מהי תביעה ייצוגית?
בשנת 2006 נחקק חוק בנושא תביעות ייצוגיות, ובעקבותיו הגיע מבול של פניות לתביעות.
תביעה ייצוגית היא תביעה אשר מוגשת בשם מספר צרכנים, נגד גורם ששרת אותם בצורה לא ראויה – לטענתם. התביעה יכולה להיעשות כאשר נגרם נזק של 1 שקל ומעלה (ומכיוון שסכום התביעה לרוב מכפיל עצמו במספר האנשים התובעים, מגיעים לסכומים גבוהים).
דוגמה לתביעה ייצוגית נגד חברת החשמל: אדם אחד החליט לתבוע כאשר ראה כי מחייבים אותו ב- 2.48 שקלים יותר שלא כחוק למשך 4 חודשים. הוא תבע על 9 שקלים בסה"כ, אך תבע גם בשם כל תושבי ישראל, וכך הגיש תביעה מסכמת בסך של 5 מליון שקלים.
איך מגישים תביעה ייצוגית?
חשוב לדעת שיש פרוצדורה די ארוכה לתביעה וכי לא כל תביעה מתקבלת. צרכן המרגיש כי נגבה ממנו כסף שלא כהלכה, פונה לחברים שנעשתה להם אותה עוולה ומשכנע אותם לתבוע. התובעים פונים לעו"ד ומחוייבים ב 50,000 שקלים, רק לשם הגשת הבקשה (לא כולל שכר טרחה או כמובן הבטחה לזכייה בתיק) - המטרה היא למנוע טרטורים, שלא כל אחד יגיש תביעה ולכן מדובר בסכומים גדולים. אחר-כך יש לערוך בדיקת מוצגים והצגת ראיות - גם זה כרוך בתשלום. כאמור, על הצרכן להאמין מאוד בתביעה כיוון שכרוכה בהרבה עבודה. ה
הבקשה לתביעה ייצוגית מוגשת לבית המשפט, אשר בוחן אותה בקפידה. לרוב התביעות לא מאושרות! ברגע שביהמ"ש החליט כי תביעה זו הגיונית, מראש החליט כי יהיה בצד הצרכני - כי אם עבר על כל החומרים והחליט שיש דברים בגו ועילה לתביעה – הרי זה לטובת הצרכן.
את כל החומרים שהגיעו לביהמ"ש, ביהמ"ש מחליט אם הבקשה עוברת או לא.
מרגע הגשת התביעה ועד לאישורה עוברת בממוצע שנה – חייבים להיכנס לתהליך עם הרבה סבלנות.
עוד חשוב לציין, כי רוב התביעות נסגרות בפשרה כיוון שמעניק השירות מבין כי סביר שיפסיד, ואילו הצרכן לא מעוניין להמשיך בהוצאות.
מדובר בפרוצדורה ארוכה ולא זולה - אז למה בעצם לתבוע?
אם יש לך את הכסף, הכוחות והיכולת לתבוע - חשוב לעשות זאת כדי להראות כי הצרכן אינו פראייר- כל צרכן בנפרד אולי לא ירוויח הרבה, אך הצדק צרכני יתחזק. בטווח הרחוק, חשוב להראות לחברות הגדולות כי יש מי שבודק אותן ויש מי שמוכן להילחם בהן – השאיפה היא כי החברות יחשבו פעמיים על כל פעולה, ואז גם יפחתו התביעות.
הציעו לי להצטרף לתביעה ייצוגית - כדאי לי?
ראשית יש לדרוש להיפגש עם שאר התובעים, לבקש את כל המסמכים ולבדוק אותם לעומק עם עו"ד פרטי כדי לוודא שהתובעים לא מרמים אותי. אח"כ יש לבדוק אם יש לי בכלל את הכסף שנדרש בתהליך. חשוב לדעת מי הגורם המטפל בתביעה – כי גם אם יש לי את הכסף לא בטוח שיש לי זמן לעקוב אחרי התביעה וחשוב שאדע שגורם אמין ומוסמך מופקד עליה.
כדאי לערוך מחקר רציני - האם יש סיכוי בכלל לנצח בתביעה. לקרוא חומרים על תביעות ייצוגיות, לערוך בדיקות ולהיות בטוח