טיפול תרופתי לאחר תקיפה מינית הוא טיפול הכרחי גם בזמן קורונה. אלא שבשבועות האחרונים, המציאות של סגר וצמצום קבלות הפנים בבתי החולים, הציבו אתגרים חדשים בפני מי שגם ככה נמצאות או נמצאים במצב לא פשוט.

לצד היעדר מענה מסודר וברור למי שנפגעו מינית בזמן ששהו בבידוד או נפגעו מינית מזר שלא ידוע אם חולה קורונה או לא, נתקלות מי שכבר כן מעוניינות לקבל סיוע וטיפול, בקושי בפניה לטיפול בחדר אקוטי (חדר 4) - בין אם כי עברו את התקיפה בבידוד, בין אם מתוך חשש להגיע לבין החולים או בגלל קושי לוגיסטי להגיע. 

אלא שמבלי לפנות לחדר האקוטי, מעבר לקושי באיסוף ראיות משפטיות, הנפגעת לא תקבל את הטיפול התרופתי למניעת מחלות זיהומיות, איידס והריון לא רצוי שהיא אמורה לקבל בחדר בחינם.

לתוך הווקאום הזה נכנסו בימים האחרונים "הלובי למלחמה באלימות מינית" אשר הקימו מערך אלטנרטיבי לסיוע לנפגעות תקיפה מינית אשר לא יכולות, מסיבות שונות, להגיע לקבלת טיפול בחדרים האקוטיים בבתי החולים. המענה שמציעות בלובי כולל, בין היתר, שיחה עם רופא, טיפול טרופתי חינמי וסיוע סוציאלי. 

"הפרוייקט הזה נולד מהכורח של ימי הקורונה, כמו כל דבר אחר בימים האלו, כשהבנו שמי שעברו תקיפה מינית בימים האלו פשוט נקלעו לפלונטר ללא מוצא" אומרת יעל שרר, מנהלת הלובי, "בישראל גם ככה רק חמש יחידות אקוטיות לטיפול באלימות מינית שזה מסובך להגיע אליהם ביום רגיל כי הן רחוקות. כמעט בלתי אפשרי להגיע אליהן בלי רכב, כשיש עוצר, כשאת.ה בבידוד ואין תחבצ. זה מגוחך. בחדרי המיון עונים שכדאי לשקול אם להגיע כי קורונה וכדאי להגיע רק אם בטוח שרוצה להגיש תלונה מאה אחוז".

"לא במפתיע כמות הקליטות צנחה כמעט לאפס. אבל מה שלא צנח זה הצורך בגלולת היום שאחרי ותרופות למניעת מחלות מין ואיידס מי שהגיעו לבתי החולים יכלו לקבל אותן חינם אבל עכשיו כלא מגיעות אז מאיפה מקבלות? מקופת החולים שלא ניתן להשיג בה גורם אנושי שאפשר לספר לו במה הענין. זה קשה לומר לאפליקציה 'נאנסתי' ואז מה? מרשם? ללכת לבית המרקחת ולעמוד בתור שעות אחרי התקיפה? זה לא משהו שהוא ישים וריאלי" היא ממשיכה.

לתמיכה בלובי למלחמה באלימות מינית לחצו כאן

בלובי מצאו שישה עשר רופאים, מכל קופות החולים, שהסכימו לסייע ולספק מענה רפואי אונליין וטלפוני לנפגעות  כמו גם לנפק מרשמים לתרופות הרלוונטיות. מתנדבות של הלובי ירכשו את התרופות עבור הנפגעות וישנעו אותן אליהן. בנוסף, בלובי מציעות סיוע בהפנייה לטיפול תומך, עזרה סוציאלית וגורמים אחרים שרלוונטיים.

לצורך מימון עלות התרופות פתחו הבוקר (א') הלובי, בשיתוף קרן בריאה, פרוייקט מימון המונים שבתוך פחות משעתיים כבר הגיע ליעד שהציבו לעצמן. 

"אנחנו לא רוצות שעלות התרופות תהווה חסם שבגללו לא לוקחות גלולת היום שאחרי או לא לוקחים תרופות למניעת מחלות זיהומיות. לא לא הוגן שבבתי החולים זה חינם ועכשיו ממש מאלצים נפגעות לפעול דרך הקופה ולשלם על זה. גלגול עלות על החלש. בעיני זה מגעיל. לכן, התחלנו לגייס כדי לממן עלות התרופות" אומרת שרר, "אף אחת ואף אחד לא ישארו כאן לבד כי קורונה. תקיפה מינית לא מחכה שהקורונה תיגמר- תאמינו לי. אפילו לא קצת". 

קווי חירום לנפגעות תקיפה מינית: נשים 1202 גברים 1203
קו חירום ארצי לאלימות במשפחה:1-800-220-000
הכוונה וסיוע ראשוני משרד הרווחה - מוקד 118
קו חירום לנשים ערביות 04-6559059 ,04-6462138
קו סיוע לנשים דתיות: 02-6730002
קו סיוע לגברים דתיים: 02-5328000
קו חם ארצי לעולות ברה"מ ואתיופיה: 1800-220-230
קו הסיוע של עמותת בת מלך לנשים דתיות וחרדיות: 1-800-292-333
וואטסאפ מרכזי הסיוע: 052-8361202
צ'אט סיוע kolmila.org.il