כל מעריץ חולם לבקר באתר הצילומים של סדרת הטלוויזיה האהובה עליו. מהפרברים של עקרות בית נואשות דרך המסעדה של הסופרנוס ועד הבניין של חברים, תיירות הלוקיישנים היא ענף משגשג. לאחרונה התווספה נקודה נוספת שמהווה מוקד עלייה לרגל להמוני מעריצים: צ'רנוביל שבאוקראינה, וזאת בזכות המיני-סדרה המצליחה של HBO על האסון הגרעיני שהתרחש במקום.
יש שיגידו שזה קצת מוזר להתלהב מביקור באתר שעבר שואה גרעינית אבל בסדר, אפשר להבין שהדבר מלהיב ברמה מסוימת. אפשר גם להבין אנשים שמתעקשים להגיע ולהצטלם באזורים שלא אמורה להיות להם גישה אליהם. מה שפחות אפשר להבין הוא למה הם מצטלמים מחויכים וגאים, ואז ממהרים לפרסם את התמונות האלה ברשתות החברתיות, כאילו מדובר בהישג שיש להעריץ אותם בגללו.
Tourists pose by #Chernobyl nuclear power plant wreckage in disturbing selfie trend https://t.co/mes55GKEla pic.twitter.com/EQw0vloL8F
— Daily Star (@Daily_Star) June 11, 2019
Meanwhile in Chernobyl: Instagram influencers flocking to the site of the disaster. pic.twitter.com/LnRukoLirQ
— Bruno Zupan (@komacore) 9 ביוני 2019
עד כמה זה חסר רגישות וביזארי? עד כדי כך שיוצר הסדרה, קרייג מייזן, נאלץ להתערב ולצייץ אתמול בקשה מיוחדת לתיירים שמבקרים במקום: "זה נהדר שהסדרה העניקה השראה לגל של תיירים באזור המבודד אבל כן, ראיתי את התמונות שמסתובבות", כתב מאזין. "אם אתם מבקרים, בבקשה תזכרו שטרגדיה נוראית התרחשה שם. אנא התנהגו בכבוד לכל מי שסבל והקריב שם".
המפעל הגרעיני בעיירה צ'רנוביל והעיירה הסמוכה על גדות נהר פריפיאט הפכו לאחרונה למוקדים תיירותיים גועשים ולאתרי צילומי סלפיז. כאשר נדמה שהתיירים מתחרים בינם ובין עצמם מי יצלם את התמונה הכי חסרת טעם ובושה. חלק מהם מקפידים על זוויות אמנותיות, אחרים מעמידים פנים כאילו הם מצלמים עטיפה של אלבום ראפ, ויש גם כאלה שמצטלמים בפוזות תיירותיות בלוקיישנים די עלובים שמפורסמים רק בגלל הטרגדיה, כמו למשל גלגל הענק.
It's wonderful that #ChernobylHBO has inspired a wave of tourism to the Zone of Exclusion. But yes, I've seen the photos going around.
— Craig Mazin (@clmazin) 11 ביוני 2019
If you visit, please remember that a terrible tragedy occurred there. Comport yourselves with respect for all who suffered and sacrificed.
כלי תקשורת מרחבי העולם דיווחו על התופעה והשוו אותה לצילומי סלפי במחנה ההשמדה אושוויץ. לנו זה הזכיר את עמוד הפייסבוק "עם היפות שלי באושוויץ", שנפתח בשנת 2014 והסעיר את האינטרנט כשהעלה צילומים של בני נוער חסרי מודעות במסע לפולין. ימים אחדים לאחר שעלה לאוויר הוסר העמוד מהפייסבוק. גם השנה נאלץ המוזיאון באושוויץ לבקש מתיירים לא להצטלם בפוזות חמודות על פסי הרכבת שהובילו מאות אלפי אנשים להשמדה המונית.
When you come to @AuschwitzMuseum remember you are at the site where over 1 million people were killed. Respect their memory. There are better places to learn how to walk on a balance beam than the site which symbolizes deportation of hundreds of thousands to their deaths. pic.twitter.com/TxJk9FgxWl
— Auschwitz Memorial (@AuschwitzMuseum) 20 במרץ 2019