בעקבות חטיפתם של שלושת הנערים שהציתה את האש וכוננה את מבצע: "צוק איתן", נערכה ישיבת ועדת המשנה של ועדת הכלכלה למאבק בתאונות הדרכים בנושא תדירות התחבורה הציבורית לישובים מרוחקים והסכנות שבנסיעה בטרמפים.
למדינה, יש אחריות לספק חלופות כדי שאלו המתגוררים במקומות מסוכנים מבחינה ביטחונית, לא יאלצו להשתמש בטרמפים כאמצעי להגיע ממקום למקום.
צה"ל הוציא פקודת מטכ"ל בשנת 2006 האוסרת על החיילים לנסוע בטרמפים, כמובן שצה"ל סיפק חלופות בהתאם לפקודה החדשה והשקיע משאבים רבים ומגוונים, כולל הסעות מאורגנות למקומות נידחים, הענקת הזכות לחייל לנסוע ללא תשלום בתחבורה ציבורית ועוד. אולם, מה יהיה על האזרחים שהמציאות בשטח לא מותירה להם כל בררה ועל כן עליהם להשתמש בטרמפים תוך סיכון חיים מובהק?
בוועדה המדוברת עלו מגוון רעיונות חשובים וטובים, משרד התחבורה הבטיח לצמצם למינימום את האפשרויות של נסיעה בטרמפים באמצעות הוספת שיפורים מידיים במקומות שיש בהם צורך משמעותי כמו קווי לילה בהרבה ישובים, עבודה על שיפור הקווים העתידיים והגדלת צי האוטובוסים ממוגני הירי תוך שמירה על תקינותם ובטיחותם.
אין ספק כי מדובר בתהליכים לא פשוטים שאורכים זמן רב ולכן, במצב הנוכחי ולפני שישנה מקרה שיעלה שוב את הנושא לכותרות, המציאות מצריכה אותנו לבחון דרכים יצירתיות יותר בכדי להתמודד עם מיעוט התחבורה הציבורית ביו"ש. ואם גם רומא לא נבנתה ביום אחד למה שלא נשתמש בתשתית קיימת?
קחו לדוגמא את תקופת האינתיפאדה הראשונה. האיום של החטיפות והניסיונות לפגוע באוטובוסים היו קיימים גם אז והביאו אותנו כמועצת המובילים והמסיעים להסדר מול משרד הביטחון, אנחנו רכשנו אוטובוסים ואילו משרד הביטחון שילם את המיגון. כיום, יש מעל מאתיים ומשהו טיוליות, שהצבא מעסיק אותם יומיים בשבוע. אותן טיוליות נמצאות ביחידות שדה שמתאמנות באזורים הבעייתיים, והנהגים שלהן יושבים רוב היום וממתינים. אם רק יכינו משרד התחבורה ומשרד הביטחון עבודת מטה, תוך שאנו נספק להם את הנתונים הדרושים לגבי זמינות אותן טיוליות, נוכל להגיע לכך שאותן טיליות ממוגנות ישמשו את האזרחים המשוועים לתחבורה בשטחים, זה זמין ולא מסובך.
דיוני התקציב של שנת 2015 מתקרבים, ואין לי ספק שיש הרבה דברים חשובים על סדר היום, אולם חייהם של אזרחי מדינת ישראל חייבים לעמוד לנגד עייני מקבלי ההחלטות בראש ובראשונה! חייבים להפעיל עכשיו יותר תשומת לב, הנחיות והקצאה של משאבים כדי למזער את הצורך בשימוש בטרמפים ובמידה ואין תקציב מיותר בכדי לסייע לראשי הרשויות באזור ליישם את הרעיונות הנפלאים שעלו בוועדה, כדאי ללמוד איך לנצל משאבים קיימים שכבר הושקע בהם לא מעט.
הוועדות, כבודן במקומון מונח, אולם הביצוע הוא עקב האכילס שלהן ולכן אני מציע – לנצל את הקיים, לא תמיד צריך ללכת רחוק, לפעמים הפתרונות אינם בהכרח תלויי תקציבי ענק והם נמצאים הרבה יותר קרוב ממה שנדמה. אני קורא למשרדי הממשלה – אל תחכו שטרמפיסטים נוספים ייפגעו, מנעו את המקרה הבא באמצעים הכה פשוטים שנמצאים ממש לידכם ואינם מנוצלים די צרכם.
הוא גבי בן-הרוש הוא יו"ר מועצת המובילים והמסיעים והתאחדות בעלי מפעלי הובלה