המומחים של "חתונה ממבט ראשון" (הערב, ראשון אחרי החדשות, קשת 12) מלווים את המשתתפים באחד התהליכים המורכבים והרגישים ביותר, ותוך כדי מצליחים להדהד מסרים שמגיעים גם אלינו, הצופים מעבר למסך. רגע לפני שיחזרו לחדר הטיפולים בעונה חדשה, שוחחנו עם יעל דורון, גלעד הורוביץ ומעין בוימן-משיטה על זוגיות, תובנות מהקליניקה - והרגעים שלא יישכחו.

  1. מה היא זוגיות טובה לתפיסתכם?
    יעל: "זוגיות שיש בה חברות עמוקה, תשוקה ובטחון. ששני הצדדים מרגישים שהם מתפתחים בה, והיא מוציאה מתוכם את החלקים הטובים שלהם. קשר מהסוג שגורם לך לרצות לחזור הביתה, יום אחרי יום, גם אחרי הרבה שנים".

    גלעד: "זוגיות משתנה וסקרנית שמבינה כי ההרפתקה האמיתית נמצאת בגילוי מתמשך של עומקים עדינים בקשר הזוגי".

    מעין: "זוגיות שהיא מקום בטוח להציג פגיעות. מקום מאפשר לצמיחה והתפתחות הדדית, אשר בה בני הזוג מתבוננים אחד בשני דרך עיניים טובות".
  2. אתם עוברים מסע לא קטן עם הזוגות. יש רגעים שמלווים אתכם הביתה?
    יעל:
    "ברור, רגעים רבים. האתגרים שהזוגות עומדים בהם מזכירים לכל אחד מהצופים, וגם לנו המטפלים, נקודות דומות בחיים הפרטיים שלנו. הסיפור שלהם פוגש אותנו ומעורר זיכרונות, רגשות ומחשבות. אני חושבת על הזוגות שלי הרבה, חולמת עליהם, מוטרדת ועצובה איתם ברגעים הקשים שלהם, ושמחה ומתרגשת איתם ברגעים הטובים".

    גלעד: "הרבה, בעיקר תחושות ומחשבות לא מעובדות. כמו עם האנשים שאני מלווה כך בזמן העונה. אני חי את הזוגות, חושב אותם, חולם אותם, מעכל בין הפגישות. בין פגישה לפגישה מבין עוד".

    מעין: "בהחלט. עוד לפני שלב הזיווגים הולכים איתי הביתה האנשים שפגשתי, אני מוצאת את עצמי חושבת עליהם המון. תוהה מי יתאים להם, מלאת תקווה שנצליח להעביר אותם תהליך שיאפשר להם לעשות שינוי בחיים לעבר הכיוון הרצוי. מעבר לזה הולכים איתי הביתה רגעים של הצלחות גדולות או כישלונות גדולים. כשזוג מצליח מאוד, ויש לנו כמה כאלה שכבר הביאו את דור ההמשך של 'חתונה ממבט ראשון' - זה מספק בצורה בלתי רגילה. מהצד השני כשזוג לא מצליח, או שמשתתף פוגש דחיה או חווה חוויה לא נעימה, זה הופך את הבטן". 
    יעל דורון (צילום: חתונה ממבט ראשון, קשת 12)
    צילום: חתונה ממבט ראשון, קשת 12

  3. הייתה פעם שלא הסכמתם אחד עם השנייה ברמה המקצועית?
    יעל: "יש אי הסכמות בין שלושתנו בשלב הראשון של ההתאמות, גלעד, מעיין ואני. חילוקי הדעות שלנו עוזרים להבין יותר טוב מה כל אחד מהמשתתפים צריך, מי יותר יתאים לו, מה יהיה קשה לו ואיפה דווקא יהיה לו קל. חוסר ההסכמה עוזר לנו לחדד את הבחירות וההתאמות ומשפר את העבודה שלנו".

    גלעד: "קרה הרבה, זה מפרה ומעמיק את ההבנה של האנשים והזוגות בתוכנית. האמת היא סובייקטיבית, בוודאי בקשרים, וכשאנחנו מאתגרים את האמיתות הסובייקטיביות שלנו אנחנו בעצם מיצרים תמונה רחבה יותר ומורכבת יותר של הקשרים בין הזוגות בתוכנית".

    מעין: "אני חלק משלב הזיווגים - ושם יש בינינו מלא אי הסכמות, לפעמים ריבים סוערים. בפסיכולוגיה אין אמת אחת, ודווקא השונות שמופיעה בינינו מפרה אותנו, מייצרת תהליך חשיבה קבוצתי, מאפשרת לנו ללמוד אחד מהשני ולהכיר את המשתתפים טוב יותר".
  4. מה למדתם אחד מהשנייה?
    יעל: "אני לומדת הרבה מגלעד ונהנית להסתכל על הטיפולים שלו בפרקים השונים. גלעד הוא מטפל חכם ועמוק, שעוזר למטופלים שלו להחזיק מעמד ולתת צ'אנס לתהליך ההכרות ולא למהר לשבור את הכלים ולחזור על טעויות העבר".

