הלחימה נמשכת בגבול הדרום והצפון זה היום ה-16 ובצה"ל נערכים לקראת הכניסה הקרקעית לרצועת עזה. שר האנרגיה וחבר הקבינט המדיני-ביטחוני, ישראל כ"ץ, מכנה זאת הבוקר "מלחמת עולם שלישית מול האיסלאם הקיצוני - כשישראל בחזית".
"חיל האוויר פועל בעזה באופן שלא פעל מעולם, הסיר את הכפפות, כדי לפגוע ולחסל את הטרוריסטים והמאיימים", אמר השר כ"ץ, "בעקבות זה יבואו הפעולות הנוספות. יש לנו את הצבא החזק ביותר באזור, את חיל האוויר הטוב ביותר בעולם. אנחנו נכריע וננצח. אבל, אנחנו רוצים לעשות את זה בדרך שתצמצם את מספר החיילים הנפגעים אצלנו ככל הניתן. הכל יקרה, בעוצמה רבה".
באשר לשאלת האחריות האישית אמר כ"ץ: "הממשלה אחראית לאזרחיה ואני חלק מהממשלה, לכן אני אחראי. יחד עם זאת, לא הייתי בתוך הקונספציה - הייתי מהבודדים שנגדה מול הממסדים הביטחוניים והמדיניים. זה לא הזמן לפרט, אבל אני הובלתי קו ברור. עשור אני אומר שחייבים לנתק את הקשר עם עזה, שישראל לא תספק לה אפילו גרגיר אחד של מים, חשמל, דלק או מזון, שחייבים קו גבול ביטחוני".
הצעת לתת להם אי ונמל.
"הרעיון היה להעביר את האחריות על הקשר האזרחי עם עזה לעולם, כשישראל תהיה אחראית רק על הביטחון שלה ועל ההרתעה שלה. איך שהתחיל האירוע, העברתי באופן תקדימי בקבינט החלטה: הומניטרי תמורת הומניטרי. באותו רגע חתמתי על ניתוק החשמל מישראל לעזה, הסדרתי את ניתוק המים, הדלק נחסם. זה המצב שחשבתי שצריך להיות בעבר, ודאי שעכשיו. חייבים להכריע את החמאס, לייצר שם מציאות אחרת, להשמיד כל דבר שקשור אליו מבחינה צבאית וסדרי ממשל. בסופו של דבר, ישראל לא תספק לעזה אפילו גרגיר אחד. המצרים לא מעוניינים, שהעולם ייקח אחריות. אנחנו צריכים גבול, הרתעה וביטחון. את הקו הזה הובלתי שנים באופן ברור".
למה לא דיברת לפני כן?
"אני היחיד שאמר ופעל. פעלתי במשך עשור. צריך לחקור את הכל אחרי זה, ובדיון הזה ודאי שיהיו לי הרבה מאוד דברים לבוא ולהראות, איך הייתי נגד הקונספט ובעד ההתנתקות מעזה. לא לתת להם שום דבר וליצור קו גבול ביטחוני. הובלתי עכשיו את נושא המצור, רק בגלל בקשת נשיא ארצות הברית הוחלט לתת להם סיוע הומניטרי בדרום הרצועה, לאלה שהתפנו מצפון הרצועה. גם עכשיו אני חושב שזה היה צריך להיות רק הומניטרי תמורת הומניטרי, עד לשחרור החטופים. טענתי שצורת היחסים של ישראל מול עזה, שאנחנו מחבקים אותם ומספקים להם, לא יכולה להתקיים. פעלתי גם באופן מעשי".
האם הצעת לראש הממשלה לקחת אחריות?
