איך מסבירים לאדם חילוני כיצד נוהג אדם דתי, ואיך מסבירים לשחקן חילוני מה הוא צריך לעשות כדי לשחק חייל חרדי? לטובת השאלות האלה ועוד אחרות גוייס איציק ויסקי לתפקיד בהפקה של "כיפת ברזל". סדרת הדרמה החדשה, שתשודר בקשת ביום שלישי הקרוב (17.10, ב-21:00), ובקרוב בערוץ 12, תביא למסך את סיפורם של החרדים המתגייסים לצה"ל לפלוגות חרדיות.
נקודת המבט הייחודית על עולמם של החיילים החרדים בצה"ל לוקחת את הצופים אל מקומות שלא רואים הרבה על המסך: העולם החרדי על הגוונים השונים שלו ובעיקר, הדרך בה מתמודדים איתו החיילים. הטירונות הצה"לית יוצרת מפגש נדיר בינם ובין החברה החילונית, כשבין המסעות, לשמירות ולתיזוזים, מתנגשים להם יצרים, רגשות וערכים נוספים.
>> הטלוויזיה של ישראל עוברת לערוץ 12: כל מה שאתם צריכים לדעת לקראת פיצול ערוץ 2
כפי שבצילומי סדרה בארץ זרה נעזרים במדריך מקומי, גם על סט הצילומים של "כיפת ברזל" מינתה ההפקה אדם אחד שתפקידו היה להבטיח את האמינות של הסצנות והאירועים, סוג של "משגיח כשרות" אם תרצו. אדם שמתמצא בהלכות ובמצוות מהעולם החרדי ומנגד, מודע גם לפקודות הצבא. מי שגיוס למשימה היה איציק ויסקי (30), נשוי ואב לשלושה, שגדל במשפחה חרדית והתגייס בגיל 18 לגדוד "נצח יהודה", שם שירת כשמונה שנים, בין היתר כרס"ר משמעת בקבע. כיום, בחיים האזרחיים, הוא עוסק בתחום הנגשת מבנים לבעלי מוגבלויות. בחברה, בה הוא שותף, מועסקים כמדיניות חרדים יוצאי צבא, ערך שהוא מעיד עליו כחשוב עבורו.
"אני מגדיר את עצמי כסוג של מוטציה: למרות שאני ממשפחה חרדית וילדי לומדים במסגרות חרדיות, בגלל דרכי החרדים לא יקבלו אותי", הוא מספר בראיון ל-mako. "אני גם לא דתי לאומי, למרות שאני גר ביישוב כזה. אני שומר על מנהגים חרדיים, קורא בגמרא ומנגד, יש בבית טלוויזיה. החיים שלנו פתוחים יחסית ואנחנו מארחים אצלנו גם משפחות לא דתיות, מה שפחות מקובל בחברה החרדית. לא מעט מהחברים שלנו הם חילונים, אני אישית לא אוהב הגדרות ומאמין שבעוד כמה שנים, הגדרות זה משהו שיעלם".
>>כנסו לעמוד הפייסבוק של "כיפת ברזל" וקבלו את כל העדכונים על הסדרה
לקראת העבודה על הסדרה, היוצרים הגיעו לאיציק דרך המלצה ופנו אליו על מנת להציע לו את התפקיד. "זה סקרן אותי והיה חשוב לי להבין איך 'כיפת ברזל' הולכת להצטייר", הוא משחזר. "התפקיד שלי היה לוודא שהדברים הם נאמנים למקור ככל האפשר, למרות שברור שנעשו התאמות לטלוויזיה מסחרית. בפועל הייתי בשני כובעים, יועץ דת וצבא. הבאתי גם את הפן ההלכתי, כלומר מה הגינונים בחסידות ממנה מגיעה כל אחת מהדמויות המרכזיות. בנוסף, כרס"ר לשעבר, עזרתי ברזולוציות כמו הופעה תקנית, איך לשים את הכומתה, איפה לענוד את הסיכה. השילוב בין הדת לצבא הוא במקומות כמו נהלים שקיימים אצל נגדי משמעת בצה"ל, למשל שבפעילות מבצעית החיילים הדתיים הולכים עם הציצית בתוך המדים, ומנגד כשהם על מדי א', הולכים עם ציצית בחוץ".
היה לך איזשהו ניסיון בתפקיד מהפקה קודמת?
"לא, שום ניסיון קודם. היה את הרקע החרדי ממנו אני מגיע, העבר הצבאי שלי ובעיקר, היה במאי (אלון זינגמן) שהוא ממש מגניב. אלון בא עם ראש פתוח והפתיע אותי מאוד לטובה, אבל הסיבה היא שעשו לו הכנה טובה ב'שטיסל'", הוא מתבדח על ניסיונו הקודם של הבמאי בסדרות טלוויזיה על החברה החרדית.
