תלמידות לשעבר בתיכון בליך ברמת גן העלו בימים האחרונים לפייסבוק קליפ החושף תופעה מטרידה שלדבריהן מתקיימת זה שנים במוסד החינוכי: שיטת הדירוגים. בשבוע הראשון ללימודים בכל שנה, כך מתואר בקליפ, מתיישבים שמיניסטים מול הכניסה לבית הספר ומדרגים בכתב את כל התלמידות החדשות שנכנסות בשער – על פי המראה החיצוני שלהן.

"עשרות נערים מכתה י"ב מוציאים שולחנות החוצה מהכיתות לאזור מסוים בבית הספר, מוציאים דפים ממחברות וכותבים מספרים", סיפרה ל-mako נשים ענבל הכט, בת 19, בוגרת התיכון ומיוזמות הסרטון, יחד עם נוגה שטיר. "כל שמיניסט עושה את זה כי כולם עושים את זה, כי הוא ראה את אח שלו הגדול עושה את זה לפניו. אז שהוא ישבור את המסורת? חס וחלילה".

הכט מספרת שבמשך רוב שנותיה בבית הספר לא הכירה כלל את התופעה: "חברה סיפרה לי שעוד ביומה הראשון בבית הספר כחמשושית הזהיר אותה אחיה הגדול לא לעבור באזור שבו מדרגים. אני נחשפתי לתופעה רק לפני שנה, בכיתה י"ב, כשתלמידה התלוננה להנהלה. כעסו עליה על שהיא השתנקרה להנהלה על תופעת הדירוגים. ההנהלה השעתה כארבעים נערים מבית הספר, אבל במקום לשבת בבית ולחשוב על מה שהם עשו, הם העלו סטורי שלהם מבלים בים. הלב שלי נשבר מלראות את זה".

לדבריה של הכט, המסורת נשמרת ומתקיימת מדי שנה. "מהרגע שנודע לי על זה", כתבה בפייסבוק, "כל ה'חינוך למצוינות חברתית, ערכים ודעת' נשמע הרבה יותר כמו שיט שחרטטו באתר של בית הספר כדי להיראות טוב, מאשר כמו המציאות שבשטח".

הכט מניחה שהצוות החינוכי בבליך מודע לתופעה. "אין לי מידע על כמה מורים בבליך כן ידעו מזה וכמה לא. אבל אני כן יודעת שכשאותה תלמידה התלוננה על הדירוגים - זה לא ממש חידש להם, הם ידעו שיש משהו כזה, הם ידעו שיש דירוגים של חמשושיות במידה כזאת או אחרת". למרות זאת, היא מקפידה להגיד שהיא לא מתקוממת נגד בית הספר: "אני מאוד אוהבת את בליך ואת המורים, זה בית ספר מדהים ברמה גבוהה ואני שמחה שהלכתי אליו. אבל עם כל התודה הענקית שאני חייבת למקום, שנתן לי ארבע שנות חינוך מדהימות של תיכון, עדיין יש נקודה שחורה שמעכירה את התמונה. כואב לי מאוד על תופעת הדירוגים, זו תופעה נוראית ומזוויעה, ויש לי דמעות בעיניים רק מלחשוב עליה. לכן יצרתי את הקליפ הזה".

ממנהלת תיכון בליך נמסר בתגובה: "זאת השנה השנייה שלי בתפקיד ולפני פתיחת שנת הלימודים פעל הצוות החינוכי בנחישות ובמלוא המרץ למנוע תופעה נלוזה זו. לא היה השנה טקס משונה כזה ולא יכול להיות כזה שיעבור לסדר היום מבלי שמארגניו יוענשו בחומרה עד כדי הרחקה מבית הספר. העיר ובית הספר הם סמל לכיבוד זכויות אדם ועקרון השוויון לרבות השוויון המגדרי ומעמד האישה. העובדה שאת בית הספר ואת העירייה מנהלות ומובילות נשים, מדברת בעד עצמה".