מוצרי איפור? שפתון אמור להחזיק עד שנה, מסקרה תחיה חצי שנה, ופודרה וצלליות יחזיקו עד שנה וחצי. כל זאת בתנאי שמאפסנים אותם בתנאים נאותים (מקום קריר ויבש), בוודאי לא בארון האמבטיה שם הם צוברים לחות. עוד משהו שכדאי לשים אליו לב: לקראת סוף השנה האזרחית יש הרבה סיילים של מוצרים במחירים מפתים במיוחד, והרבה פעמים המוצרים האלה פגי תוקף.
4. תכשירי איפור עמידים למים הם בעייתיים לרגישי העור, מכיוון שלצורך הסרתם יש להשתמש בחומרים ממיסים, והבעיה היא שאלה גם מסירים בו זמנית את החומרים השומניים, שמייצרות בלוטות החלב ובכך מותירים את העור חשוף.
5. ותרו על שימוש בטסטרים המוצעים בנקודות המכירה. הטסטר של השפתון בגוון שאת רוצה לנסות עובר מפה לפה וצובר בקטריות. נסי אותו על גב כף היד וקרבי היד אל השפתיים, כך הכי תוכלי להבין אם את אוהבת את הגוון. כך גם מייקאפ וצלליות – נסי על כפות הידיים. ועוד דבר קטן: אם את בודקת עיפרון לעיניים, והוא אינו מצייר בקלות על יד, ותרי על הקנייה. עיפרון כזה לא יצייר בקלות גם באזור העין, וכך תימנעי שריטות שיובילו לדלקות עיניים.
6. לכל מוצרי האיפור האבקתיים (פודרה, סומק), מצורף בעת הרכישה חוצץ פלסטיק שקוף (כן, זה שאת לא מבינה למה צריך אותו). אל תזרקי את החוצץ הזה, הוא שומר על המוצר, ובמיוחד על הפודרה, מפני ייבוש, והוא גם מבודד בין האבקה לכרית, ובכך משאיר את הפודרה נקייה מכל מיני דרקעס.
7. יש לנהוג משנה זהירות בכל מוצרי הנצנצים למיניהם. החומרים שהם מכילים מסוכנים מאוד במגע עם גלגל העין. במקרים קיצוניים, יש להגיע לבית החולים על מנת לבצע שטיפה של העין. בכל מקרה – העדיפו שימוש בנצנצים על בסיס קרם.
8. השתמשו בתכשירי איפור בעלי מסנני קרינה (גם בתקופת החורף) – אלה אינם חוסמים את נקבוביות העור.
9. בתכשירי איפור אין שותפים: מדובר במוצרי היגיינה לכל דבר. לא מומלץ להשאיל או להחליף אותם מאדם לאדם, העברה כזאת יכולה ליצור אלרגיה קוסמטית ודלקות עיניים. נערות רבות מחליפות מסקרה ולעיתים גם שפתונים עם החברות, וזה עלול לגרום להדבקה חוזרת.
10. מוצרי איפור יש לאחסן במקום קריר ויבש. מוצרים שנחים באמבטיה בארון התרופות לזמן מה, קרוב לוודאי שספגו לחות, התחמצנו והפכו למצע לבקטריות. כל אלה מקולקלים ומסוכנים לשימוש. תופעה מוכרת נוספת היא אפסון מוצרים בתא הכפפות של האוטו, שם הטמפרטורה לוהטת והתוצאה ידועה.
11. אם את משתמשת במברשות וספוגיות איפור, חשוב מאוד לשטוף אותן במים וסבון אחת לחודש. המברשות צוברות לכלוך וחיידקים שעלולים לעשות נזק לעור ולעיניים. על מנת לשטוף אותן כהלכה ניתן להשרות בכלי עם מים ושמפו למשך עשר דקות. לאחר יש לשטוף השמפו בעזרת מי ברז זורמים, עם כיוון השיער ולא נגדו. ניתן לרכך את שיער המברשת בעזרת מרכך שיער ולשטוף שוב במים זורמים ולהניח לייבוש כאשר השיער סחוט וסגור. מברשת המתייבשת כאשר השיער סגור וצמוד מבטיחה שמירה על צפיפות. גם את הספוגיות מומלץ לשתוף מדי פעם במים פושרים (אחת לשבוע בערך), מאחר שהן לחות וצוברות בקטריות שעלולות לגרום לגירוי עור. לאחר השטיפה ייבשו אותם בעזרת נייר סופג.
והכי חשוב – והחשוב מכל להסיר ביסודיות את האיפור לפני השינה. איפור נעים.
ירין שחף הוא מורה ומנהל בית הספר למקצועות האיפור