בימים אלה רבים מראשי הציבור החרדי שוברים את הראש סביב השאלה, איך לשווק את המגזר באופן יעיל יותר בקרב הציבור הכללי. הם רוצים להבהיר את הברור מאליו: שהם בני אדם רגילים, שהם תורמים לחברה, שאין להם קרניים על הראש (תתפלאו, אבל באמת אין. בדקתי). שליחים, תכניות ורעיונות רבים יוצאים לדרך לשם כך, אבל נראה שאף אחד מהם לא גילה את המטבע שהמתין מתחת לפנס: שליחת נציג חרדי מתון ומוכשר ל"הכוכב הבא". נדמה שזה אפקטיבי יותר מכל מאמר חוצב להבות באתר או עיתון חרדי.
>> האחים גת מציגים: הדרת נשים בשידור חי
ובאמת, כמה מעורר לראות צמד אחים חרדיים למהדרין מככבים בפריים טיים, ואף עומדים (כנראה) לזכות בגמר הגדול - מן תזכורת למי ששכח שגם החרדים הם בני אדם, ושלא כולם מסתגרים בישיבות ומתנהגים ברובוטיות מוזרה. ושימו לב, האחים גת הם לא יוצאים מן הכלל. נכון שבעיניים חילוניות יש משהו מרתיע בלבוש השחור ובקארמה הרצינית שנושבת מצד כל חרדי ברחוב, אבל אני אומר לכם באחריות: כשמתחילים לדבר איתם לעומק, להכיר באמת ולראות בני אדם אנושיים לכל דבר, רואים עד כמה מי שהיה שבוי בסטיגמות טיפשיות ומופרכות, הם דווקא אנחנו, הלא-חרדים.
הקבלה של האחים גת מראה שהפער בין הצדדים לא גדולה כפי שחשבנו. מצד החרדים, הרי לכם מוזיקאים שמתמודדים בתכנית טלוויזיה חילונית למהדרין, ולא זוכים לגידופים ולנאצות מצד המגזר החרדי. להפך, אם כבר - יש כלפיהם תחושה של גאוות יחידה. גם מהצד החילוני נרשמת כאן קבלת-האחר מחממת לב. מסתבר שכפי שהקהל החילוני, לפחות בריאליטי מוזיקלי, יודע לקבל ערבים-נוצרים (מרים טוקאן, זוכרים?), אתיופים (חגית יאסו) וכו', לפחות כמו אחיהם החרדים. אמנם כדי להתקבל בשוויון נפש גם החרדים צריכים לבוא צעד אחד לקראת החילונים, כמו למשל לבצע שירים של סיימון וגרפונקל, אבל אם זה המחיר כדי לקרב לבבות - נראה שהוא שווה את זה.
כפייה במסווה של ליברליות
ולמרות זאת, יש עדיין שועלים קטנים מחבלים כרמים, כמו אותם אלה שמתרעמים על החלטתם של האחים גת לצאת בכל פעם שאישה עולה לשיר. זה המשך ישיר לטרנד החילוני מהשנים האחרונות: 'חינוך' החרדים. אנחנו נקבע לכם מה ללמוד בתלמודי תורה, אנחנו נקבע לחיילים החרדים לשמוע שירת נשים בניגוד להשקפתם, אנחנו נקבע שתלמדו פחות תורה וכן הלאה. כפייה חשוכה וצרה במסווה ליברלי ואכפתי.
כל המתלוננים גם צריכים להבין דבר מאוד פשוט: יש דבר שנקרא הלכה. כל יהודי מאמין מחויב אליה, ללא חכמות, תירוצים או המצאות. כמו שלכל אדם יש מצפון בסיסי, כך ליהודי מאמין יש מערכת מחויבויות נוספת מעבר לכך. מבחינתי, לשמור שבת ולאכול כשר מקבילה למחויבות של אדם צמחוני, למשל, לא לאכול בשר ולא לתרום לארגונים שמעודדים שחיטת בהמות. אם אותו צמחוני ייקלע למסעדת בשרים מפוארת במסגרת פגישה עסקית, האם יהיה שם מי שיאשים אותו שהוא לא מכבד את כל השאר ולא סועד איתם? ברור לכל בר דעת שיש לו מערכת ערכים משלו. אתה יכול לא להסכים איתה, אתה יכול לחלוק עליה, אבל אתה חייב לכבד אותה. בפרט שמדובר במערכת ערכים שקיימת כ-3,300 שנים, ועליה מושתת העם היהודי. בעיני היהודי המאמין, הוא בסך הכל ממשיך את מורשת אבותיו לשמור על ההלכה. בעיניו מי שהפנה עורף למציאות הוא דווקא הלא-מאמין.
ינצחו או לא ינצחו בגמר הגדול, נראה שהאחים גת הניחו לבנה נוספת בשביל האבנים הצהובות, שסולל את הדרך ללבבות החילונים והחרדים. אחרי ההצלחות המשמעותיות של שולי רנד, ידידיה וסיון רהב מאיר, יונתן רזאל, אביתר בנאי ואחרים, נראה שבאופן לא מאוד מפתיע, הישועה תבוא דווקא מהצד התרבותי-תקשורתי של המפה.