העולם הוא מקום משוגע שלא מפסיק להתפתח כל הזמן - ובפרט תחום הרפואה, שאולי מתחדש בקצב המהיר ביותר. כספים אדירים מושקעים בפיתוח ושכלול של המצאות וגדג'טים שמטרתם להפוך אותנו לבריאים יותר, הרי מי לא ישלם על איכות חיים ובריאות תקינה? בסדרה החדשה "המתמחים" (בקרוב בקשת) נזכה לראות מה מתרחש במסדרונות בית החולים וחדרי הניתוחים, אך לפני שזה קורה אספנו חמש המצאות אשר יכולות, בעוד שנים ספורות, לשנות את כל תהליכי הטיפול המוכרים.
רובוטים שנשלטים בכוח המחשבה
אחד האתגרים הגדולים ביותר של חוקרי מוח היום, הוא יצירת רובוטים שיישלטו על ידי המוח האנושי ויחקו פעולות מוטוריות אנושיות, כל זה, רק מכוחה של המחשבה. כלומר, כמו שהמוח שלנו משפיע על תנועות הגוף, הוא יעשה זאת על מכונות. הטכנולוגיה של גפיים רובוטיות שנשלטות על ידי המוח בחיבור חוטי, קיימת כבר לא מעט שנים, אבל היא רחוקה מאוד מלהיות מושלמת. אותם הרובוטים מגושמים מאוד, והתנועות שלהם מאוד גסות, כיאה לרובוטים.
כיום, קבוצת מחקר מקליפורניה עובדת על פיתוח של טכנולוגיה משופרת שתציע מוצר שמחקה באופן מושלם את התנועה האנושית הטבעית. הם הגיעו למסקנה שהפתרון נעוץ בבחירת המיקום במוח שאליו מחוברות האלקטרודות, שקולטות את הפקודות שהוא משדר. עד היום, הטכנולוגיות הקיימות נסמכו על חיבור אלקטרוני לאיזור המוטורי של המוח, משם למעשה יוצאות הפקודות לביצוע הפעולות. החוקרים האמריקאים שינו כיוון והחליטו להתחבר דווקא לאיזור שבו מתקבלת ההחלטה על ביצוע פעולה. האות שנקלט מהאזור הזה מעובד על ידי הרובוט שמתרגם אותו לפקודה לביצוע פעולה ומבצע אותה. התוצאה היא תנועות מדודות ועדינות. כמובן שיש עוד דרך ארוכה בפיתוח של המוצר הזה, אבל נכון לעכשיו, זה עוד נראה מבטיח: חולה אחד אפילו כבר הספיק להרים כוסית עם ההישג הזה.
תיקון טעויות ב-DNA ותאים מהונדסים
בנובמבר האחרון, בבית חולים בבריטניה, קרה הבלתי יאמן: ילדה בת שנה וחצי אשר אובחנה בלוקמיה נרפאה, גם אחרי שהכימותרפיה והשתלת מח עצם כשלו. סיפור ההצלחה הזה הוא הודות לטכנולוגיה לעריכה גנטית, שהיא הייתה הראשונה שהתנסתה בהליך זה.
הטכנולוגיה מאפשרת לחוקרים לזהות רצפי DNA פגומים, להסיר אותם ממקומם באמצעות מספריים מולקולריים ולהחליף אותם בתקינים. מה אפשר לעשות עם זה? מצד אחד, בעתיד יהיה אפשר לתקן מוטציות גנטיות, עוד בשלב הטרום עוברי, אבל יותר מזה, כבר היום היא מאפשרת לקחת תאים חיים, לערוך בהם שינויים ב-DNA ובכך לגרום להם להתנהג איך שאנחנו רוצים וכך למעשה הצילו הרופאים את חיי של הילדה. הם לקחו תאי מערכת חיסון שנלקחו מתרומה ועשו בה שינויים גנטיים שידעו לזהות את תאי הסרטן בדם של החולה ולתקוף אותם. לאחר מכן, הם הזריקו את תאי החיסון המהונדסים לתוך גופה של הילדה ונתנו להם לעשות את יתר העבודה. תהליך ההזרקה לקח כ-10 דקות וכמה חודשים לאחר מכן, כל הבדיקות הראו שהילדה הבריאה לחלוטין מהמחלה.
לטכנולוגיה הזו יש פוטנציאל מאוד גדול במניעה של מחלות גנטיות וכן במציאת תרופות למחלות נוספות, אך יחד עם זאת, החוקרים מביטים עליה גם בעיניים מודאגות, מסיבות אתיות, כאשר החשש הוא מפני שימוש לטובת מטרות שאינן קליניות.
