ביום רביעי שעבר נחתה בישראל המשלחת ששבה מטקס חתימת הסכמי הנורמליזציה בוושינגטון. הנחיות משרד הבריאות דורשות 14 ימי בידוד לשבים מארה"ב – גזירה שהציבור אולי יכול לעמוד בה, אבל לא אנשים רמי מעלה כמו משפחת המלוכה ופמלייתה. אחרי משא ומתן בין מארגני המשלחת למשרד הבריאות הושג שלום מתוך עוצמה: מתווה מיוחד שדרש שמירה קפדנית על הנחיות הריחוק החברתי (עטיית מסכות, מרחק של שני מטרים) ומחיר בידוד שקוצץ אחרי הנחת VIP לחמישה ימים בלבד. גם זה לא עבר בשקט, על פי דיווח של עמוס הראל ועידו אפרתי ב"הארץ": "היו קצת צרחות", תיאר גורם במשרד הבריאות את סגנון ההתנצחות הבלפוריאני, "אבל כולם הולכים לשבת בבית עד יום שני". ואז התברר שפמליית נתניהו היא לא "כולם". לבלפור חוקים משלו.

מרקמו העדין של מתווה הספיישל נפרם כבר בטקס, שנערך ברוחו של הנשיא האמריקני, מכחיש קורונה מטעמים פוליטיים (על פי דברים שאמר בשיחה עם העיתונאי בוב וודוורד). בלי שני מטרים, בלי מסכות – חילוף חומרים טיפתי חופשי. בז'רגון של בלפור נוהגים לקרוא לזה "מסיבת הדבקה", אבל רק כשמדובר בכיכר פריז ולא במדשאות וושינגטון. באותו יום שבו שבה המשלחת לישראל דווח בארה"ב כי כמה מעובדי הבית הלבן שהשתתפו בטקס נמצאו חיוביים לקורונה. מתווה הבידוד המינימלי נותר בעינו, אבל אתמול זומנו חברי המשלחת לבדיקות במשרד ראש הממשלה.

נתניהו, טראמפ, הסכם שלום, בחריין, איחוד האמירויות, ישראל
טקסט החתימה על הסכם השלום בבית הלבן. ללא מסכות

אחד מאותם מוזמנים היה טופז לוק, יועץ הניו-מדיה של ראש הממשלה. את הגיחה מהבית עם אישור (לשם בדיקת "היבדק וסע", על פי דיווחי העיתונאים שזומנו אף הם) הוא ניצל, יחד עם דובר המשפחה המלכותית עופר גולן, לקפיצה להפגנה בבלפור, על מנת לתעד בה מפגינים סוררים. כן, זה מה שעושה ראש הממשלה בשיאה של "המשבר הכי גדול מאז ימי הביניים": שולח את אנשיו להכפיש אזרחים.

לרוע מזלם של לוק וגולן, וחרף ניסיונות ההסתתרות תחת כובעים, השניים זוהו על ידי המפגינים ונאלצו להימלט מזירת הפשע כשהם מתועדים – מה שיקשה על המשטרה לגלגל עיניים עם בירור התלונה שהוגשה נגד לוק בגין הפרת בידוד. תגובת הליכוד (שהיא תגובת יונתן אוריך, חברו של לוק) הסבירה שהיועץ היה בדרך הביתה לאחר הבדיקה. כלומר, לוק הלך לבדיקת קורונה עם מצלמה; חזר ברגל מבדיקה שנעשית מתוך רכב; צעד עם אדם שלא היה חלק מהקפסולה בוושינגטון (גולן); בחר לחזור הביתה דרך הפגנה המונית; התעכב כדי לצלם במקום; ושהה במקום כשעה לאחר הבדיקה. אם לוק עדיין מחפש שקרנים באזור בלפור, אולי כדאי שיפנה למנסח התגובה.

לא רק לוק: גם עזר, כהן, פרוש ואייכלר

ליקוט דקדקני של מחזות שוליים ואף אזוטריים מכיכר פריז והדהודם אל מחוץ לכל פרופורציה ברשתות החברתיות הפך למלאכת יומו של צוות הניו-מדיה, שמשקיע בפיזור ההפגנות יותר זמן מאשר בעניינים פעוטי ערך כמו הסברה לציבור. כל ביטוי הגובל באלימות פוליטית, בלון סר טעם או שלט עם זיהוי פוליטי מובהק הופך לחזות הכל ומטופטף אל הזונדה המחוברת לממטרת השקרים של יאיר נתניהו.

כך מבקשים גאוני הסושיאל ליצור את התודעה הכוזבת בראשו של כל מי שלא נוכח בהפגנות כדי להתרשם במו עיניו, ומייצרים את מצג השווא של "מוקד הדבקה המוני" – טענה שעדיין לא נמצא לה בסיס, שהופרכה שוב ושוב בנתוני משרד הבריאות ובמחקרים בארה"ב, ושבכל זאת ממשיכה להתנוסס בראש דפי המסרים של הליכוד. אפשר רק לייחל ליום שבו סכנות מוכחות כמו הכאוס במערכת החינוך, או הפרות כללים מובהקות כמו חגיגת ליל סדר בבלפור עם המשפחה, תטריד את לוק וחבריו כמו פוטנציאל ההדבקה של המפגינים באוויר הפתוח.

