"נתניהו לא מדבר בשם כל הישראלים, וחמאס לא מדבר בשם כל הפלסטינים": לאחר יותר מחודש שבו נמנע כמעט לחלוטין מלהתייחס למלחמה בישראל, מגיש הלייט-נייט הבריטי-אמריקאי ג'ון אוליבר הקדיש הלילה (ב') פרק שלם של תוכניתו "השבוע שעבר" (המשודרת ב-yes ,HOT וסלקום TV) למערכה ברצועת עזה ולמתקפת ה-7 באוקטובר. בין היתר אמר אוליבר כי ראש הממשלה נתניהו "סיכן את ביטחון ישראל", תיאר את מתקפת הטרור של חמאס כ"מחליאה" ודיבר על כך ש"פלסטינים חיים תחת מצור ומטחים של הפצצות ישראליות".
"הסיפור המרכזי שלנו הלילה הוא המלחמה המתמשכת בין ישראל לחמאס - משפט נורא לפתוח איתו תוכנית קומדיה ודרך מעולה לסיים איתה דייט ראשון", הבהיר אוליבר בפתח המונולוג בן 30 הדקות שלו, שבו השתדל שלא לנקוט עמדה חד משמעית לטובת אחד מהצדדים. "בחודש האחרון לא היה קל להסתובב באמריקה עם כיפה או עם חיג'אב, ואני אומר את זה בעודי יודע שזה לא בהכרח היה קל גם בימים הטובים ביותר שלנו. יש אלף סיבות שונות שבגללן קשה לדבר על זה, אבל חשוב לפחות לנסות לעשות את זה".
את תקציר האירועים פתח אוליבר עם תיאור מתקפת הטרור של ה-7 באוקטובר, שאותה הגדיר "חסרת תקדים", "ברוטלית", "מתועבת" ו"מחליאה". העמדה הזו של הקומיקאי מתכתבת עם דבריו לפני כחודש, בתוכנית אחרת של "השבוע שעבר", שבה התייחס בקצרה לאירועים, אמר ש"מזעזע לראות את הסבל העצום בישראל ובעזה" והזהיר מפני אסון הומניטרי אפשרי ברצועה. במונולוג החדש, אוליבר המשיך מגינוי המתקפה לתיאור ההשפעות של התגובה הישראלית בעזה על האזרחים בה.
"כמעט אין תיעוד שאראה לכם מעזה שלא יהיה מחריד או שובר לב", הבהיר אוליבר, והביא תיעוד של ילד מקומי מתאר את המצב כ"חרא". בהתייחסות לנאום של הפוליטיקאי האמריקאי בריאן מאסט, נציג פלורידה בבית הנבחרים האמריקאי, הדגיש אוליבר כי בניגוד לדבריו של מאסט - "לחלוטין יש אזרחים פלסטינים חפים מפשע". משם, המשיך המגיש לטיעון המרכזי שלו: "ההנחה שנתניהו מדבר בשם כל הישראלים, או שחמאס מדבר בשם כל הפלסטינים. זה ממש לא המקרה". אוליבר הקדיש את יתר דבריו לחמאס ולראש ממשלת ישראל, תוך סימונם כשני אחראיים אפשריים למשבר.
בחלק שעסק בחמאס, אוליבר פירק בין היתר את הטיעון הנפוץ שלפיו "הפלסטינים בחרו בעצמם בחמאס" - תוך הבהרה שהעובדה הזאת לא הופכת את כל האזרחים לשותפים לפשעי המלחמה, בדיוק כשם שרבים מאזרחי ארצות הברית לא תמכו ולא תומכים במדיניות החוץ שלה. "הבחירות האלה התרחשו בשנת 2006, ולא היו בחירות נוספות מאז", הזכיר הקומיקאי, "חמאס זכה ברוב דחוק, והתמודד מול תנועת פת"ח, שהושמצה באותה עת על אוזלת היד והשחיתות שלה".
