8 בספטמבר 2012. שלום דומראני, היעד מספר אחת של משטרת ישראל, נוחת בנמל התעופה בן גוריון לאחר שהייה של כמה חודשים במרוקו. נינוח ובטוח הוא ממתין לחבריו, והם אוספים אותו בדרך לביתו המבוצר במושב עוצם, הסמוך לקריית גת. בזמן שהשיירה מקדמת לעבר הבית, על פי החשד, חייל מטעמם של האחים דודו ויאיר מגידיש, אויביו המרים של דומראני מהעולם התחתון, עושה את דרכו לגבעה הסמוכה לבית. משימתו: לחסל את העבריין הבכיר ברובה צלפים שנרכש במיוחד. למזלו של דומראני, הוא מספיק להיכנס לבית במהירות והחיסול נמנע - אלא שהאחים לא מוותרים, ועל פי החשד ממשיכים לתכנן במרץ את מותו של יריבם. רק פעולתו של סוכן סמוי מהיחידה המרכזית במשטרת מרחב לכיש מביאה למעצרם ומסכלת את המשימה.
לפני כחודש וחצי, שנתיים וחצי אחרי התקרית ההיא, השתחרר דומראני מכלא רמון בתום יותר מ-14 חודשים מאחורי הסורגים. הפעם, ישב כאן באשמת סחיטה ואיומים של הרב יעקב איפרגן ("הרנטגן"), שהעז לצאת נגדו ולתמוך במועמד הלא נכון לראשות עיריית נתיבות. אחת מפגישותיו הראשונות של דומראני כאזרח חופשי הייתה מפתיעה במיוחד: הוא הזמין את האחים מגידיש לארוחת ערב במסעדה באשקלון וערך איתם סולחה. מי שניסו לפגוע בו והקפידו לכנותו "סבתא" ו"כוסית" בשיחות סגורות, קיבלו ממנו הפעם הפסקת אש עם אופציה לשיתוף פעולה. ולא רק הם: כמה ימים לאחר מכן דומראני נפגש עם בכירים בארגון של יריבו המר, איציק אברג'ל, וגם שם סילק את משקעי העבר והכריז על דף חדש.
אין מדובר חלילה בפרץ פתאומי של טוב לב והכרת תודה. דומראני, אחד שתמיד היטיב לקרוא את המפה בעולם התחתון, יודע שכיום הוא לא יכול להרשות לעצמו להחזיק עוד אויבים. זמן קצר לאחר שחרורו השתחרר מהכלא גם אויבו המר ביותר, בני שלמה, פעם חייל בכיר בארגונו והאיש הכי קרוב אליו, שבהמשך בגד בו והקים ארגון מתחרה. בתקופה האחרונה הצליח שלמה, שמתגורר במושב חלץ שליד שדרות, לבסס את מעמדו בממלכה הנטושה של דומראני, ובמהרה החל לשלוט על עסקים של כריית חול ועל מספר גדל והולך של חיילים. הבוס הגדול לשעבר יודע שבמאבק הצפוי לו בדרך להחזרת הבכורה, הוא צריך למקד את האנרגיות שלו בו ורק בו.
"שלום החליט להחזיר לעצמו את השליטה בלכיש ובעסקים שהתפוררו ועברו לידיים של בני, והוא מוכן לעשות הרבה בשביל זה", אומר קצין משטרה בכיר. "צריך להבין לאיזו מציאות הוא חזר: חיילים שלו עזבו אותו וערקו ליריביו, עבריינים הרימו ראש ונכנסו לוואקום של העסקים שלו. ההחלטה שלו לערוך סולחה עם כאלה שתכננו לחסל אותו נועדה פשוט לנקות את השטח ממוקשים עתידיים. המטרה שלו היא אחת ויחידה - חיסול של שלמה ושל חייליו. המון דם רע זורם ביניהם, והוא לא ינוח ולא ישקוט עד שבני ישלם את המחיר".
