בימים מחורבנים כאלה, יש סוג אחד של אנשים שאני לא יכול להפסיק לקנא בהם: האופטימיים. למשל אורי אבנרי, שממרומי גיל 91 פרסם לאחרונה אוטוביוגרפיה הנושאת את השם "אופטימי", ואף התראיין על כך בהרחבה והסביר שאין מצב, פשוט אין מצב, שהתבונה לא תנחת בקרוב בפינה הזו של המזרח התיכון ותביא איתה את השלום. הוא אפילו משוכנע שהוא יראה את זה קורה עוד בחייו. אני מעריץ את יכולת הניתוח של אבנרי. ב-47 השנים האחרונות (כן, מאז הכיבוש) הוא צדק רוב הזמן, אבל אני די משוכנע שאבנרי לא יזכה לראות את השלום, אלא אם כן הוא מתכוון לחיות עד גיל 200. ומכיוון שאני צעיר מאבנרי רק ב-44 שנים, בחשבון פשוט זה אומר שגם אני לא אזכה לראות את השלום. וגם לא הילדים שלי. כך שבניגוד לאבנרי, אני מאוד פסימי.
כי אני מסתכל שמאלה וימינה, בעיקר ימינה, ולא רואה שום סיבה לחשוב שהדברים כאן עומדים להתקדם, ולו באיטיות, לכיוון החיובי. עם כל יום שחולף, הולכת ונשחקת הקליפה הדקה של העמדת פנים ופוליטיקלי קורקט שמפרידה בין מדינה דמוקרטית ונאורה לאספסוף כיכרות מתלהם. אני משאיר לסוציולוגים וחוקרי תקשורת להחליט אם הטכנולוגיות המעודכנות (טוקבק, פייסבוק, ווטסאפ) רק מאפשרות ביטוי לנהמת לבו הגזענית והאלימה של ההמון או גם מלבות אותה, אבל שימו לב שבמרחב הניו מדיה הישראלי יש כרגע שני זרמים עיקריים: אלה שחוגגים את שריפתו של נער ערבי ומציעים להרחיב את העבודה גם לשאר בני עמו, ואלה שכנראה מצליחים להדחיק את קיומו של הזרם הראשון ומסבירים בלהט כמה אנחנו יותר מוסריים ונאורים מהערבים. אומרים שמודעות היא צעד ראשון בדרך לפתרון? ובכן, יוסטון, יש לנו בעיה קשה של מודעות עצמית.
הלוואי ויכולתי להיות אופטימי, אבל אני לא מזהה בין מקבלי ההחלטות אפילו אוושה של הפקת לקחים והתפכחות מאשליות. החודש האחרון, למשל, הנחית פעם נוספת סטירה הגונה בפרצופו של הקונספט לפיו "הזמן משחק לטובתנו". או כמו שדוד גרוסמן, איש חכם מאוד שאומר שהוא אופטימי אבל נראה מאוד פסימי, אמר השבוע לנתניהו: "שיתוק זו לא מדיניות. שיתוק זו מחלה". הנחת העבודה - לפיה אם רק נמשיך להתבצר ולהתחמש, לבנות התנחלויות ולטרפד לנצח את הסיכוי לחלק את הארץ - איכשהו העניינים יסתדרו מעצמם, הפלסטינים ייעלמו והמזרח התיכון יהפוך לגן של וורדים, נראית בימים האלה מגוחכת מתמיד. אם לממשלת נתניהו-ליברמן-לפיד-בנט יש תכנית גדולה אני כנראה מחמיץ אותה, כי בינתיים התכנית נראית כמו עוד מאותו דבר, והרבה יותר גרוע.
איפה הכסף? נו, באמת
אני לא יכול להיות אופטימי כי רק לפני כמה ימים הממשלה קיבלה החלטה להשקיע 300 מליון שקלים בהידוק השליטה במזרח ירושלים, במטרה לסכל את האפשרות שהעיר תחולק אי פעם במסגרת הסכם מדיני עתידי. שר האוצר (שכבר אמר וחזר ואמר ש"ירושלים תישאר בריבונות ישראלית ולא תחולק" וש"בירושלים אין פשרות") ימשיך בוודאי להיתמם, לגלגל עיניים ולשאול "איפה הכסף", ויקווה שהבוחרים שלו לא ישימו לב שהמיליארדים שחסרים ליישום המלצות ועדת אלאלוף (למיגור העוני) מושקעים בין השאר בבלוף שנקרא "ירושלים המאוחדת בירת ישראל לנצח". בשם קדושת עיסאוויה ושועפאט ישראל משקיעה הון במאות אלפי פלסטינים שהיא מתעקשת לשלוט בהם (ועדיין הם תקועים עם תשתיות ושירותים ברמה של עולם שלישי). מי שרוצה להתרשם עד כמה ירושלים באמת מאוחדת ומחוברת לה יחדיו, מוזמן להעיף מבט במה שנשאר מתחנות הרכבת הקלה בשכונות המזרחיות.
אני מתקשה להיות אופטימי, כי כשסייד קשוע אומר שעבורו הסיפור כאן נגמר, כשהוא מרגיש שהאשליה שאפשר לחיות ביחד נותצה באופן שאינו ניתן לאיחוי עוד, אז גם בשבילנו הסיפור עומד להיגמר. גם לי אין מה לחפש במדינה שבה יהודים וערבים לא מסוגלים לחיות זה לצד זה בביטחון ובחופשיות, מדינה שבה המון שטוף שנאה דולק אחרי ערבים ברחובות האמיתיים או בסמטאות הפייסבוק. ולא, אני לא מתעלם מהעובדה שבין הערבים אזרחי ישראל יש יותר משניים-שלושה שגם הם לא בדיוק האחות תרזה. אבל הכוח נמצא תמיד אצל קבוצת הרוב, וכחבר בקבוצת הרוב הייתי מצפה שנפסיק להתקרבן וליילל, ונתחיל להפנים את המשוואה לפיה שוויון וביטחון לערבים = ביטחון ושקט ליהודים. זה תלוי בעיקר בנו, ואני לא אופטימי, מפני שאני לא רואה רמזים לכך שאנחנו משכילים לנצל את הכוח שלנו לטובה.
הלוואי והייתי יכול להיות צוק איתן של אופטימיות, אבל כשאני נפרד בבוקר מהילדים שלי - בדרכם לעוד יום של אזעקות - אני יודע שאני מגדל אותם לתוך מדינה של פערים חברתיים חולניים, גזענות ממארת ואפס תקווה לשלום. יש לי רגשות אשם עזים לגבי זה, אבל האמת היא שאני לא חושב שיש לי ולהם אלטרנטיבה אמיתית. כן, יש עוד מדינות בעולם שבהן אפשר לחיות, חלקן הרבה יותר רגועות ושפויות כרגע, אבל אף אחת מהן היא לא הבית שלנו. כי אין לנו שפה אחרת, תרבות אחרת, חברים אחרים, משפחה אחרת, אין לנו מולדת אחרת. והבעיה היא, שלגבי המולדת היחידה שיש לנו - אני קצת מתקשה להיות אופטימי.