אחרי הביקורת נגד המחאה - חילי טרופר מדבר: לאחר הביקורת החריפה שהביע השר מסיעת המחנה הממלכתי נגד המחאה ליד בית רה"מ, טרופר הגיע אמש (רביעי) ל"אברי ושרקי" והתייחס לדברים שכתב, להצהרתו של יו"ר מפלגתו בני גנץ על הצורך להגיע לתאריך מוסכם לבחירות בספטמבר - ולהעלאת הכוננות בעקבות האיום האיראני.
כזכור, טרופר כתב בחשבון הפייסבוק שלו אתמול (רביעי) כי "המחאה האלימה עלולה לפרק את ישראל. למחלוקות ולמחאה יש כמובן מקום אבל לאפשרות של שנאה ופילוג אין הרבה קונים בחברה הישראלית. האפשרות להציף את הרחובות בשנאה אל מול השנאה שזורמת בחלק מהאוחזים בשלטון, היא אפשרות רעה מאוד". בשיחה עם יאיר שרקי ואברי גלעד, הבהיר השר כי אין מקום לתת לגורמים קיצוניים לנהל את השיח הציבורי. "טוב שיש מחלוקות, צריך לאפשר אותן, וכמובן שיש מקום גם למחאה", אמר. "אנשים עם כאב עצום יוצאים כי אכפת להם מהחברה. רובם המוחלט נוהג בצורה הגונה וזועק את כאבו. כמו תמיד, הסכנה זה השוליים, כמה הם מנהלים את האירוע".
"לפני 7 באוקטובר הרוב שתק ונתן לקיצוניים לנהל את האירוע. מאז, מה שאנחנו מנסים לעשות זה להגיד שהרוב הישראלי חזר למגרש, מאפשר לקולות להישמע אבל לא שינהלו אותו. יצאתי נגד המחאה לא כי אני חושב שזה הרוב, אלא כי אני חושב שאסור לחזור למצב שהרוב שותק אל מול המיעוט האלים", המשיך. "אלימות זה לא רק לזרוק לפיד, בוודאי שגם, אבל גם השפה והרעל שמפזרים".
יש מי שטוען שאתם אשמים בכך שהם יוצאים לרחובות כי אתם מאפשרים את המשך השלטון.
"אני לא מציל את נתניהו אלא את מדינת ישראל. להציל זו מילה גדולה, אני שותף. כתבתי פוסט ארוך, מי שקרא את כולו ראה משהו מורכב יותר. אני יכול לתת אלף דוגמות איפה הקיצוניים בממשלה מפרקים את ישראל. אם אתה נגד שנאה ואלימות, אתה צריך לצאת נגדה בכל מקרה, בלי חישובים של צדדים. אם אתה יוצא נגד שנאה ואלימות רק כשהיא באה מצד אחד, זה אומר שזה לא שנאה ואלימות מבחינתך אלא אם היא באה מצד מסוים. לא ירדתי על מישהו אישית או אמרתי משהו נגד זכות המחאה, בוודאי שאפשר למחות. כל הכאבים ברורים, אלא שאמרתי שאני לא מצופף שורות, כשאני רואה שנאה אני לא שותק".
שעות לפני הריאיון, קרא יו"ר מפלגתו של טרופר, בני גנץ, לקבוע מועד מוסכם לבחירות בעוד כחצי שנה. השר התייחס לסיכוי שרה"מ לא ייענה לקריאה. "זה לא איום, בני גנץ הוא מנהיג, ומנהיג צריך לסמן לאן רוצים להגיע ומה נכון לישראל", הסביר. "סימנו מה הדבר הנכון לישראל, שייקבע תאריך בחירות מוסכם. אם יש משהו אחד שיכול להציל אותנו מקרע ברחובות ושנאה שתשטוף אותנו, זו הידיעה שיש תאריך בחירות מוסכם. כרגע נתניהו לא אמר לא, ועכשיו אנחנו הולכים לעבוד בזה בשביל עם ישראל".
גם בבחירות יש שנאה.
"גם מערכת בחירות מייצרת קיטוב אבל עדיין מגודרת יותר. היא לא שולחת מאות אלפים בדרישות".
אם הוא ירצה להמשיך כאילו לא קרו דברים מעולם, תפרקו את הממשלה?
"יש נושאים מהותיים עליהם נצא מהממשלה, תאריך מוסכם לבחירות זה מרכיב אחד. אחרי אירוע כמו 7 באוקטובר לא הגיוני שלא נגיד שהולכים לעם, ברמה הערכית הבסיסית. גם סוגיות החטופים, המלחמה - וסוגיית הגיוס, שסופר משמעותית וקשורה לפילוג וקיטוב. במידה ולא יהיו תפניות דרמטיות, במושב הקיץ נוכל לבקש את אמון העם, זה הדבר הנכון לעשות".
וברקע הדברים, אמש פורסם גם כי ישראל הודיעה שמערך ההגנה האווירית יתוגבר, כולל גיוס מילואים, כחלק מהיערכות לתגובה איראנית. "נערכים, מקשיבים לאיראנים ולומדים. כל המערכים נערכים, אלה ימים מתוחים, אנחנו בחצי שנה מורכבת", התייחס לשיח בקבינט המדיני-ביטחוני.
ניתן היה לעבות את מערך ההגנה האווירית גם מבלי לספר לציבור.
"אנחנו מספרים לא רק לאזרחים. יש כמה ימים מתוחים, האיראנים מאיימים במשהו, ואנחנו נערכים".
חצי שנה למלחמה, אתה מרוצה?
"מחלק כן ומחלק לא. יש 134 אנשים שעוד לא בבית אז אני לא יכול להיות מרוצה. כרגע חמאס מעכב, אנחנו מחכים לתשובה שלהם. יש צוות עם מנדט רחב יותר, הוא מנהל את המשא ומתן".
לפי הרושם שלך, אם תהיה עסקה, בנימין נתניהו ילך עליה?
"אני מאוד מקווה שכן. למדתי שנתניהו לא מקבל לבד החלטות, יש קבינט, אנשי מקצוע. אנחנו מאמינים שהקדימות עכשיו היא להשיב את החטופים. המלחמה תיקח זמן, והזמן הזה לא קיים בעבור מי שבמנהרות. השבוע ישבנו גנץ ואני עם חטופות ששבו משם. אנחנו צריכים לדעת מול עצמנו ומול המשפחות שעשינו כל מה שיכולנו. אפשר לדבר על ניצחון מוחלט עד מחר, אבל אם נהיה קהים לכאב אחד של השני, הפסדנו".