באוגוסט 2009 פורסמו ממצאי חקירה סמויה שערך ארגון זכויות בעלי-חיים במדגרייה הגדולה ביותר בעולם לאספקת תרנגולות לתעשיית הביצים, מדגרת היי-ליין באיווה.  החקירה, שנחשפה בחדשות רשת ABC, חשפה בין השאר, כיצד אפרוחים זכרים מושלכים כלאחר-יד למכונה בה הם נגרסים בעודם בחיים. האפרוחים - שכזכרים אינם נחוצים לתעשיית הביצים, נחשבים לפסולת עודפת של התעשייה, ועל כן מושמדים. לא משתלם לגדלם לבשר, שכן בתעשיית הבשר משתמשים באפרוחים מזן שעבר מניפולציה גנטית לגדילה מהירה.


צפו בממצאי החקירה הסמויה באיווה

מה שנתפס בזעזוע בחקירה באייווה, מוצע עכשיו כשיפור למצב הקיים בישראל. פעמים רבות תיעדו פעילי אנונימוס אפרוחים גוססים בפחי אשפה. מחר צפוי משרד החקלאות להעלות לאישור ועדת החינוך תקנות חדשות, המסדירות את השיטות המותרות להרג של אפרוחים במגדריות, שיציעו את גריסת האפרוחים בעודם בחיים כאחת האפשרויות המקובלות והחוקיות להיפטרות מהאפרוחים הזכרים, לצד שיטות כגון מעיכה, המתה בגז או בחשמל. המתה "הומאנית", קוראים לזה.

מתוך עמוד הפייסבוק של אנונימוס
מודעה של "אנונימוס" לקראת הדיון בכנסת
על-אף שחוק צער בעלי-חיים הסמיך את ידי משרד החקלאות להתקין תקנות שיקבעו את אופן ההמתה המותר של אפרוחים, ב-19 השנים שחלפו מאז שנחקק החוק המשרד נמנע מלקיים את חובתו, כפי שהוא משתמט מחובות רבות אחרות בתחום ההגנה על בעלי-חיים. מאז 2002 עומדות על שולחן משרד החקלאות תקנות בנושא המתת בעלי-חיים שאף אושרו בכנסת, אך לא נכנסו לתוקף כי שרי החקלאות סירבו לחתום עליהן. מדוע משרד החקלאות התעורר דווקא עכשיו? אולי יש לכך קשר לוועדת לוקר שהוקמה בהוראת ראש הממשלה, הבוחנת בימים אלו את העברת סמכויות האכיפה של חוק צער בעלי-חיים למשרד להגנת הסביבה.

עד לא מזמן, דרך מקובלת להיפטר מאפרוחים זכרים בתעשיית הביצים או מאפרוחים "פגומים" בתעשיית הבשר הייתה פשוט להשליך אותם לפח בעודם בחיים. האפרוחים היו נמעכים למוות בשקיות האשפה תחת משקלם של האפרוחים שהושלכו עליהם או נחנקו למוות. חסרי המזל ביותר היו אלו שהושלכו אחרונים, ומכיוון שלא מתו מחנק או ממעיכה, המשיכו לגסוס במשך זמן רב ברעב ובצמא.


תיעוד ממדגרה במרכז הארץ

רק בראשית שנות ה-2000 החלו ניסיונות להכניס לשימוש אמצעים להרג פחות אכזרי של אפרוחים למדגריות. אבי פנקס, מהנדס מכונות בגמלאות ומראשוני הפעילים לשיפור מצב בעלי-החיים בישראל, תכנן מכונה שמטרתה להרוג אפרוחים בחישמול, בצורה שאמורה למזער את הסבל שלהם. משרד החקלאות אישר ב-2002 את השימוש במכונה במדגריות. במקביל, החלו להיכנס לשימוש גם מכונות להמתה בגז, שהשימוש בהן נפוץ בחו"ל, ומכונות לגריסת אפרוחים – כמו זו שנחשפה בחקירה במדגריית היי-ליין.

אף על-פי כן, באמצעי התקשורת פורסמו שוב ושוב מקרים בהם אפרוחים הושלכו חיים לאשפה. בנובמבר 2011 הוגשה תביעה נגד מדגריית "רמית", שבה התקבל פסק דין תקדימי שקבע כי אין זה חוקי להשליך אפרוחים לפח בעודם בחיים. המדגרייה נקנסה ב-60 אלף ש"ח. חקירה של פעילי אנונימוס חשפה שרק מספר חודשים לאחר ההרשעה, מדגריית רמית שבה וחזרה על עבירות דומות, וכתב אישום נוסף הוגש נגדה. כנראה ש- 60 אלף שקלים זה לא קנס מרתיע בשביל מדגרייה שמוכרת מיליוני אפרוחים בשנה.


החקירה הסמויה במדגרת רמית

טיוטת התקנות של משרד החקלאות נעדרת מנגנוני פיקוח ואינה מבטיחה המתה מהירה. אך גם השיטות להמתה מהירה של אפרוחים, כמובן, רחוקות מלהיות קלות. פנקס, שתכנן את המכונה להרג אפרוחים בחשמול, סיפר על רגשותיו המעורבים לגבי ההמצאה שלו, לאחר שאושרה: "אנשים אומרים לי: 'מזל טוב, המכונה קיבלה אישור!', ואני שואל אותם: 'זה מזל טוב, שמאושרת מכונה שהורגת כל-כך הרבה אפרוחים?'. אבל אין מה לעשות. במצב הקיים – זה הרע במיעוטו". כשהתחיל בעבודה על מכונת ההמתה, היה פנקס עדיין צרכן של מוצרים מהחי (אמנם צמחוני, אבל לא טבעוני), אבל מאז החל להוציא גם את הביצים מהתפריט שלו, מתוך הכרה שגם הצורות ההומאניות יותר, כיבכול, לייצור ביצים, עדיין בעייתיות מאוד מבחינה מוסרית.

אף אחת משיטות ההמתה היא לא באמת "הומאנית". הברירה שניצבת בפני המחוקק כאן היא בין אופציות אכזריות יותר ואכזריות קצת פחות. לצרכנים, לעומת זאת, יש ברירה נוספת, מלבד שיטות אכזריות פחות או יותר של המתה: בכך שנצטרף גם אנחנו לחרם על תעשיית הביצים, אנחנו יכולים להפוך את השמדת האפרוחים למיותרת. הרשת מלאה מתכונים לעוגות טבעוניות, ללא ביצים, לשקשוקה על בסיס ירקות ופשטידות מעולות שאף אפרוח לא נטחן או חושמל במהלך הכנתן. כיום, כשאלטרנטיבות טבעוניות הופכות להיות יותר ויותר זמינות, האפשרות העומדת בפנינו להצלת האפרוחים, קלה מאי-פעם.

דדי שי הוא סטודנט לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, פעיל בעמותת אנונימוס, ועורך השבועון "זכויות בעלי-חיים השבוע" של העמותה.

בואו לעקוב אחריו גם בפייסבוק