אף חייל לא מזמר בחקירות
מאז השתחרר דומראני מהכלא, המשטרה לא מורידה ממנו את העיניים. יחידת להב 433, שוטרי היחידה הכלכלית (היאל"כ) ובלשי היחידה המרכזית במשטרת מרחב לכיש בפיקודו של סנ"צ יגאל קלימיאן עוקבים אחריו ואחר חייליו 24 שעות ביממה, יודעים שהפעולה הבאה לא תאחר לבוא – מצידו או מצד אויבו. אלא שדומראני, 39, נשוי לעפרה ואב לשישה, לא זקוק שישגיחו עליו: הוא מבין שחייו בסכנה מתמדת, ולכן ממילא נוהג לצאת מביתו כשהוא מוקף בעשרות מחייליו. מאבטחים שומרים על אחוזת הענק שלו 24 שעות ביממה, והצוות כולו פועל בנוהל חירום.
"שלום אף פעם לא מסתובב לבד", אומר קצין משטרה שעוקב אחר דומראני וחייליו. "הוא כל הזמן מוקף באנשים וזאת במטרה למנוע כל ניסיון לחסל אותו. אין לו אפוד קרמי או אמצעי מיגון, אבל החבר'ה סביבו מצוידים באקדחים טעונים בכדורים, מוכנים לכל תרחיש. צריך לזכור שכל מי שבעבר איים על מעמדו חוסל ונעלם מהשטח. מבחינת המשטרה, שלום היום הוא חיה פצועה ומפחידה. הוא סימן את כל מי שערק מהארגון שלו. המשימה העיקרית בחיים שלו עכשיו היא לחזור לצמרת הפשע בישראל, לכבוש מחדש את מעמדו כבכיר העבריינים".
האובססיה של דומראני לתואר כמעט מובנת מאליה. אחרי הכל, הוא עבד קשה כדי לזכות בו ורשם לעצמו כמה הישגים מפוקפקים במיוחד לאורך עשרים שנות קריירה. הוא נולד ברחוב מילורד שבשכונת המצוקה שמשון שבאשקלון, רק קילומטר מבית הוריו של המפכ"ל הנוכחי, יוחנן דנינו. בילדותו זכה לשם "השחור", וכבר בגיל צעיר הפך לעבריין בולט בעיר. מהר מאוד התחבר ליגאל ז'אנו, אחיו מישל ושותפם מאיר (פלפל) גנון, שצברו רכוש רב מכריית חול לא חוקית ומכירתו לקבלני בניין. דומראני התמקצע בעסק, ועל פי הערכת המשטרה גלגל יחד עם שותפיו למעלה ממאה מיליון שקלים. לבסוף, החליט להתנתק מהארגון של ז'אנו לאחר שלא קיבל נתח משמעותי מהרווחים ויצא לדרך משלו. המשטרה בינתיים הייתה עסוקה במי שנתפסו בעיניה כפושעים מסוכנים הרבה יותר.
"כשמנתחים בדיעבד את מה שקרה עם דומראני לאורך השנים, צמיחתו הדרמטית והפיכתו לראש ארגון פשע מסוכן, אפשר לומר שפשוט לא ספרנו אותו", אומר גורם מודיעיני במשטרה. "אף אחד לא האמין שהוא יצמח למימדים של היום, לא הערכנו נכון את הכוח שלו בשטח. היינו עסוקים ברוזנשטיין, בריקו שירזי, באבוטבולים מנתניה, במולנר ובאברג'ל. דומראני עבר לנו מתחת לרדאר".
על פי החשד, כבר בשלב מוקדם חייליו של דומראני חיסלו בזה אחר זה את יגאל ז'אנו, מאיר גנון, עמיצור כהן וכמה מחייליהם. הארגון של איציק אברג'ל פרש את חסותו על הכוכב החדש בשמי הפשע והעצים את כוחו. כעבור כמה שנים, החליט דומראני לעזוב גם את פטרונו החדש והקים ארגון עצמאי, מהלך שהותיר משקעים גדולים בין השניים. החשאיות עליה הקפיד מאז שהיה נער הפכה לסימן ההיכר המרכזי של הבייבי הפרטי שלו.
