דיווחים על פריצת דרך בפיתוח תרופה למחלת הקורונה: חוקרים מאוניברסיטת תל אביב פיתחו קוקטייל נוגדנים, שיוכל לשמש להערכתם כתרופה לחולי קורונה, וכתרופת מנע לאוכלוסיות שבסיכון ולצוותים רפואיים.

ד"ר נטליה פרוינד, ראש המעבדה לנוגדנים אנושיים במחלקה למיקרוביולוגיה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב, סיפרה ב"חדשות הבוקר" על התרופה החדשה. "רצינו לפתח טיפול ספציפי או תרופה לקורונה כי כרגע כשבן אדם מגיע לבית חולים במצב קריטי, הטיפול היחיד שהוא מקבל הוא טיפול תומך, אין שום תרופה ייעודית לקורונה", תיארה ד"ר פרוינד.

"כבר בפרוץ המגפה במרץ-אפריל התחלנו לגייס אנשים שחלו בקורונה והבריאו, ולהסתכל על הנוגדנים שהם פיתחו", המשיכה ד"ר פרוינד, "הסתכלנו על שני פרופילים קליניים, על שני סוגים של מודבקים. הקבוצה הראשונה - אנשים שנדבקו וחלו במחלה מאוד קשה, והקבוצה השנייה - א-סימפטומטים או אנשים שחלו במחלה קלה".

ולאילו מסקנות הגעתם?
"מצאנו שהחולים הקשים פיתחו נוגדנים חזקים מאוד שאנחנו קוראים להם נוגדנים מנטרלים, שיגנו עליהם כנראה מפני הדבקה שנייה. לעומתם, בקבוצה השנייה של החולים הא-סימפטומטים, החולים הרבה פעמים לא פיתחו בכלל נוגדנים. זה מתקשר לנושא ההדבקה השנייה, מאחר ואם אין נוגדנים ספציפיים לנגיף הקורונה, זה אומר שאין חסינות בעצם ויש אפשרות להדבקה שנייה".

מה יהיה קודם להערכתך, תרופה או חיסון?
"אני מאמינה שבחודשים הקרובים או אפילו בשבועות הקרובים נראה כמה חיסונים שעוברים אישור, אבל לא הייתי עוצרת את הנשימה ומחכה רק לחיסון. גם לשפעת יש חיסון, ועדיין מאות אלפי אנשים מתים משפעת כל שנה. אנחנו לא יודעים מה תהיה רמת ההגנה והיעילות של החיסון הזה וכמה מנות נצטרך לקבל. יכול להיות שנצטרך אפילו שלוש מנות חיסון בהפרש של שלושה-ארבעה חודשים".

חוקרים פיתחו קוקטייל נוגדנים כתרופה לקורונה (צילום: מתוך
תאים לפני ואחרי נטילת הקוקטייל|צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , קשת 12

את מאמינה שהתרופה תהיה יעילה?
"התרופה אמורה לתת מענה לחולים הקשים עד שיגיע החיסון, וגם כשהוא יגיע עדיין יהיו אנשים שיידבקו ויוכלו לקבל את התרופה הזאת, ובתקווה לצאת על שתי רגליהם מבית החולים כעבור כמה ימים, כמו הנשיא טראמפ. מדובר גם על טיפול מונע, מה שאנחנו קוראים לו בעולם ה-HIV 'מניעה לפני החשיפה'. אנחנו יכולים לתת את הקוקטייל הזה לאוכלוסיות שנמצאות בחשיפה מתמדת כמו צוותים רפואיים ואוכלוסיות בסיכון, שנורא מפחדות לצאת החוצה ולהידבק".