כשאופנה ורפואה חוברות להן יחדיו
אחת המגמות המשמעותיות ביותר בתחום הרפואה כיום, היא מעבר למדיומים אוטומטיים ודיגיטליים, הרבה יותר מבעבר. מה הכוונה? התחזיות מדברות על מעקב רפואי מקוון בו הרופא המטפל ידע מה עובר על המטופל בכל רגע נתון. בין הפיתוחים המעניינים שמצעידים את העולם למקום הזה, זו מערכת הסנסורים הלבישים. מדובר במערכת סנסורים שמוטמעת כבר בביגוד של החולה, ואוספים מידע על מצבו הרפואי: קצב הדופק, קצב הנשימה, לחץ דם, מדדים ביוכימיים בדם, חום הגוף ואפילו הרכב התמהיל בזיעה.
המשקיעות העיקריות היום בפיתוחים מהסוג הזה הן בעיקר חברות התרופות אשר מכוונות לקהל היעד של חולים במחלות כרוניות כמו אסטמה, סכרת, חולי לב ועוד. הרעיון הוא שהסנסורים יזהו מראש את המצבים שבהם האדם נדרש לקחת תרופות. בעתיד, יהיה מדובר במוצר חובה לכל אדם, שיהיה זמין בארון. לא נופתע אם כבר קיים שיתוף פעולה בין חברות התרופות לראלף לורן, טומי הילפיגר ופראדה.
בין הפיתוחים שכבר קיימים – חיישן ביוץ לנשים שמעוניינות להרות, מדבקה למעקב אחר תפקודי הלב ועוד.
עין ביונית
אחת הבשורות המשמחות ביותר של השנים האחרונות היא שעיוורון הוא כבר לא בעיה שבלתי ניתן לטפל בה והפתרון כבר קיים. כן, אנחנו מדברים על עין ביונית. עיוורון, בהרבה מהמקרים, נגרם כתוצאה מפגיעה או ניוון של התאים קולטי האור ברשתית העין - הפוטורצפטורים. כתוצאה מכך, קרני האור שנקלטות בעין של החולה, לא עוברות תרגום לכדי תמונה, או שעוברות תרגום חלקי. עיניים ביוניות הקיימות היום ומושתלות בלא מעט מקומות בעולם, מבוססות על שבב המושתל בעיניו של המטופל ומחובר לעצב הראייה. אותו השבב מקבל מידע ממצלמה שמורכבת על משקפיים שחובש המטופל, והן קולטת את קרני האור שהעיניים שלו לא יכולות לקלוט. את קלט האור, המשקפיים מעבירות לשבב והוא זה שמתרגם את כל העסק לתמונה.
אי שם באוסטרליה הרחוקה, קבוצת חוקרים עומלת על ניסוי שמטרתו פיתוח הדור הבא של העיניים הביוניות. מדובר על מערכת שמורכבת מזוג משקפיים שבחלקם החיצוני מצלמה ובחלקם הפנימי סנסורים שקולטים את תנועות העין ומכווינות אותה. בזרועות המשקפיים מצויים רכיבים שמעבדים את המידע שנקלט בעדשת המצלמה וכל המידע מועבר באופן אל-חוטי לשבב שנשתל במוחו של המטופל. השדר שנקלט לאותו השבב גורם לגירוי קליפת הראייה במוח, מבלי לעבור דרך עצב הראייה, מה שנותן פתרון למי שאין לו רשתית.
נכון להיום, כל התחום מצוי בתנופת פיתוח, אבל בכל זאת, הוא עדיין בחיתולים. התמונה שהעיניים הביוניות מספקות רחוקה מלהיות אותה התמונה שמספקת עין אנושית, אבל השאיפה היא להגיע לשם. חלק מהתחזיות צופות פיתוח של עין ביונית עם יכולת ראייה מוצלחת יותר מהראייה האנושית. בצבא כבר לוטשים עיניים.
איברים מלאכת יד אדם
אחרי שתחום ההשתלות הפך לכזה שמציע אחוזי הצלחה גבוהים ביותר, השלב הבא הוא קיצור זמני ההמתנה באופן משמעותי. כיווני המחקר העיקריים כיום הם ייצור איברים מלאכותיים בתנאי מעבדה, או ייצור תאים שלאחר השתלה שלהם בגוף החולה, יתפתחו לאיבר עצמו.
חוקרים מאוניברסיטת אנדיבורו השלימו בשנה החולפת ניסוי במהלכו לקחו תאים מעוברי עכברים, ועבדו עליהם כך שיתפתחו לתאים המרכיבים את בלוטת התימוס (בלוטה חשובה להתפתחות תאי מערכת החיסון הנמצאת במרכז בית החזה). את התאים הללו השתילו בגוף של עכבר והם התפתחו להיות בלוטת תימוס רגילה בתוך גופו. אם זה הצליח בעכבר, אפשר לקוות שזה יצליח גם עם בני אדם.
*תודה לעמותת מדעת על העזרה בהכנת הכתבה.
בואו לעקוב אחרי "המתמחים" בפייסבוק
"המתמחים" - בקרוב בקשת, ערוץ 2