האם כשהבעיות דופקות בדלת האהבה בורחת מהחלון? נראה כי האמירה הזו לא הייתה מדוייקת מעולם בכל הקשור לענייני גירושים.
לא מעט סיפורים נשמעים על זוגות שברגע שהחליטו לפרק את החבילה ולהתגרש פתחו במלחמת עולם כנגד בן הזוג, שעד לא מזמן חלקו איתו חיים משותפים וחיי משפחה.
דיני האישות עברו לא מעט תהפוכות בשנים האחרונות: החל ממעמד הגבר והאישה בהליך וכלה במעמד הילדים ובחלוקת הרכוש של בני הזוג. אך יחד עם זאת, בעוד התא המשפחתי נחשב לאחד מיסודותיה המרכזיים של החברה, למרבה הצער הדבר הזה אינו מקבל ביטוי בחיי היום יום: אף אחד לא מלמד אותנו כיצד להיות הורים טובים וכיצד מנהלים זוגיות טובה. התוצאה של חוסר השקעה בנושאים כה חשובים אנו רואים כל יום בבתי המשפט לענייני משפחה ובבתי הדין הרבניים, אשר עמוסים לעייפה בתיקים "הנמרחים" על פני שנים של מריבות וסכסוכים.
נהוג לחשוב כי המרוויחים הגדולים ביותר במאבקים בין בני זוג בהליך גירושין הינם עורכי הדין. האמנם? האם יש דרך להתגרש בצורה יפה? איך ניתן להתגרש תוך מזעור מקסימאלי של הנזקים הנפשיים והממוניים של בני הזוג וילדיהם? אם אתם שוקלים להתגרש או נמצאים כבר בתוך התהליך, כדאי שתדעו שאפשר גם אחרת.
קודם סוגיות הוריות, רכוש אחר כך
1. צריך לזכור: לא מדובר במלחמה. מדובר בבן הזוג שלכם, שעד לא מזמו אהבתם וחלקתם עימו מיטה משותפת, גידול ילדים וחיים שלמים. עם כל הקושי הרגשי שמלווה את הרצון להתגרש (בגידות, מצב כלכלי, רודנות, אלימות מילולית, מחנק או כל סיבה אחרת), יש לזכור כי הן האב והן האם ממשיכים להיות הוריהם הטבעיים של הילדים, כך שלא נרצה לפגוע בילדינו, בין אם באופן עקיף, ובין אם באופן ישיר.
2. אין צד מנצח. במלחמה כמו במלחמה אין צדדים מנצחים, כולם נפגעים, מי יותר ומי פחות. בכל קונסטלציה של מאבקים מתישים, באמצעות בתי המשפט, שני בני הזוג מפסידים (עלויות אדירות לתשלום עורכי הדין, אגרות, התמשכות בלתי נתפשת של ההליך, העמקת השנאה וכן הלאה). הנחת המוצא היא כי בדרכי שלום ניתן להגיע לתוצאה הוגנת יותר, הן בפן הנפשי, והן בפן הפיננסי.
3. תחשבו על הילדים, כל הזמן. מה אתם רוצים להשיג עבורם? האם במאבק ממושך באמצעות בתי המשפט נתצליחו להקנות להם שקט נפשי? האם המאבק ביניכם יקנה להם ביטחון ששני ההורים תמיד יישארו שני ההורים? האם מאבק על עוד כמה שקלים באמת ישפר את מצבם? לרוב, התשובה לכל השאלות הללו היא לא.
4. מצו את כל האופציות האחרות תחילה. רגע לפני שאתם מחליטים להתגרש ובטרם תחשפו את הרצון הזה בפני בן הזוג, בדקו את כל האופציות האפשריות לתקשורת טובה יותר, לרכישת כלים להבנת בן הזוג וצרכיו. ניתן לעשות זאת באמצעות חוגים והרצאות על זוגיות, הורות ומשפחה וניתן לעשות זאת באמצעות טיפול זוגי. גם אם מחליטים להתגרש בסופו של דבר, ההכנה הזו מהווה קרקע טובה יותר לתקשורת והבנה הדדית.
5. השאירו את חלוקת הרכוש לשלב מאוחר יותר. התחילו לקיים שיחות על השלכות הגירושין אך מההיבט הזוגי וההורי בלבד וזאת על מנת להימנע בשלבים כה מוקדמים מהיווצרות אווירה של תחרות או מלחמה. מהלך זה ייצור אמון בסיסי בין בני הזוג ויגביר את התקשורת האפקטיבית סביב אי ההתאמה הזוגית. לאחר שמרגישים שנוצר בסיס איתן לתקשורת פתוחה, לאמון הדדי וכשההחלטה להתגרש הינה משותפת, יש להתחיל ולבדוק מהם הצעדים האופרטיביים של העניין.
בשלב זה מומלץ להגיע להסכמה עם בין בני הזוג, וללכת למגשר המתמחה בדיני משפחה על מנת להעלות את כל הסוגיות הפיננסיות, משמורת הילדים, הסדרי ראייה וכולי. כאשר צד ג' מעלה את כל הנושאים שעלולים להיתפס על ידי בני הזוג כנושאים בעלי אופי מלחמתי, הדבר נתפס ברכות יותר וזוכה לקבלה, היות וצד ג' נתפס באובייקטיבי, המייצג את שני בני הזוג, וכן בקיא בהלכות המשפטיות ובחוקים.
על מה להתפשר ועל מה לעמוד בכל תוקף?
יש לזכור שביום שאחרי הגירושין, המצב לעולם לא יכול להיות כמו שהיה טרם הגירושין, לא ברמת החיים, לא בטיב היחסים ולא במטען שכל אחד מהצדדים סוחב עימו. השאלה על מה לנהל מלחמה, ועל מה לוותר הינה סובייקטיבית ומשתנה מאדם לאדם.
כמגשר המתמחה בענייני משפחה, וכמאמן אישי, שעבד עם עשרות רבות של זוגות, אני יכול לומר שבתוך כל הבלגן ומרוץ החיים, הדבר היחידי שאסור להתפשר בו הוא בריאות ילדינו, והצורך שלהם בשני הורים שפויים. גם אם נשיג ממון רב במהלך משפטי מתוחכם ונצליח "לדפוק" את בן הזוג בהליך משפטי, נשלם על זה ביחסים אל מול הילדים. גם אם נצליח בחסות בית המשפט לקפח את בן הזוג מבחינה ממונית, ילדינו לעולם לא יסלחו לנו על זה וחבל. ותמיד תזכרו, שאפשר גם אחרת.
>> הסרט "היא תצא בלי כלום" ישודר ביום שלישי בשעה 22:05
>> עו"ד ליאור כספי מתמחה במשפט אזרחי, מסחרי והוצאה לפועל ומנהל את פורום גישור במתחם פרקליטיIL
שוקלים להתגרש וזקוקים לייעוץ משפטי? עורכי הדין מחכים לכם בפורום משפחה בפרקליטי IL