    גלעד: "יעל לימדה אותי להעז, לפעול, לא לחשוש לעזור לזוגות בכאן ועכשיו ולסמוך על תחושות הבטן שלי. בסוף בתוכנית מדובר בתהליך קצר ותחום בזמן. זה שונה ממה שקורה בקליניקה".
  5. אם לא הייתם פסיכולוגים, במה סביר להניח שהייתם עוסקים?
    יעל: "האמת, אין לי שום מושג. כשהייתי קטנה לא ידעתי מה אהיה כשאגדל, אבל היום קשה לי לדמיין שהייתי עושה משהו אחר ונהנית ממנו יותר ממה שאני עושה".

    גלעד: "עדיין מחפש את עצמי. כנראה משהו טיפולי. אולי כתיבה".

    מעין: "אני מרגישה שהייתי בוחרת שוב ושוב באותה הבחירה, אבל אם חייבים לבחור משהו אז אולי הוראה או תכנות".
  6. עוצרים אתכם ברחוב ומבקשים עצות לזוגיות?
    יעל: "צעירים עוצרים אותי כדי לבקש סלפי, מבוגרים עוצרים כדי לבקש שאסדר שידוכים לילדים ולנכדים שלהם. יש גם כאלה שעוצרים כדי לספר סיפורים אישיים שקשורים לתוכנית, לפעמים בדרך מאד עקיפה. האמת שאנשים מאד נחמדים אלי ברחוב וזה כיף".

    גלעד: "כשזה קורה המלצתי לפונה היא לגשת לטיפול במידת הצורך ולחקור דברים לעומק".

    מעין: "בטח. מבקשים פרטים על מי שלא נמצאה לו התאמה כדי לשדך לאחיינית או בן דוד, כמובן שאני לא נותנת שום מידע, אבל אנשים נחושים ולא מפסיקים לנסות". 
    מעין בוימן-משיטה (צילום: לידור בוימן)
    צילום: לידור בוימן
  7. איך יודעים מתי שווה להילחם על זוגיות ומתי הפערים גדולים מידי?
    יעל: "אם יש עדיין רגשות, אפילו אם אלה רגשות קשים כמו כעס ותסכול - אז יש עדיין על מה לעבוד ושווה להילחם. ואם יש ילדים אז תמיד שווה לנסות להילחם. גם כדי שאם תחליטו להתגרש, תדעו שעשיתם לפני זה הכל כדי לא לפרק את הבית".

    גלעד: "כל עוד מתרחש שינוי, כל עוד ישנה תנועה, שווה להילחם".

    מעין: "אין על זה תשובה חד משמעית, אבל שאלת מפתח פה היא האם שני בני הזוג עדיין רוצים בהצלחת הקשר ומוכנים לפעול לשם כך. כל עוד התשובה היא כן - בעיניי שווה להילחם, כמו שאמר הרב ישראל מסלנט- 'כל עוד הנר דולק, אפשר לתקן'".
  8. ספרו על רגע שלא תשכחו מאחת העונות הקודמות.
    יעל: "בכל עונה יש רגעים רבים שנצרבים בזיכרון שלי וממשיכים איתי קדימה. הביקורים שאני עושה בבתים של המשתתפים בתחילת התכנית נצרבים היטב בזיכרוני. אם אני עוברת באותה עיר ושכונה גם שנים אחר כך, אני תמיד אזכר בפגישה איתם לפרטי פרטים".

    גלעד: "הרי כל ההיסטוריה שלי ב'חתונה ממבט ראשון' זו העונה הקודמת, והיא כמובן זכורה לי מאוד. כל פגישה בדרך ליצירת הזוגות, כל זוג, כל קליניקה. פגשתי לא מזמן את כולם בחתונה של רז ועינב האהובים וכל התחושות חזרו. כולם בליבי תמיד".

    מעין: "יש המון. מפגשים ראשונים ומרגשים עם משתתפים, צפייה בעיניים שפוגשות בחופה אחר ונוצצות מהתרגשות, ריבים קטנים וגדולים, רגעי אינטימיות ואהבה. הרגע שבו ליאור שאל את קטיה שנייה אחרי שהכירו על שם המשפחה שתרצה לשאת אחרי החתונה, ריקוד הרובוט של רז ועינב, האימוץ הרשמי של ריי הכלב של מאי על ידי משה ועוד".
  9. מה אתם יכולים לספר לנו על הזוגות העונה?
    יעל: "העונה צולמה תוך כדי המלחמה, חלק מהמשתתפים הגיעו אלינו היישר ממילואים או מיישובי העוטף, רבים מהם הכירו מקרוב אנשים שנפגעו בשביעי באוקטובר, בין אם זה הם עצמם, בני משפחה או קרובים וחברים שלהם. העונה הזו מיוחדת בעיני, כמו השנה שבה היא צולמה. מה שמפתיע, או לא, זה שגם בשנה כזו הביקוש לאהבה לא מסתיים. אנשים לא מוותרים על החלום למצוא אהבה וזוגיות, ודווקא בשנה כזו לא רוצים יותר להישאר לבד".

