מהי קניינות כפייתית?
לרוב מקובל לחשוב כי רכישת מוצרים תשפר את איכות החיים שלנו, אבל במקרה של קניינות כפייתית הרכישות גורמות לירידה באיכות החיים, מפני שמוציאים כספים על דברים שכלל לא צריכים (לדוגמא מייבש כביסה רביעי בבית, אותה חולצה בכל הצבעים הקיימים..). תופעה נוספת היא שמוציאים כספים שלא קיימים. שני המצבים האלה מתסכלים.
יש מוצרי צריכה שמשפרים את מצב הרוח, באים לפצות על חסך, דכדוך או כל גורם מדכא אחר. הירידה באיכות חיים מתקיימת כאשר מתחילים הריבים עם בני המשפחה, כשחוסר השליטה על הקניות הוא כמו טייס אוטומטי, המוח נמצא על אוטומט. יש קניינים כפייתיים שסובלים מ- ocd, ואז כאשר הראש עובד שעות נוספות הקניות באות כמענה ומרגיעות אותו.
סוג אחר של קניינים הם אלה שסובלים ממנגנון חוסר שליטה בדחפים.
קניינות כפייתית היא הפרעה נפשית, היא בולמוס- דחף בלתי נשלט לקניות. כמו דחף לסמים, אוכל או סקס.. כאן מדובר בקניות.
מהם הסימפטומים?
ברגע שנסגר החשבון בנק, כרטיסי אשראי מבוטלים צ'קים מבוטלים... מריבות עם בני המשפחה, בני הזוג. כשמרגישים לא טוב עם הקניות שנעשו- עוגמת נפש, תחושת חרטה. כשקונים מוצרים שלא צריכים, או שמסתירים אותם מהסביבה.
כמו כדור שלג שגדל, הקניות מפצות על תסכול קיים, ואחרי הקניות התסכול עולה וכדי לצאת מהתסכול הולכים לקניות וכך חוזר על עצמו.
האם חייבים להוציא סכומים גדולים כדי להיחשב קניין כפייתי?
המחלה היא אינדיבידואלית, אדם שמוציא כפול ומכופל מעבר להכנסותיו הוא קניין כפייתי. מאידך, גם אם הקונה יכול לעמוד בהוצאות, אך קונה מוצרים לא שימושיים ובפרופורציות לא נכונות, אזי גם הוא חולה.
כיצד מטפלים בהפרעה?
בעבר הטיפולים היו התנהגותיים- יצרו מצב שאין אפשרות לבזבז כסף (מבטלים כרטיס אשראי פשוט אין אפשרות טכנית לקנות). כיום לרוב הטיפול בא לבדוק על מה הקניינות באה לכפות, להבין מה זה ולנסות לתקוף את זה. כמובן שגם טיפול תרופתי מקביל יכול לספק מענה טוב. יש תרופות מעולות נגד דחפים ו ocd השימוש בתרופות מעלה את הסרוטונין במוח.
לקנות כדי לנשום
כל מה שרציתם לדעת על קניינות כפייתית
אור גץ
|
יש לי שאלה |
פורסם 13:20 30.07.08