אילו תגובות שמעת מאז שהחלו פרסומים על הסדרה?
"אני חושב שזו סדרה עם ערך מוסף בנושא גיוס חרדים. היא הולכת לתפוס בקטע מדהים, לפחות ממה שראיתי בתגובות שקיבלתי בפייסבוק ובטלפון. התקשר אליי בוגר יחידה חרדית שחי בארה"ב ואמר שהסדרה צריכה להציג יותר אדיקות דתית. היה בפרומו את המשפט שהסמב"צית אומרת: 'דג מחוץ לגפילטע', זה עשה הרבה רעש. רבנים שאלו 'איך עשיתם לנו את זה'. אני כבר רגיל לדברים האלה ויודע להתמודד".
מן הסתם, הסיטואציה בה חבורת שחקנים חילונית מגלמת צעירים חרדים ועוד לוחמים בצה"ל, יוצרת לא מעט רגעים משעשעים. "היו מלא קטעים מצחיקים בצילומים. באחד הפרקים החיילים שרים במקלחת שירים חסידיים. בניגוד למה שאולי נהוג לחשוב, גם חרדים שרים במקלחת בצבא, יש להם הווי וגאוות יחידה לא פחות ואולי יותר מאחרים".
"לחרדים אין קרניים על הראש"
לצד ההומור, שעוזר לתווך את הנושא המורכב שהסדרה עוסקת בו לצופים, הפרקים מביאים איתם גם לא מעט תובנות ומסרים חברתיים שיש מקום לדון בהם. "צריך להבין שיחידה חרדית שונה מהאחרות. למשל, אם יוצאת משאית עם מזון לבסיס היחידה ולא כל מוצר ומוצר שעליה עבר בדיקת כשרות, הם לא יקבלו את המזון גם אם לא יהיה להם מה לאכול. אם למשל יגיע צוות לעשות ביקורת לבסיס של יחידה חרדית ובצוות תהיה בחורה, היא לא תיכנס לבסיס".
לצד העיסוק במוכנותם של החרדים להתגייס, ישנן גם התאמות לא פשוטות שהצבא, והממשלה המתקצבת את צה"ל, נאלצים לעשות על מנת לשלב חרדים רבים יותר בשירות בעתיד. "לא מדברים על זה, אבל יש היום בצבא יותר מ-8,000 חרדים. אם ניתן להם זמן להבין ולעכל, הם יהפכו ל-20 אלף", הוא נשמע בטוח ומוסיף: "השאלה היא מה צה"ל רוצה: גדוד חרדי שסוגר חג פסח בצבא, עולה הרבה יותר כסף מגדוד שאינו חרדי. 70 אחוז מהחיילים החרדים מטופלי ת"ש, השאלה אם הצבא בכלל מעוניין להיכנס לזה. אם כן, צריך להיערך בהתאם".
ויסקי אינו מתפרנס קבוע מייעוץ לסדרות טלוויזיה, וביום יום עובד בתחום הנגשת מבנים לבעלי מוגבלויות. לדבריו, הוא הדמיון בין העולמות שהוא עוסק בהם רב. "אם רוצים לגרום לבעלי מוגבלויות להרגיש בנוח, דברו איתם רגיל. לאדם חירש שנכנס לסופר לא צריך לצעוק, אלא לדבר רגיל והוא כבר יסתדר. אני מוצא בכך הרבה דמיון לחרדים. צריך רק לפתוח לחרדים את הדלת, לקבל אותם לעבודה בלי פחד. בפועל, מעסיקים חוששים לקחת חרדי שלא עובד בחול המועד וצריך לצאת לאירועים של עשרה אחים, אבל רק אם נקבל את זה בהבנה נוכל להוריד מחיצות בינינו. כל החיים שלי אני מנסה להוריד מחיצות בחברה שלנו ושיבינו שאין לחרדים קרניים על הראש".
אתה מאמין שנראה בעתיד את הצעירים החרדים מתגייסים לצה"ל?
"שילוב חרדים בצבא לא ייעשה בכוח אלא רק במוח. מה קורה בשיח הציבורי? פוליטיקאים שיורדים בסקרים פתאום חורטים על דגלם את הנושא, בתגובה הקיצונים בחברה החרדית עושים רעש. צריך להוריד את הלהבות, חרדי שלא לומד מקומו בצבא, אבל צריך להרוויח אותם, לא לקחת בכוח. ככה גם המתונים שבהם ייצאו לרחובות והחברה הישראלית רק תפסיד".
סדרת הדרמה המקורית, "כיפת ברזל", תשודר בשלישי הקרוב (17.10) בקשת, ערוץ 2 ובקרוב בערוץ 12