"כרגע האחריות זה לנצח במלחמה, להכריע את החמאס. ראש הממשלה מוביל את המערכה, עומד בראש הקבינט. בני גנץ והמחנה הממלכתי הצטרפו לממשלה שהוא עומד בראשה, לקבינט שהוא מוביל. הדיונים עמוקים, מתקבלות החלטות חשובות, אלה הדברים שצריכים לעסוק בהם. לרוץ עכשיו ולהגיד אחריות ומשם להתפטרות, זה לא נמצא עכשיו על סדר היום. כרגע צריך לנצח. יש כאלה שממשיכים את העניינים הפוליטיים, אנחנו לא שם. נתניהו האיש הכי מתאים עכשיו להוביל את המאמץ הזה. הכל ייחקר בעתיד, לא כעת. התנאי לאחדות זה לא להעלות כרגע סוגיות שיכולות לפלג ולעורר ויכוחים. יהיו ויכוחים בעתיד. כרגע יש אחדות מדהימה שמתחילה מלמטה, מהציבור, וממשיכה למעלה להנהגה. צריכים לשלב ידיים ולתת לצה"ל גיבוי. יש לנו צבא מדהים, המפקדים בשטח, הלוחמים בשטח, יש להם יכולות, מיומנויות ומוטיבציה. צריכים לתת להם את הכלים לעשות את העבודה. אנחנו במלחמה, נטפל בכל שאר הדברים לאחר מכן".
ראשי הרשויות מתלוננים שמזניחים אותם, שמשרדי הממשלה לא מתפקדים. שנעלמתם.
"המשימה הצבאית היא העיקר, להכריע ולחסל את החמאס ולהשיב את החטופים הביתה. לצד זה, בהחלט יש סדרה של דברים שהממשלה מטפלת בהם. אני אישית נמצא בשטח כל הזמן, הייתי כבר במספר ביקורים בנגב המערבי. משרדי עומד בקשר ישיר כדי לתקן עם חברת החשמל כל תקלה. יחד עם זאת, אמרתי לראש הממשלה שהנחה את שר האוצר לשפוך כסף. עשינו את זה בקורונה, עכשיו צריכים לעשות את זה הרבה יותר. אז שפכנו קרוב ל-200 מיליארד שקלים. אין מגבלה, חייבים לשחרר את הכסף כדי שיגיע לכולם. בזמן הקורונה כאשר הפקידים היססו ולא רצו, הזזנו אותם ושחררנו. ניתנה הנחייה, הכסף ישוחרר. הממשלה פינתה למעלה מ-100 אלף תושבים בדרום ובצפון. מטפלים בהיבטים הכלכליים. הדבר הזה יקרה בקנה מידה גדול. צריכים להבין שהיה כאן דבר שאף אחד לא ציפה לו ויש לו גם היבטים אנושיים-כלכליים".
לפי הפרסומים מהקבינט, שרים תקפו את הרמטכ"ל והחזיקו אותו עד שלוש-ארבע לפנות בוקר בישיבה.
"לא אכנס לפרטים מדיוני הקבינט, אבל השרים בקבינט מגלים אחריות ואומרים את דעותיהם. אף אחד לא תוקף את הרמטכ"ל, כולם מחבקים את צה"ל. זה דבר טבעי, כשיש החלטות הרות גורל, שדנים בהן. הוחלט להקים מבנה כפול של מצומצם ורחב. ההחלטות מתקבלות בקבינט. שרי הקבינט המצומצם משתתפים בדיונים והם חלק מהם, אבל ראש הממשלה מוביל את הדיונים וההחלטות מתקבלות ביחד עם צה"ל. כל הדברים האחרים, בגדר רכילות לא נכונה. יש לשרים השקפות ואידיאולוגיות כאלה ואחרות ולכן החלטנו לא להכריע עכשיו מה יהיה עם עזה בעתיד. אין לי עניין להיכנס עכשיו לוויכוח פנימי וחיצוני. קודם, נצוד את החמאס ונכריע אותו. זה לא קל. הם נמצאים בעיר טרור תת-קרקעית. לא היה דבר כזה בעולם. היו מנהרות בוויאטנם, אבל זה לא דומה. אנחנו הולכים להכריע את זה ולגבות את הצבא. ננקה את השטח ונשאיר לישראל את היכולת לפעילות ביטחונית גם בהמשך בעזה, כמו ביהודה ושומרון. על שאר הדברים נדון בהתייחס למציאות שתיווצר בשטח".