תארו לכם את המלחמה הבאה: הרמטכ'ל מציג תכנית למענה התקפי לאיום כזה או אחר. ראש הממשלה דופק על השולחן וקובע שאין שקל לעניין. השרים מטכסים עצה ובסופו של עניין מצליחים לגרד כרבע מתקציב הלחימה המתוכנן. הצבא יכול לצאת לרבע מלחמה. נשמע אבסורדי, נכון? זה בדיוק מה שקורה עם המלחמה בעוני.
משרד הרווחה, בגיבוי ממשלתי רחב, הקים את ועדת אלאלוף, או בשמה הרשמי:"הוועדה למלחמה בעוני". הוועדה ישבה, בהרכב של עשרות רבות של מומחים במליאות ותתי צוותים, במשך חודשים. בסיום עבודתה הוועדה הציגה המלצות לצמצום מימדי העוני בישראל. ההמלצות מתומחרות בכשבעה מליארד שקלים. פקידי האוצר הזדרזו להודיע שלא יהיה כסף על מנת לתקצב את המסקנות. פרוץ "צוק איתן" והתוספות למשרד הביטחון נתנו להם את התירוץ המושלם לדחות את המלחמה בעוני, כפי שנעשה שנה אחר שנה.
לא תהיה תמונת ניצחון
התרגיל הזה לא יצליח לטשטש את העובדה המרה: ישראל אלופה. ישראל אלופת העוני במערב, במגוון מרשים של פרמטרים. אחד מכל ארבעה ילדים בישראל הוא עני. קרוב לרבע מהמשפחות בישראל עניות. ברבות מהן יש מפרנס אחד או שניים. עובדים עניים שלא מצליחים להוציא את פרנסתם בכבוד מינימלי.
מצב דברים כזה הוא אכן מלחמה. מלחמה פנימית בחברה הישראלית. וירוס אלים שחייב להיענות באמצעים דרמטיים. בחמ"ל של המלחמה הזו חייבים לשבת שרי ממשלה רבים, ולא רק שר הרווחה, ובראשם ראש הממשלה. זה יצטלם פחות טוב. לא יהיו גופות מדממות ומבנים מעלי עשן. אבל זו המלחמה החשובה ביותר על עתיד החברה הישראלית. לפטור אותה בתקציב "מגורד" יהיה לעג לרש. תרתי משמע. היום יציינו ארגוני "הפורום למאבק בעוני" את יום המאבק בעוני בכנסת. מדובר במסורת של השנים האחרונות. הפעם מדובר ביום חשוב במיוחד. במלחמה של ממש.