למי שעוסק בנושא של סביבה וזכויות בעלי חיים, יוצא להיתקל לא אחת בבן שיח מודאג התוהה האם יש בעיית אספקת מזון צמחי בעקבות העלייה העקבית בבני האדם שפונים לדיאטה צמחית במהלך עשרות השנים האחרונות. המעורים בתחום מגחכים לנוכח התהייה הזאת, שכן בעלי החיים המגודלים לטובת מזון לבני אדם צורכים כמויות רבות בהרבה של גידולים צמחיים מאשר אלו שצורכים צמחונים או טבעונים, ולמען האמת, תעשיית המזון מן החי היא מהגורמים העיקריים למגוון בעיות סביבתיות.
בשעה שקיימת מודעות סביבתית גבוהה באשר לצורך לצמצם בצריכת חשמל ומים ובצורך למחזר למשל, נושא צריכת המזון מן החי נותר בצל. לפני כמה שנים במהלך סמינר סביבתי בגרמניה שאלתי את חבריי הישראלים והאירופאים, כולם אנשי סביבה, כיצד ייתכן שאם אני אזרוק את בקבוק הפלסטיק שבידי לפח רגיל אזכה לקיטורות של ביקורת, אך בכל זאת משתתפי הסמינר אוכלים שלוש פעמים ביום בשר מבלי למצמץ (לפחות האירופאים שבהם) ולא זכיתי למענה.
הצל הארוך
נושא הנזק הסביבתי והחברתי שגורמת תעשיית המזון מן החי החל להיכנס לתודעה כבר בשנת 2006, כשהאו״ם הוציא דו״ח שנקרא Livestock's Long Shadow (צלו הארוך של משק החי). הדו״ח פירט את ההשפעות השליליות שגורמת תעשיית המזון מן החי וביניהן: פגיעה בקרקעות, תרומה לשינויי האקלים, זיהום מים ושימוש מופרז במים ופגיעה במגוון המינים. שני הדו״חות האחרונים של הפאנל הבין ממשלתי על שינוי אקלים (IPCC) איששו את קביעת דו״ח האו״ם כי תעשיות המזון מן החי הן מהגורמים לתופעת שינוי האקלים. בעקבות דו״ח האו״ם, מקודם בכל העולם פרוייקט ״שני צמחוני״ (היום הראשון בשבוע העבודה למרבית העולם), אשר מעודד הימנעות מאכילת מזון מן החי לפחות יום אחד בשבוע.
על אף שהדו״ח פורסם כבר לפני כמעט עשור, הנושא עדיין לא זוכה לתהודה המצופה אפילו לא בקרב אנשי סביבה. הסרט המסקרן Cowspiracy, אשר יוקרן השבוע במסגרת אירועי עשרים שנה לארגון זכויות בעלי החיים ״אנונימוס״, עוסק בדיסוננס הזה ומנסה לענות על השאלה מדוע התעשייה הגורמת להכי הרבה נזקים סביבתיים אינה זוכה לטיפול נאות מצד ארגוני הסביבה ומדוע המשרדים הממשלתיים הרלבנטיים אינם נותנים לסוגיה את מקומה הראוי. בסגנון מייקל-מורי, הבמאי יוצא להיפגש עם האנשים המגנים על יערות הגשם, עם אלו המובילים מאבקים להפחתת פליטות גזי חממה ועם הרשויות שקוראות לנו לצמצם בצריכת המים, נתקל בגמגומים נבוכים כשהוא מעמת אותם על נתונים על חלקה של תעשיית הבשר בבעיות הללו, ומנסה לברר ממה הם חוששים.
הממצאים היו עקביים והמסקנה חד-משמעית ולפיה צריכת מוצרים מן החי גורמת לנזק כבד לסביבה. חשוב לציין כי ועדת המומחים ראתה גם את היתרונות הבריאותיים לנגד עיניה והביעה תקווה כי היות והנושא הסביבתי נחשב לאופנתי, הדבר יגרום לצעירים לעבור לתזונה שתכלול יותר פירות וירקות.
המסקנה הברורה היא שמה שאנו אוכלים משפיע במידה רבה על הסביבה, כך שאם אכפת לכם מהסביבה ואף אם אתם לא צמחונים או טבעונים, בפעם הבאה שאתם יושבים במסעדה תשקלו להזמין את האופציה הצמחית וכשאתם מבשלים, החליפו מנות מן החי במנות מהצומח (יש הרבה אופציות טעימות לכך), זה חשוב לא פחות (ואפילו יותר) מלמחזר ומלחסוך במים.
רם ברנקין הוא דוקטורנט למדעי הסביבה באוניברסיטת מסצ׳וסטס, בוסטון
הסרט Cowspiracy יוקרן בבכורה ישראלית במסגרת אירועי 20 שנה לעמותת אנונימוס לזכויות בעלי-חיים ביום ו', 22 באוגוסט, 14:30, בסינמטק תל-אביב. לפני הסרט הרצאה קצרה מאת אביב לביא –"אוכל – לא מה שחשבתם". לפרטים