מקרה הרצח של דיאנה דדבייב החזיר אותנו ליום הרצח של מיכל סלה ז"ל. לילי בן עמי, אחותה של מיכל והיום יו"ר פורום מיכל סלה שלא משאירה אבן על אבן בתקווה למגר את תופעת רצח הנשים, אמרה אז: "לא היו סימנים, לא הרגשנו כלום. אם זה קרה לנו זה יכול לקרות לכל משפחה".
כבר אז ידעתי שלילי טועה: לא. זה לא יכול לקרות לכל אחת, ולא כל גבר הוא רוצח פוטנציאלי.
פגשתי את לילי למחרת הרצח. היא הייתה שרויה עדיין בהלם גדול ובערפל מוחלט. בהמשך קיימנו שיחות רבות ועמוקות, ולאט-לאט ירד הערפל ולילי התחילה לפרש את ההתנהגויות שבעצם ראתה ולא הבינה. לאט-לאט גם לילי למדה שכן היו סימנים - אבל אף אחד לא הבין אותם. ובהמשך, בסרט שנעשה על המשפחה בתכנית עובדה, הכרנו את קבוצת האקסיות של הרוצח לכאורה של מיכל ז"ל, וכולן דיברו על מסכת התעללות קשה.
וכעת, בסיפור של דיאנה, כשכולם אמרו שוב: "לא היו סימנים. זה יכול לקרות לכל משפחה", חרקתי שיניים ושתקתי. למי ששאל אמרתי רק, "חכו קצת, זה יצוף. קצת סבלנות".
היו סימנים.
נורות אדומות מהבהבות מוקדם מאוד בקשר, אם זה בגיל 15, אם בתקופת החיזור ואם בפרק ב' או ג'. כוויקטימולוגית (מומחית בתורת הקורבן) אני מזהה את חלקו של הקורבן כבר מתחילת הקשר. מדובר, לרוב, בקורבן נאיבי שמאמין שאהבה תרפא הכל – אבל במקרים המדוברים המחיר הרסני גם בהמשך הקשר וגם בצומת הקריטית בה הקורבן רוצה לצאת ממנו ומשלמת בחייה. אישה או נערה מודעת לעצמה שמכבדת את עצם קיומה, בעלת חוסן רגשי, דימוי עצמי והערכה עצמית גבוהים תשכיל לשים גבול ולהימנע משיתוף פעולה עם הניסיון להקטין אותה ולצמצם את תחומי החיים שלה. אני מעריכה שדיאנה ביטאה רצון לעזוב את אמיר, ושילמה על כך בחייה. זה מה שקורה בדינמיקת יחסים שכזו: "אם לא תהיי איתי, לא תהיי עם אף אחד".
הכותבת, רונית לב-ארי, היא קרימינולוגית וויקטימולוגית ומנהלת מרכז ידע ואת עמותת בית רות לנערות בסיכון