קבינט הקורונה הכריע אתמול (שני) כי בשלב זה חנויות הרחוב לא ייפתחו, זאת לאור עלייה מסויימת במקדם ההדבקה בימים האחרונים. פרויקטור הקורונה, פרופ' רוני גמזו, הזהיר כי בתוך שבוע עד 10 ימים מקדם ההדבקה עלול לטפס חזרה ל-1, מה שעלול להוביל לנסיגה מההקלות בסגר ואולי אף להחמרתו.

פרופ' זאב רוטשטיין, מנכ"ל המרכז הרפואי הדסה, טען ב"חדשות הבוקר" כי הבעיה כרגע היא כלל לא פתיחת החנויות מחדש, אלא איתור מפיצי העל. "הובטח לנו שבנובמבר כבר תפעל מערכת עצירת שרשראות ההדבקה, הפרויקטור הודיע שזו המערכת הטובה ביותר", הזכיר פרופ' רוטשטיין, "הפעולה הזאת תמנע ממפיצי העל להמשיך להדביק אותנו כמו שקורה היום".

"העוצר מוריד את שיעורי ההדבקה ומקטין את העקומה, אבל לא פותר את הבעיה", קבע הפרופ', "מדברים כרגע על הסוחרים ועל חזרה לשגרה 'ליד' הקורונה. העלייה בשיעור ההדבקה אינה קשורה כלל לחנויות ולפתיחה או סגירה שלהן. היא קשורה אך ורק לביצוע בדיקות לאוכלוסיה הנכונה, ללכידה של מפיצי על ולבידוד שלהם. זה מה שיפתור את הבעיה, הרבה יותר מכל עצירה של מסחר ועסקים".

אתה אומר שצריך לפתוח מיידית את החנויות?
"הדעה שלי, הרפואית, היא שאין מה לסגור חנויות שאין בהן קהל וחנויות שאין בהן התקהלויות. פתחנו את מערכת החינוך בהדרגתיות, אבל לא ניטרנו את סגל הגננות והמורים שאותם צריך לאבחן מהר ולבודד כדי שלא תהיה התפרצות מקומית. הנושא הזה נגרר ונמשך חודשים ארוכים. אנחנו עם מתוחכם שלוקח חלק בפיתוח חיסון נגד הקורונה, אבל גם עם ששבוי בתוך פנדמיה שהיא יותר פוליטית מרפואית".

כלומר?
"אני אמנם רופא, אבל אני גם אזרח במדינה ורואה מה קורה מסביב: את תופעת הישראבלוף, את אי הציות והמרי האזרחי שנמצא בהתפתחותו. אנחנו לא צריכים את זה, אסור לרסק את מה שנשאר מהחברה הישראלית. צריך להסתמך על הרפואה ולעשות את הצעדים הנכונים, לא להרחיב אותם לכאלה שגורמים למרי ולפגיעה באנשים. ריסקנו לדאבוני יותר מדי משפחות, יש יותר מדי מובטלים, אנשים שייקח לנו זמן אם בכלל לתקן אותם".

הנסיין הראשון ומנהל בית החולים הדסה, פרופ' רוטשטיי (צילום: אבי חיון)
הנסיין הראשון ומנהל בית החולים הדסה, פרופ' רוטשטיין|צילום: אבי חיון

בתחילת השבוע הנסיינים הראשונים קיבלו את החיסון נגד נגיף הקורונה שפיתח המכון הביולוגי בנס ציונה, חלקם בבית החולים שיבא תל השומר וחלקם בבית החולים הדסה. לדברי פרופ' רוטשטיין, החיסון שפותח ברוסיה לא פחות יעיל ואמין מהחיסון הישראלי שבדרך. "יש שני חיסונים שלמדתי אותם על בוריים, החיסון הישראלי שמבוסס על תשתית של וירוס לא מזיק, VSV, והחיסון הרוסי שמבוסס על אדנו-וירוס".

"שני החיסונים הללו עברו מניפולציות כדי שהגוף יחשוב שהם קורונה ויפעל לייצר נוגדנים נגדם", המשיך הפרופ', "שניהם, אני מניח, יהיו להצלחה. אישית הייתי לוקח גם את הרוסי וגם את הישראלי, כאשר הם יהיו תכשירים מאושרים, רשומים ומסחריים".

יש לא מעט ביקורת על החיסון הרוסי. באמת היית מזריק אותו?
"אני בגיל שלא מוכנים לקבל אותי כמתנדב, אבל הייתי עושה את זה. החיסון הרוסי מאוד מתקדם. אנחנו, אנשי הדסה, מטפלים כבר מספר שבועות בקבוצת מתנדבים במוסקבה, כמויות די גדולות של מתנדבים שמקבלים את החיסון הזה במסגרת שלב שלוש. עד כה, לאף אחד מהם לא צמחו קרניים, לא ראינו תופעות לוואי מי יודע מה. מקווה שבתוך מספר חודשים נוכל למדוד את רמות הנוגדנים אצלם ולראות אותן גבוהות".