פרויקט מסע הינו פרי יוזמה משותפת של הסוכנות היהודית וממשלת ישראל, אשר מרכז את מערך התכניות הארוכות בישראל, החל מסמסטר ועד שנה - לצעירי העם היהודי מהתפוצות. פרויקט מסע קורא למאות אלפי צעירים יהודים בעולם, בין הגילאים 18-30, להשתתף בחוויה מאתגרת, מעצבת וייחודית בישראל.
מטרת הפרויקט הינה לפעול לחיזוק זהותם היהודית, מעורבותם ופעילותם של צעירים בקהילות היהודיות בעולם. תוך שימת דגש על פעילותם גם בחברה ובתרבות הישראלית והטמעת החשיבות של ישראל כמרכז יהודי תרבותי עולמי. הפרויקט פועל בכדי לצייד את המשתתפים בכלים מנהיגותיים והסברתיים, על מנת שידעו להתמודד טוב יותר עם הביקורת על מדינת ישראל. בנוסף, המטרה היא לשמר קשרים עימם בכדי למנף את חוויתם בארץ ולחיזוק הקשר עם הקהילות היהודיות בארצות מוצאם.
התכניות בפרויקט משלבות לימודי עברית, ידיעת הארץ, מפגשים והתנדבות בחברה הישראלית. הן מהוות פוטנציאל לחיזוק הזהות היהודית ויוצרות אצל הצעירים תהליך העצמה, פיתוח מנהיגות, אתגרים משותפים, משמעות וזהות קבוצתית. כמו השילוב בין צעירים מישראל ומהעולם הפועלים למען קהילה וחברה טובה יותר, מניב הבנה טובה שיותר של היהדות והישראליות. המפגש עם החברה הישראלית מחזק מכנים משותפים תרבותיים אותנטיים ומאפשר חיבור בין הצעירים היהודים מכל העולם עם הישראלים.
מחקרים שנערכו בקרב בוגרי תכניות ארוכות בישראל, מראים כי המשתתפים מעמיקים את זהותם היהודית, רובם נישאים ליהודים,לאחר מכן, שולחים את ילדיהם לבתי ספר יהודיים, מעורבים בפעילות למען ישראל ואף מגיעים לביקורים תכופים יותר בישראל, כאשר חלקם אף עולים ארצה. הצעירים שלא בוחרים לעלות לישראל, יהוו את דור המנהיגים הבא, של העם היהודי בתפוצות. צעירים אלה יהיו גם שגרירי ההסברה הטובים ביותר של מדינת ישראל בקמפוסים בהם ילמדו, בקהילות בהן יתגוררו, במקומות העבודה, באירועי התרמה והזדהות עם ישראל.
נכון להיום, במסגרת פרויקט מסע, פועלים בישראל כ 140- מארגנים – המפעילים כ-300 תכניות מגוונות הכוללות: תכניות התנדבות, כגון: מד"א, קיבוצים, עיירות פיתוח, תכניות התמחות ועוד. תכניות לימודים אקדמאים, כגון: תלמידי חו"ל באוניברסיטאות. תכניות של תנועות הנוער העולמיות, תכניות חווייתיות על פי תחומי עניין, כגון: ריקוד, מוזיקה, אמנויות לחימה, איכות סביבה וקיימות, ארכיאולוגיה ועוד. בנוסף יש גם תכניות מגוונות ללימודי יהדות.
המארגנים הם עמוד התווך ועל כתפיהם מונח האתגר העומד בבסיס חזון הפרויקט. מאז הקמת הפרויקט הגיעו לארץ במסגרתו מעל ל 86,000- צעירים יהודים, מכל רחבי העולם.