"זה ארגון מאוד ממודר, היכולת המודיעינית של המשטרה לחדור לתוכו היא כמעט בלתי אפשרית", טוען קצין מודיעין לשעבר, ומספר כי המשטרה אף העלתה לא פעם צפלינים לאוויר כדי לתעד את המתרחש בביתו של דומראני, ללא הישגים משמעותיים. "אף חייל שלו לא זימר בחקירות, אף אחד לא פותח עליו פה, כולם שותקים. טענו במשטרה שהוא הפיץ חשבוניות פיקטיביות ב-1.6 מיליארד שקל אבל הוא מעולם לא הואשם, וקשה מאוד גם להפליל אותו בהלבנת הון. מה שנשאר לאנשי אכיפת החוק זה לחפש אותו בקטנות מתוך הנחה שזה יגרום לו לעזוב את הארץ". ואכן, דומראני הצליח לחמוק פעם אחר פעם: עונש המאסר הארוך ביותר שריצה היה חמש שנים בלבד, בתחילת שנות ה-90, לאחר שאחד מחייליו נתפס עם חבילות הרואין. מלבד זאת נותר לרוב חופשי ומאושר ובטוח במעמדו, עד לאחרונה.
"הפעם הוא באמת בלחץ גדול"
המציאות החדשה אליה השתחרר דומראני לא הפתיעה אותו. העולם התחתון משתנה ללא הרף, וחברים טובים ובעלי ברית הופכים באחת לאויבים מרים. כך, דומראני לא בזבז זמן באבל על מעמדו שנחלש משמעותית בדרום, ופנה מיד לחפש אופקי השקעה חדשים. בשבועות האחרונים הוא נוהג לבלות יותר ויותר במרכז הארץ, וזאת במטרה לכרות בריתות חדשות עם ראשי ארגונים שעד לאחרונה לא היו מקורבים אליו. בין השותפים הנוכחיים ניתן למנות את אבי רוחן, ראש אירגון פשע בשרון ובפתח תקווה, ובנוסף את האחים אופיר ועמוס לביא, ראשי ארגון פשיעה מרחובות וחגי זגורי ואחיו ניבי זגורי מבאר שבע, שניהם במאסר, האחרון עתיד להשתחרר בקרוב. בנוסף, הצליח דומראני לאחרונה לגייס עשרות חיילים לארגון, אותם ציוות למספר מצומצם של רוצחים שכירים ומהנדסי מטענים ממרכז הארץ, הכל במטרה ליצור כוח מאיים.
"שלום כל הזמן מתחמש בעוד ועוד אנשים", אומר קצין מודיעין באחת מיחידות המטה הארצי. "כבר עכשיו רואים שהחיילים שלו מעורבים בניסיון חיסול באשדוד ואשקלון, מניחים מטענים לעבריינים יריבים. צריך להבין, זה מישהו שאף פעם לא קופא על השמרים, והפעם הוא באמת בלחץ גדול מאוד, יותר מאשר בעבר. הוא מודע כל הזמן למה שקורה מסביב, ערמומי מאוד, לא מחזיק עליו טלפון ופוחד שמאזינים לו. כל ענייני הארגון נסגרים אצלו בבית או בבתי קפה באשקלון ובמרכז הארץ".