קבלת השבת השבועית בהפגנה מול מעון ראש הממשלה (צילום: דני גרשון)
הפגנה מול מעון ראש הממשלה|צילום: דני גרשון

אפשר רק לייחל ליום שבו סכנות מוכחות כמו הכאוס במערכת החינוך, או הפרות כללים מובהקות כמו חגיגת ליל סדר בבלפור עם המשפחה, תטריד את לוק וחבריו כמו פוטנציאל ההדבקה של המפגינים באוויר הפתוח

לא קשה לדמיין מה היה צייד מפרי ההנחיות טופז לוק מצייץ על מפר ההנחיות טופז לוק. הוא היה מעצים את האפיזודה מבלי לפסוח על אף פרט שזועק חוסר אחריות במזיד: השהייה בארה"ב לצד חולים מאומתים ("סכנה בריאותית!"), החזרה לארץ על פי נוהל מיוחד ("אכיפה סלקטיבית!"), הפרת הבידוד ("אנרכיסט!") והשיטוט בהפגנה המונית ("מוקד הדבקה!"). הוא היה מאשים את משרד הבריאות ביחס מפלה ואת היועמ"ש באוזלת יד. את עצמו היה מתייג כמפיץ מחלות וכסכנה לציבור. יאיר נתניהו היה מרטווט עם הכיתוב החביב עליו: "וואו!".

לוק לא לבד. ביום שישי נצפה ראובן עזר, יועצו המדיני של נתניהו, מפר את הבידוד בסופרמרקט במבשרת ציון. לא רק שעזר עשה זאת במקום סגור; זו גם היתה הפעם השנייה בתוך פחות משבוע שבה הוא עובר על ההנחיות, אחרי שבוושינגטון יצא לריצה. לשכת ראש הממשלה הסתפקה אז בהבהרה למשלחת. מסתבר שסגן ראש המל"ל יודע לקרוא דו"חות מודיעין, אבל לא מצליח להפנים הוראות מורכבות כמו "לא לצאת מהמלון".

לצד לוק ועזר אפשר להזכיר גם מפרי הנחיות בכירים יותר מהגל השני, כמו השר אלי כהן, שנכח בחתונה ללא מסכה וללא ריחוק, וסגני השרים מאיר פרוש וישראל אייכלר שהשתתפו בחתונות חסידים ענקיות.

גמזו נותן תו תקן רפואי לסקנדל

כל אלו עומדים יחד בשורה אחת ובזים לכולם: לנהלים, לקובעי המדיניות (לעתים הבוסים שלהם, לעתים – הם עצמם) ולציבור, שלא נהנה מאותן הנחות מפליגות. בסוף השבוע פשטה המשטרה על שתי מסיבות טבע וקנסה את המשתתפים. מה ההבדל ביניהם לבין כהן, פרוש ואייכלר? במחסום בכביש 79 אותרה אתמול אישה שהפרה בידוד ונקנסה ב-5,000 שקל. במה היא שונה מעזר, המפר הסדרתי? והאם קנס זהה יוטל על לוק? רוני גמזו אמר בראיון ל-ynet שהאירוע של לוק "חמור ולא צריכה להינתן הנחה לאנשי ציבור". מצד שני, גמזו גם אמר שלא צריך סגר, שהממשלה תפעל באופן נקודתי ושייערך חוזה חדש עם הציבור. גמזו אומר, וביבי מצפצף.

נתניהו סגר בוושינגטון הסכמים עם איחוד האמירויות ועם בחריין, אבל על החוזה עם הציבור הוא לא מסוגל לחתום. הפרות הסגר רק מאששות כל סקר. האמון בממשלת ישראל מרוסק, ובאורח יוצא דופן הוא חוצה מחנות. בסקר המכון הישראלי לדמוקרטיה מיולי, למשל, נתניהו זוכה לפחות מ-30 אחוזי אמון על תפקודו במשבר, כשאפילו כמחצית ממצביעי הליכוד כבר לא עומדים מאחוריו. אין יותר ימין ושמאל – כישלון ניהול המשבר לפני הכל.

היה מכמיר לב לראות אתמול את גמזו במהדורת חדשות 12 פונה כמעט בתחינה אל הציבור הישראלי ומבקש את שיתוף הפעולה שלו. גמזו צודק; סגר הישראבלוף המחורר לא יועיל בדבר, כפי שהודה כבר סגן שר הבריאות, אלא אם הישראלים ישיתו על עצמם את הנהלים במלוא החומרה. אבל גמזו חייב להבין שזה לא יקרה כל עוד הציבור ימשיך לראות את נבחריו ומקורביהם מזלזלים בעצמם בסגר, בהוראות משרד הבריאות ובהחלטות הממשלה – ולא משלמים על כך. משבר האמון חוסם פתרון כל משבר אחר, ואם גמזו לא יכול לחדש את החוזה בין הממשלה והציבור כפי שהבטיח, אולי הגיעה שעתו לסיים את החוזה בינו ובין הממשלה ולהפסיק להעניק תו תקן רפואי למחדל. לוק ודומיו הפרו בידוד, אבל גמזו כבר גובל בהפרת שבועת היפוקרטס. מוטב שיוציא את הממשלה שמתחבאת מתחת לחלוקו הרפואי ויציג אותה כפי שהיא: מבולבלת, מבוהלת וכושלת.