יש לא מעט אקסיומות בקשר לטיפוח: ברור שלא מפוצצים חצ'קונים, ברור ששמים דיאודורנט גם בחורף וברור שלא משלבים שפתון אדום עם צללית סגולה. אבל מה עם תחומי הביניים? כל אותן פיסות מידע שכל אחד מפרש אחרת, שמישהו שומע ממישהו ובאופן כללי קשה מאוד להוכיח? ד"ר לורה מוצ'ניק - רופאת משפחה בעלת מומחיות בתחומי האסתטיקה, עזרה לנו להבין מה אמת ומה שקר בכל הקשור ליופי, טיפוח ומה שביניהם.
1. מי שמכורה לשפתוני לחות בעצם מייבשת לעצמה את השפתיים - נכון חלקית
אם מדובר בשפתונים טבעיים סכנת הייבוש מופחתת, אבל שפתונים המכילים וזלין - חומר המופק מנפט, למי שלא הקשיב בשיעורי כימיה - בהחלט יכולים לייבש את השפתיים בשימוש קבוע. דבר הד"ר: "כדאי להגביל את השימוש רק למקרים שבהם יש יובש, ולא כהרגל קבוע".
2. כדאי להחליף שמפו פעם בכמה זמן, כי השיער מפתח עמידות - נכון
לא כל יום, ואפילו לא על בסיס שבועי, אבל גיוון בתחום חפיפת השיער בהחלט מומלץ. דבר הד"ר: "בכל שמפו יש רכיבים פעילים אחרים, וכדאי להחליף שמפו אחת לתקופה כדי להבטיח את יעילות השימוש".
3. אוכל שמנוני עושה חצ'קונים - נכון
זה אמנם לא הגורם היחיד, ואף אחד לא מבטיח לכם שאם תעברו לדיאטה מקרוביוטית אורגנית ודלת שומן העור שלכם ייראה כאילו עבר עליו אמן פוטושופ, אבל למזונות שמנוניים, כמו גבינות צהובות או שמנות אחרות, שוקולד, צ'יפס, חטיפים ואפילו גרעינים בהחלט יש השפעה על מצב האקנה שלכם. דבר הד"ר: "עודף שומן בתזונה ממריץ את בלוטות החלב שבעור, וגורם לחסימתן ולהופעת אקנה".
4. כשתולשים שערת שיבה, צומחות עוד כמה במקומה - לא נכון
תלישת שיער לא מעודדת צמיחה: לא של שערות לבנות וצא של שערות רגילות.
5. גילוח גורם לשיער להיות עבה וכהה יותר - לא נכון
הגילוח אמנם גורם לשיער להיות קוצני כשהוא צומח שוב, בגלל זווית החיתוך שלו, אבל לא גורם לו להתכהות או לצמוח מהר יותר. דבר הד"ר: "גילוח אמנם לא גורם לצמיחה עבה או כהה יותר, אבל זה דורש הרבה תחזוקה ולכן שווה לשקול שיטות אלטרנטיביות".
6. להתאפר כל יום הורס את העור - לא נכון
חשוב לסייג ולומר שתלוי באיזה איפור משתמשים - אין דין מייקאפ שקנית בעשרה שקלים מדוכן מפוקפק בשוק כדין שפופרת שנושאת רישיון של משרד הבריאות, אבל כל עוד מדובר במוצרים איכותיים ומפוקחים - לא רק שאיפור יומיומי לא מזיק לעור, הוא אפילו עוזר לו. דבר הד"ר: "כל עוד מקפידים על ניקוי יסודי בסוף היום ומשתמשים במוצרים טובים, אין שום מניעה להתאפר מדי יום, וזה יכול אפילו לשפר את מרקם העור".
7. לשתות הרבה מים עוזר לעור יבש - נכון
שתיית מים מספקת הכרחית לכל מערכת ואיבר בגוף, והעור לא שונה בעניין הזה. דבר הד"ר: "שתיית מים חשובה לא רק לעור יבש, אלא לכל סוגי העור - מומלץ לשתות לפחות שני ליטר מים ביום, וכמובן להעדיף מים על מיצים או משקאות ממותקים".