דומראני יוצא מגדרו כדי להחזיר לעצמו את כוח ההרתעה שאבד: על פי החשד במשטרה, לא פחות מחמישה ניסיונות חיסול אירעו בחסותו מאז שיצא לחופשי, והשטח הופך מתוח. לפני כשלושה שבועות התפוצץ מטען חבלה שהושלך לעבר מכוניתו של מנשה מטטוב, תושב שדרות אשר העז בעבר להתלונן במשטרה נגד דומראני בטענה כי הוא מנסה להשתלט על עסקי הגז בעיר. דומראני נדון על חלקו בפרשה לשבעה חודשי מאסר בפועל – וכעת, בוחנת המשטה חשד לפיו החליט לסגור חשבון. "תדעו שהחיים שלי בסכנה ואם יקרה לי משהו תבינו מי אחראי על כך", אמר באחרונה מטטוב לקצין משטרה מקומי. "זה רק עניין של זמן עד שיחסלו אותי. פעם סמכתי על המשטרה שתשמור על חיי, היום אני סומך רק על עצמי".
ארבעה מטענים נוספים התפוצצו או נתפסו על ידי בלשי ימ"ר לכיש באשקלון ואשדוד כשטביעות האצבע מובילות לאנשיו של דומראני. הוא עצמו לא זומן לחקירה ולא תושאל באף אחת מן הפרשות, אך החוקרים מתגאים בכך שהצליחו לסכל שלושה חיסולים בהם היו מעורבים חיילים החברים בארגונו של דומראני. היעדים היו כולם עבריינים המזוהים עם בני שלמה.
"לשלמה יש חיילים שמאוגדים בשתי כנופיות אלימות ומסוכנות הפועלות באשדוד, הם חדרו ל'שטחי המחיה' של דומראני והוא עושה הכול כדי להעיף אותם", מספר קצין משטרה ותיק. "היו כבר כמה ניסיונות חיסול כאלה בשבועות האחרונים וזה רק עניין של זמן עד שהנקמה תגיע מהצד השני. אנחנו מעריכים שהמגמה תימשך ובקרוב יהיה גל של בשני הכיוונים. הפחד הטבעי שלנו הוא שאזרחים חפים מפשע ישלמו בחייהם".
אתה מאמין שהסולחות שביצע לאחרונה יעניקו לו רשת הגנה?
"הסולחות הללו יתפוגגו מהר מאוד, מדובר בשקט מדומה שלא יחזיק הרבה זמן. יש המון חשדנות ושנאה תהומית בין דומראני לאותם עבריינים. שלום קונה עכשיו רק שקט תעשייתי".
70 מיליון שקלים על הכף
המאבק של דומראני הוא לא רק על כבוד ויוקרה, אלא גם על הרבה מאוד כסף. על פי גורמי מודיעין במשטרה, האימפריה הכלכלית שלו, כולל עסקי החקלאות במרוקו, שווה נכון להיום כ-70 מיליון שקלים, אותם הוא לא מוכן לסכן. בין היתר, הארגון שלו מרוויח הון מגביית דמי חסות מבתי עסק (פרוטקשן), הלוואות בשוק האפור, עסקי הימורים, ניהול מאות דוכנים בשווקים בדרום ובמרכז הארץ ולאחרונה גם חדירה לתחום הנדל"ן וכניסה למכרזים של פרויקטים גדולים באמצעות אנשי קש מטעמו. לדומראני גם עסקים חוקיים עליהם הוא משלם מידי שנה מאות אלפי שקלים מס: שיווק מזון, מסעדנות, אולמות אירועים ושותפות בשוק הסיטונאי בתל אביב. בין לבין הוא מתפרנס מידי פעם מבוררויות בעולם התחתון או בין אנשי עסקים.
"לשלום יש מספיק עסקים חוקיים לחיות המון שנים. הוא לא צריך לפגוע באף אחד כדי להתפרנס. המשטרה מייצרת כותרות על חשבונו", מספר גורם המקורב לארגון של דומראני. "המדינה מחפשת אותו בקטנות כדי להציק לו, היא לא מסוגלת להתמודד מולו ולהפליל אותו. אין להם שום הוכחה שהוא מעורב באחד מהמקרים האחרונים. זה שהוא עשה סולחה עם היריבים שלו מראה שהוא לא מחפש מלחמות".
