מה הגורמים העיקריים לפגיעות מבוגרים בבית?
פגיעות כתוצאה מנפילה בגיל המבוגר נגרמות עקב שילוב בין מספר גורמים: מצב בריאותי,
תנאים סביבתיים, הרגלי התנהגות. עם הגיל, חלים שינויים נורמטיביים במצבו הפיזי של האדם: ירידה בראיה, ירידה קלה בתחושה, חולשה קלה וכו' לפעמים המצב מחמיר ב גל ל מחלות כגון אירוע מוחי, פרקינסון וכו'. השינוי היחיד שבד"כ אדם מבוגר עושה הוא להתאים לעצמו משקפי ראיה חדשות בהתאם למצב הראיה אבל הוא אינו מתייחס לכך שעליו להתאים את סביבת המגורים שלו כדי שתתאים למצבו החדש – האמבטיה נשארת כמו שהיא, השטיחים, התאורה, הכורסאות וכו' – ואז הסביבה הביתית הופכת להיות מסוכנת עבורו והוא חשוף לנפילות. בנוסף לכך, האדם לרוב אינו מאמץ לעצמו הרגלי התנהגות בטוחים אלא ממשיך לנהוג כבעבר – לטפס על שרפרף כדי להוריד כלי גבוה במטבח, להתרחץ באמבטיה בעמידה וכו'.
כיצד ניתן למנוע פגיעות מבוגרים בבית?
אחד מכל 3 אנשים בגיל 65 נופל לפחות פעם אחת מדי שנה, וכל אדם שני בגיל 80 ומעלה נופל מדי שנה, ואסור לקחת את המצב כמובן מאליו ולהשלים איתו. כל אדם חייב לעשות את מרב המאמצים כדי לא ליפול, וכל אחד מהילדים של ההורים המתבגרים צריך להשקיע את מרב מאמצי ההסברה והפעולה כדי לסייע להוריו בנושא. רוב הדברים שצריך לעשות ידועים ומוכרים אולם הצעד הראשון והחשוב מכל הוא להביא את הנושא למודעות ההורים וליצור נכונות אמיתית לבצע את השינויים. חשוב לשוחח על הנושא כי רבים מההורים המבוגרים נופלים אבל אינם מספרים על כך לאיש – לא לילדים ולא לרופא המשפחה- בגלל בושה וסטיגמה ('איך הפכתי לקשיש שנופל,), אמונה שאין מה לעשות וכולם נופלים בגיל המבוגר, חוסר רצון להיות נטל על הילדים או מתוך פחד שהילדים יעבירו אותם לדיור מוגן.
איך מתחילים?
הדרך הטובה ביותר להתחיל זה לעבור ביחד עם ההורה בצורה מסודרת בבית, חדר אחר חדר, לבדוק מה יש בחדר, מה נחוץ, מה מסוכן, מה יש להוציא ומה להחליף. לדוגמא:
בחדר הרחצה: האם יש מקלחת או אמבטיה ? עדיף להשתמש במקלחת מכיוון שהכניסה והיציאה מהאמבטיה מסוכנת. אם אין ברירה ויש רק אמבטיה לא חייבים להכנס להוצאה גבוהה ולשפץ: יש להתקין ידית אחיזה לקיר ושטיח נגד החלקה. אם ההורה המבוגר סובל מבעיה רפואית כלשהיא והוא מתקשה לעמדו בצורה יציבה, ניתן להוסיף מושב אמבטיה ולהתקלח בישיבה .
סלון – לרוב יש הרבה מאוד רהיטים: המון כורסאות, ספות, שולחן קפה, שטיחים, עציצים. כדאי לרווח בין הרהיטים, לבדוק האם ההורים קמים בצורה בטוחה מהכורסא ומהספה. לרוב הספה נמוכה ושקועה וקשה מאוד לקום ממנה. הפתרון הפשוט הוא להגביהה את המושב בעזרת כרית ספוג קשיחה, דיקט עץ מתחת למושב המרופד או הגבהה מיוחדת לר גל יים.
יש לבדוק שאין שטיחים מסוכנים – ניתן להניח מתחת לשטיח רשת מיוחדת שמונעת את תזוזת השטיח.
מהם הסכומים הכרוכים באבזור הבית עם ציוד מתאים?
הפריטים זולים וניתן להשיגם בכל החנויות לאביזרי אמבטיה, "עשה זאת בעצמך" וכו'. לקראת החגים אפשר להחליף את המתנה הקבועה להורים, ובמקום עוד כלי למטבח, להעניק להם בריאות ובטיחות.
עמותת מילב"ת (המרכז הישראלי לאביזרי עזר, בינוי ותחבורה לנכה - עמותה ציבורית ללא כוונת רווח ), מתמחה במתן ייעוץ והדרכה בנושא אביזרי עזר לשיפור התפקוד ואיכות החיים בגיל המבוגר ולאנשים עם נכות. בנוסף, יש בעמותה מאות מתנדבים שעוסקים בפיתוח בהתנדבות של אביזרים מיוחדים.
כל אחד מוזמן לפנות לעמותה ולקבל בדואר ללא תשלום חוברת הדרכה בנושא. כן ניתן לגלוש לאתר "עזרים", שבו מאגר מידע על אלפי פתרונות טכנולוגיים לשיפור הבטיחות ואיכות החיים.