בהתאם, אוליבר הדגיש כי גם נתניהו ופעולות ממשלתו אינן מייצגות את הציבור הישראלי כולו: "אתם אולי תשמעו ש'אנחנו צריכים לתמוך בביבי ובישראל', או ש'זה לא הזמן לבקר את נתניהו', אבל זה לא המצב בתוך ישראל. שם, הביקורת נגד נתניהו היא עזה. סקר אחד מצא ש-76% מהישראלים רוצים שנתניהו יילך, ורבים מאשימים אותו במחדל הביטחוני שהוביל למתקפת ה-7 באוקטובר". כראיה לכך, אוליבר הציג בין היתר תיעוד שבו אורחת ועובד בבית החולים אסף הרופא מגרשים את השרה עידית סילמן משטחו, שאליו הגיעה כדי לבקר פצועים. "אני לא יודע הרבה על רפואה, אבל עכשיו אני מניח ששבועת הרופאים היא '1. אל תגרום נזק. 2. אם נציגי ממשלה בלתי רצויים מכעיסים אנשים בבית החולים שלך, תעיף אותם לאלף עזאזל'".
אוליבר המשיך לסקירת הביקורת הציבורית נגד נתניהו לאורך שנות שלטונו, לרבות הטענות נגדו על השתתפותו בהפגנות שקדמו לרצח רבין - וכן המחאה ששטפה את רחובות ישראל במהלך השנה החולפת. בנוסף, הוא שילב קטע מתוך ריאיון של נתניהו משנת 2014 לתוכנית "מצב האומה", ובו אמר ש"אני רואה סכנה לקיומה של מדינת היהודים, ואני מתארגן להדוף את הסכנה. זה מה שעם ישראל מצפה ממני וזה מה שאני עושה". "לא ראיתי אמירה של נתניהו שהתיישנה כל כך גרוע מאז שהילרי קלינטון צייצה 'יום הולדת שמח לנשיאה העתידית הזאת'", התבדח אוליבר.
בהמשך המונולוג, המגיש התייחס גם למשבר הפוליטי בישראל, לממשלתו הנוכחית של נתניהו שנחשבת לקיצונית ביותר בעמדותיה, וכן למינויים של איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ' לשרים בכירים בה. "האופן הכי מפתיע שבו נתניהו סיכן את ביטחון ישראל הוא שבמשך שנים הוא השתמש בחמאס באופן מכוון כדי להחליש את הרשות הפלסטינית", אמר. את הטיעון הזה חיזק בעזרת ריאיון עבר שהעניק סמוטריץ', ותמונות של מזוודות הכסף שהועברו מישראל.
ריאיון נוסף שבו נעזר אוליבר היה אחד שהעניק שגריר ישראל באו"ם, גלעד ארדן, לרשת CNN לפני כשבוע. "אין משבר המוניטרי בעזה", טען שם ארדן (שאותו אוליבר כינה "שמוק"), ובתגובה לכך הביא הקומיקאי עדויות שונות מהשטח ששודרו במהלך החודש האחרון - ביניהן נציגת ארגון "רופאים ללא גבולות", שאמרה ש"זו הקטסטרופה ההומניטרית החמורה ביותר שראיתי בחיי". בהתייחסות לתיעוד של ילדים מעזה, הסביר אוליבר ש"זה צריך להיות בלתי אפשרי לצפות בהם ולא להרגיש מרוסקים".
"יש שיגידו, ולא יטעו, שקיימות סכנות ממשיות להפסקת אש. חמאס עשוי להתארגן מחדש ברגע שההפצצות ייפסקו", סיכם אוליבר, "אבל זאת כנראה תהיה סכנה בכל שלב, אז למה לא להפסיק עכשיו? ההליכה בנתיב הזה רק יוצרת עוד ועוד קיצוניים, וזה הדבר האחרון שמישהו זקוק לו. אני לא רוצה להגיד שום דבר שישלול את הכאב של אלה בישראל שאיבדו אהובים בפעולה ברברית לחלוטין, או מחכים בחרדה לחזרתם של החטופים. למרות שכדאי שתדעו שכמה ממשפחות החטופים זועמות לגמרי על הטקטיקות הצבאיות שנתניהו משתמש בהן".
תוך הזדהות עם הקשיים השונים בישראל, אוליבר אמר כי "ראוי להכיר גם בתחושת חוסר היציבות שחווים פלסטינים שחיים תחת מצור ומטחים של הפצצות ישראליות. חייבים להכיר את הכאב של קהילה אחת בלי לשלול את השני. כי זה כנראה התנאי ההכרחי ביותר לשלום".