המעצרים שבוצעו השבוע במסגרת חקירת פרשיית השחיתות בנמל אשדוד, ובראשם מעצרו של יו"ר ועד העובדים אלון חסן, העלו מחדש את השאלה בנוגע לכוחם של ועדי העובדים בארץ. האם הם מנצלים את סמכויותיהם לרעה? האם הם הפסיקו לדאוג לעובדים ועברו לקדם רק את עצמם? או שהקיום של הוועדים האלו שעומדים חזק מול המעסיק, חשוב מאין כמוהו? בסקר השבועי של mako ומכון המחקר "פאנלס פוליטיקס", בדקנו מה חושבים הישראלים על ועדי העובדים.
אין ספק שהתפוצצות הפרשה פוגעת מאוד בתדמית ועדי העובדים, שבסך הכל אמורים לשמור עלינו כעובדים אל מול המעסיקים. 49% מהנשאלים בסקר חושבים שוועדי העובדים בישראל חזקים מדי לעומת המעסיקים. 20% השיבו שהוועדים חזקים לדעתם במידה הנכונה ו-18% השיבו שהם דווקא חלשים מדי לעומת המעסיקים.
אבל לא רק פרשיית השחיתות בנמל אשדוד פוגעת בתדמית הוועדים. גם ועד העובדים החזק של חברת החשמל שדואג לחשמל חינם לעובדים בעוד שעולה מחיר החשמל לאזרחי ישראל, השביתות של ועד עובדי הרכבת ודרגות השכר המופרכות של עובדי הנמלים, הצליחו לגרום לישראלים לאהוב פחות ופחות את הוועדים הגדולים. אבל איזה ועד לדעתכם הכי מנצח את כוחו לרעה? באופן לא מפתיע בשבוע כזה, נמל אשדוד מגיע למקום הראשון עם 48% מהנשאלים שחושבים שיש לפעול להחלשתו, ועד העובדים של חברת החשמל הגיע למקום השני עם 30%, רכבת ישראל מזמן לא שבתה וכנראה שלכן רק 5% חושבים שיש להחליש את ועד העובדים שלה, ונמל חיפה עם 4% מהמשיבים.
ולמרות שבשנה החולפת עוד ועוד עובדים התאגדו לוועדי עובדים בעזרת ההסתדרות ו"כוח לעובדים", עדיין הדרך ארוכה ואחוז זעום של רק 8% מהישראלים חבר כיום בוועד עובדים במקום עבודתו. 92% מהעובדים במדינת ישראל אינם מאוגדים, מה שאומר שהדרך עוד ארוכה ויכול להיות שעם תדמית טובה יותר ופחות פרשיות שחיתות, היא תוכל להתקצר ומהר.