אלא שהחששות של המשטרה מבוססים על לקחי העבר. לשלמה ולדומראני היסטוריה ארוכה של ניסיונות חיסול הדדים. ב-2 ביולי 2013 הקימו האחים עמוס ואופיר לביא, בעלי בריתו של דומראני, צוות חיסול מיוחד שארב לבני שלמה בצומת גבעתי, על אם הדרך בין קרית גת לאשקלון. הם סימנו את שלמה, חברם לשעבר, כאחראי על חיסול אחיינם האהוב נועם גל בן ה-19 שמטען התפוצץ מתחת למכוניתו בגן יבנה לפני כארבע שנים. אש תופת נורתה לעבר מכוניתו של שלמה, והוא ניצל רק הודות לכך שהיא הייתה ממוגנת והוא עצמו לבש שכפ"ץ. שלושה חודשים אחר כך הגיע זמן התשלום, כאשר לפי החשד הניחו חיילים המזוהים עם שלמה מטען במכוניתו של ג'קי בניטה, מי שהוגדר כ"גזבר" הארגון של דומראני. הוא לא שרד. בפברואר 2014 מטען חבלה מתפוצץ בכניסה למושב חלץ, דקות בלבד לאחר ששלמה עבר עם מכוניתו במקום. המשטרה עצרה שמונה עבריינים חשודים המזוהים עם דומראני, רובם שוחררו ונגד חלקם הוגשו כתבי אישום.
"מבחינת דומראני החיסול של ג'קי היה קו אדום", טוען קצין משטרה. "הוא היה יד ימינו, הכי קרוב אליו. הוא יסגור איתו את החשבון והנקמה תהיה קשה מאוד. שלום לא שוכח ולא סולח".
"לשלום יש תשע נשמות, כנראה שאלוהים באמת אוהב אותו", מוסיף גורם המקורב לארגון של דומראני. "הוא תורם המון כסף לרבנים, בתי כנסת ולנזקקים. מבקר בקבר הבבא סאלי פעם בכמה שבועות ובקברי צדיקים אחרים. הוא מאמין שאלוהים שומר עליו".
כיום, דומראני עצמו ממשיך לפתח את עסקיו במרוקו ושוקל לטוס למדינה אחרי שיסיים את מלאכת השיקום של הארגון. מי שימתין לו שם בזרועות פתוחות הוא חברו, העבריין גבי בן הרוש. "אם המשטרה לא תיתן לו לנהל את העסקים החוקיים שלו ותטריד אותו, שלום יחזור למרוקו כפי שעשה לפני כשנה וחצי. יש לו את העסקים שלו וחברים שיסייעו לו להשתלב", הסביר גורם המקורב לדומראני, "אם המשטרה טוענת שהוא מתעסק בפשע שיוכיחו את זה במקום לרדוף אותו ולהתעסק בפופוליזם ובכותרות על חשבונו כדי לשקם את התדמית אחרי כל הפדיחות של ההטרדות המיניות".
גורמים בכירים במשטרה מבטיחים לא להרפות מדומראני. "הייתי מציע לו לעזוב את הארץ ומהר כמו שעשה עמיר מולנר ולפניו מיכאל מור", אומר קצין בכיר. "אנחנו לא ניתן לו לנשום, נפעיל את כל הכלים שלנו כדי להפליל אותו, כולל ניסיונות להשיג עדי מדינה. הפחד שלנו הוא שאזרחים יתחילו למות ברחובות בגלל המלחמה בינו לבין בני שלמה, ואת זה לא נאפשר".
עורך דינו של דומראני, רועי אטיאס, מסר בתגובה: "מרשי שלום דומראני לא מכיר את העובדות בכתבה המרתקת, שבאמת יכולה בקלות להוות תסריט לסדרה הוליוודית משובחת בשם "נדמה לי" או "בכאילו". הקשר בין הנאמר למציאות, רחוק מזרח ממערב. מספר עובדות נכונות לא הופכות את עלילות משטרת ישראל לאמת, וגם לא משפרות את תדמיתה הרעועה בעיני הציבור".