    גלעד: "זכיתי לפגוש אנשים עמוקים ומרתקים בתקופה מאוד מטלטלת. נלחמים על האפשרות לטוב ואהבה בתוך מציאות כואבת ומדממת, אמיצים ומרגשים".

    מעין: "זוגות שמורכבים מאנשים שנבדלים בתחומי העיסוק, במקום המגורים ובדעות הפוליטיות, אך כולם אנשים אמיצים שהגיעו בתקופה מאתגרת להתעקש על הטוב ולחפש אהבה".  
    גלעד הורוביץ (צילום: מתוך
    צילום: מתוך "חתונה ממבט ראשון 6", קשת 12
  10. האם המלחמה השפיעה על התהליך? גרמה לזוגות להירתם יותר או להפך?
    יעל: "המלחמה השפיעה על כולנו, ומטבע הדברים גם על הזוגות שלנו. לכולנו זו הייתה שנה קשה, עם הרבה חרדות, פחדים וחששות. זוגות וותיקים מדווחים על קושי לשרוד, להיות סבלנים וכולם סובלים מ'פתיל קצר'. זה לא הקל על הזוגות שלנו, אבל אני מעריכה את האומץ שלהם דווקא בשנה כזו לא לוותר ולנסות למצוא אהבה".

    גלעד: "זה באמת הולך לשני הכיוונים. המלחמה מייצרת התקפה על חיבורים, רצון להתכנס והרבה ייאוש. הקשר הזוגי מציע נחמה אך נדרש הרבה אומץ ויכולת לשתף, להיפתח ולקבל דרכי ההתמודדות אחרים משלי".

    מעין: "גם וגם, המלחמה הזיזה משהו כמעט בכולנו. בדומה לתקופת הקורונה, אצל חלק מהאנשים היא יצרה בדידות, אצל אחרים הטלטלה שלחה לחשוב מחדש על גורמי המשמעות בחייהם ועל סדר העדיפויות שלהם ולתעדף זוגיות וקרבה. אצל אחרים היא יצרה לחץ וכאב שהתבטאו לעיתים בחוסר סבלנות או בחוסר פניות להכיל אדם אחר".
  11. מה הדברים שחשוב לשים לב אליהם כדי לייצר זוגיות טובה?
    יעל: "לבחור את הריבים שלנו, לוותר הרבה ולהתגמש. לזכור להסתכל ולהוקיר את הטוב".

    גלעד: "דברים רבים. אחד מהם זה להיזהר מפיצולים בתוך הזוגיות. אצל זוגות יש נטייה לשים חלקים משמעותיים בקשר באופן בלבדי אצל אחד מבני הזוג : הוא לא משתף, היא חרדה, הוא תלותי, היא עסוקה בקריירה וכך הלאה. כאשר במבט אמיץ וקרוב אנו מגלים שבשני בני הזוג יש את הגם וגם. אם ניקח בעלות וניתן מקום לחלקים השונים בתוכנו ולא נשליך על בן הזוג מה שפחות מתאים לנו בתוכנו, נגלה קרקע זוגית פורייה ומרחיבה הרבה יותר".

    מעין: "יש כל כך הרבה לומר על זה. חשוב לשים לב שמייצרים מרחב שיש בו כבוד לאחר ואפשרות להביא את עצמו כפי שהוא בלי ביקורת אין סופית. לשמור על הסקרנות לכל אורך הקשר מתוך עמדה צנועה שמבינה שאי אפשר אף פעם לדעת הכל. לשים לב שככל שהזוגיות מתקדמת היא דורשת יותר השקעה ולא להפך, שמי שלא משקיע - שוקע. חשוב לשים לב לפרספקטיבה דרכה מתבוננים באחר ושופטים את מעשיו. יכולה להמשיך עוד שעות, כמה מותר?".
  12. השלימו את המשפט: אני כבר לא יכול/ה לחכות ל
    יעל:
    "אני כבר לא יכולה לחכות שתכירו את הזוגות החדשים. אנשים מקסימים, אמיצים, כנים, ועמוקים, שעברו תהליך מרגש ונוגע, תיכף תכירו אותם ותאהבו אותם כמוני. התוכנית צולמה בימי מלחמה, תוך המתנה בלתי נגמרת לחזרת החטופים, מרגש אותי שהשידור מתרחש בימי העסקה השנייה. כולי תקווה לבשורות טובות וחזרה של כל החטופים כולם אלינו במהירה".

    גלעד: "שובם של כל החטופים. עד האחרון. כל השאר חשוב, יקר ובפרופורציות הנכונות".

    מעין: "בהקשר של התוכנית - לא יכולה לחכות שתכירו את האנשים הנפלאים שהגיעו השנה. ברמה האישית והלאומית - כבר לא יכולה לחכות להגעתם הביתה של 94 החטופים והחטופות שלנו".