הגבול נסגר. מסתננים בסיני, ארכיון (צילום: יובל יצחק)
איום על החברה, הכלכלה והביטחון. מסתננים בגבול מצרים|צילום: יובל יצחק

בתקופת ממשלת נתניהו גדל מספר המסתננים (מהגרי העבודה) לישראל מ-8,000 ל-50 אלף. יש האומרים שמספרם גדול הרבה יותר, ועומד על כמאה אלף. קצב ההסתננות עולה מחודש לחודש, ובנובמבר נשבר השיא והגיע ל-2,676 מסתננים בחודש.

ראשית, עובדה חשובה. המסתננים אינם פליטים אלא מהגרי עבודה. הם בוחרים מרצון לעזוב את ארצם, בה הם מרוויחים 50 דולר לחודש, ולעלות לארץ המובטחת בה הם מרוויחים אלף דולר בחודש. כמו שאמר מרואיין מאריתריאה בכתבה של דני קושמרו: "כל אריתריאה רוצה לבוא לישראל". השמועה ביבשת אפריקה פשטה: "ישראל מכניסת אורחים". נכון, באריתריאה לא כיף לחיות, יש דיקטטורה דורסנית אבל מדינת ישראל לא יכולה להוות פתרון לתחלואי היבשת, סכסוכי השבטים והתל"ג הנמוך.

ועוד עובדה חשובה: אנשים אלה אינם מוגדרים פליטים. לא רק שרובם מהגרי עבודה, גם על פי אמנת האו"ם לפליטים, במדינה הראשונה אליה הם מגיעים הם נחשבים פליטים, במקרה הזה מצרים. בישראל הם מחפשי עבודה. אדם אינו ממשיך להיחשב פליט לאחר שחצה את הגבול יותר מפעם אחת. 

ממשלת ישראל הייתה שרויה בתרדמת, וביום ראשון התעוררה

בנימין נתניהו בישיבת הממשלה (צילום: חדשות 2)
אושרה התוכנית לטיפול במסתננים. נתניהו בישיבת ממשלה|צילום: חדשות 2

השבוע הממשלה אישרה את התוכנית לטיפול במסתננים, שעלותה 630 מיליון שקל. על פי התוכנית, ניתן יהיה לעצור מסתננים למשך שלוש שנים. בעלי עסקים שיעסיקו מסתננים בלתי חוקיים יסתכנו בקנס של 75 אלף שקל ואף בסגירת העסק. הדגש המרכזי בתוכנית החדשה הוא על הגדלת האכיפה והגדלת הקנסות על מעסיקים של מסתנני עבודה בלתי חוקיים. היום גם תובא לוועדת הפנים של הכנסת הצעת החוק הממשלתית "למניעת הסתננות", ותכליתה לאפשר מעצר של מבקשי מקלט עם ילדיהם לתקופת מינימום של שלוש שנים, ובמקרים מסוימים אף ללא הגבלה. זה אמור להוציא את החשק לבוא לכאן.

הצעד הראשון לבניית תוכנית נעשה, עכשיו צריך לבצע אותה. צריך בעיקר לדאוג שאכיפת החוק תתבצע ומיד, כי המדינה היהודית והדמוקרטית בסכנה. כמו שאמר המזרחן ד"ר גיא בכור: "הבעיה הזו קיומית מבחינתנו יותר מהבעיה האיראנית. ראו הוזהרתם".

החוק לא נאכף, יחידת עוז לא עומדת ביעדיה

בארצות הברית, אכיפת ההגירה נמצאת תחת סמכות המחלקה לביטחון לאומי. גוף זה נוסד בשנת 2002 כתגובה לאסון התאומים. צעד להגנה על המולדת, כך הם מגדירים את זה. בישראל, האכיפה שייכת למשרד הפנים. ב-2008 הוקמה רשות ההגירה והאוכלוסין שאמורה לטפל גם במסתננים. יש לה 200 פקחי הגירה שבסמכותם לבצע מעצר, ו-150 פקחים שאמורים לאכוף את החוק על המעסיקים. בפועל, החוק לא נאכף ויחידת עוז, היחידה המבצעית, לא עומדת ביעדיה ואף אין לה את הסמכויות הנדרשות לכך. פקחי ההגירה צריכים מפקד מוכשר, שיניים וסמכויות שיטור על מנת להתמודד עם המצב.

ישראל היא מדינה קטנה. איננו יכולים להרשות לעצמנו שיטפון של מסתנני עבודה בלתי חוקיים. זה איום על החברה, הכלכלה והביטחון שלנו. כשיש שיטפון בבית, קודם כל סוגרים את השיבר ורק אחר כך מוציאים את המים. לכן, צריך מיד לעצור את שטף המסתננים על-ידי הגנה על הגבול והפצת שמועה אחרת ביבשת: בישראל כבר אין עבודה. אחר כך יש לטפל באילו שכבר כאן על-ידי החזרתם לארץ המוצא (נתניהו התחייב לטפל בכך אישית). האלפים שיישארו כאן צריכים לקבל מעמד מוסדר.

איך המדינה צריכה לנהוג בפליטים? כתבו לנו בטוקבקים

>> הטור הקודם שלי: "שלום עכשיו" הרסו תרומות לעשרות עמותות
>> מתנחלים משתוללים בבסיסי צה"ל. ומה נתניהו עושה? מגנה