8. מיטת שיזוף יותר בטוחה משיזוף בשמש - נכון
ובכן, כמובן שעדיף להימנע משיזוף בכלל, או מקסימום להיעזר בתכשירים לשיזוף עצמי, אבל אם אתם חייבים - העדיפו מיטת שיזוף על פני צלייה בחוף. דבר הד"ר: "גם במיטת שיזוף יש קרינה, אולם בניגוד לשיזוף בשמש, במיטה יש בקרה על כמות הקרינה ואפשרות לשלוט בה, ולכן המיטות קצת יותר בטוחות".
9. מקדם הגנה מעל 15 כבר לא יעיל - לא נכון
בניגוד למה שלא מעט אנשים חושבים, בהחלט יש משמעות למספר שמופיע על מקדם ההגנה, ולא: לא מדובר בדרך לסחוט מכם עוד כסף. דבר הד"ר: "SPF 15 הוא המינימום שבמינימום, וכל מספר מעליו מוסיף עוד הגנה למי שזקוק לה - ככל שהעור בהיר יותר, יש לבחור מקדם הגנה גבוה יותר".
10. כדאי לנקות את הפנים עם קרם גרגירים כל יום - לא נכון
למרות התחושה הנקייה שהוא מעניק, קרם גרגירים, גם בצורותיו העדינות, עלול לגרום לגירוי בעור, ולעודד אותו דווקא להפריש יותר שומן. דבר הד"ר: "פילינג יומי ממש לא מומלץ, ולא כדאי להשתמש בשום סוג של קרצוף או קילוף יותר מפעמיים בשבוע".
11. עור שמן לא צריך קרם לחות - לא נכון
כל סוג עור צריך יחס מתאים, וגם אם נדמה לנו שאם נמנע מהעור לחות הוא יהיה שומני פחות - מדובר בטעות. דבר הד"ר: "כל סוגי העור, גם השמנים ביותר, זקוקים ללחות. השיטה היא להתאים את הקרם או התחליב הנכון, שיספק לעור את הלחות שהוא זקוק לה בלי להעמיס עליו או לסתום את הנקבוביות".
12. עור שמן מתקמט פחות - נכון
אם אתם נאבקים במצח, אף וסנטר מבריקים, בטח תשמחו להתנחם בעובדה שתוכלו לדחות את הבוטוקס בכמה שנים. דבר הד"ר: "השומן העודף גם מזין את העור, ובכך דוחה את יצירת הקמטים".
13. עור כהה לא צריך מקדם הגנה - לא נכון
עור כהה אולי זקוק למקדם הגנה לא גבוה ולמריחה בתדירות נמוכה יותר, אבל אין עור בעולם שלא צריך הגנה מהשמש. דבר הד"ר: "כל סוגי העור זקוקים להגנה. גם אם נדמה לנו שאנחנו לא נשרפים, את הנזקים נוכל לראות שנים אחר כך, ולכן כולם, ללא יוצא מן הכלל, צריכים להקפיד על חשיפה מוגנת".
14. אקנה עוברת מעצמה עם הזמן - נכון חלקית
זה כמובן לא פוטר אתכם מלטפל בה בעזרת תכשירים מתאימים וניקיון מוקפד, אבל ברוב המקרים, גם בלי טיפול אינטנסיבי מדי הפצעונים יתפוגגו בשלב מסויים. דבר הד"ר: "בדרך כלל, אקנה קשור לתקופות של שינויים הורמונליים, כמו גיל ההתבגרות או היריון, וברוב המקרים, כשהתקופה מסתיימת גם האקנה נעלם".
15. ככל שהסבון מייבש, כך הוא מנקה טוב יותר - לא נכון
בדיוק כמו שפילינג תכוף מדי מזיק לעור, כך גם סבון מייבש, שגורם לעור להפריש יותר שומן במטרה להתמודד איתו (במקרה של עור שמן) או לקלף את עצמו לדעת (במקרה של עור יבש). דבר הד"ר: "סבון שמייבש את העור - לא צריך להשתמש בו. הוא אולי גורם לכם להרגיש שעשיתם משהו אפקטיבי, אבל בסופו של דבר מזיק לעור שלכם".