לפני שהחלו צילומי הסדרה "איך להיות מאושר בשישה שיעורים", החליט אייל דורון, מחזאי ויוצר טלוויזיה, שהגיעה העת להעביר לטלוויזיה את מושג האושר. בסופו של דבר, מי מאיתנו לא דן בשאלה הקיומית הזו באופן יומיומי? אפילו באקדמיה התחום נלמד מזה זמן ואף יש לו שם: "מדעי האושר".
דורון, שבעצמו חוקר את הנושא, מסביר לנו בדיוק מה משמעות צמד המילים "מדעי האושר":
" "מדעי האושר" הוא תחום מאוד מרתק שהחל להיחקר בשנות ה-90, כתוצאה מהתחזקותה של הפסיכולוגיה החיובית. לאחר עשרות שנים בהן הפסיכולוגיה התעסקה במה שעושה רע לאדם, החלו לחקור מה בעצם עושה טוב לאדם. המטרה הייתה לבדוק כיצד ניתן לגרום לבני האדם להיות מאושרים ולא לבחון רק מדוע הם מדוכאים. האושר יכול להיות תחום ממש מדעי היות והוא מבוסס על אומדן עצמי, בדיוק כמו ביקור אצל אופטיקאי, בו הנבדק נותן אומדן עצמי על יכולת הראייה שלו".
הסדרה "איך להיות מאושר בשישה שיעורים", היא סיכום של 3 שנות עבודת תחקיר, שסופו בהבנת המושג "מדעי האושר" והעברתו לצופים. דיברנו עם אייל דורון על תהליך עשיית התכנית ועל החזון:
מה הייתה מטרתך כשניגשת לעשות את התכנית?
"המטרה שלי הייתה להביא סוג של פיתרון טלוויזיוני למדע האושר, ז"א לתת לאנשים תשובה קונקרטית וכלים איך להיות מאושר. את המטרה הזו גיבשנו דרך סיפורים אישיים של אנשים בעלי השקפות עולם שונות ומיוחדות על החיים. כולם יצאו מאותה נקודם של מציאת האושר, אבל כל אחד למד מחייו לקח אחר בנוגע לזה. לכן גם העבודה על הסדרה נמשכה 3 שנים- לקח לנו הרבה זמן עד שמצאנו את הסיפורים האנושיים המתאימים והמייצגים".
"אני חושב שכן, כי אחת הגישות הגדולות שהבאנו בסדרה, היא שאושר הוא דבר מצטבר. אושר הוא לא שביעות רצון. זהו עניין חמקמק, אך כשמדובר על אושר צריך לחשוב בגדול ולהבין מה בדיוק יביא לך את המשמעות הזו לחיים שתהפוך אותך למאושר. בסדרה אנו מציגים את הנוסחא לאושר, שאומרת כי אושר זה קצת הנאה והרבה משמעות. למשל: ילדים. זוג נשוי ללא ילדים הוא זוג בשיא אושרו וזו עובדה שהוכחה מחקרית. עם כל ילד שמתווסף למשפחה האושר יורד וכמובן גם הקשיים עולים. אם-כן למה אנשים ממשיכים להביא ילדים? כי בסופו של יום, יש סיפוק פנימי עצום מילדים ומהטיפול בהם. הם מעניקים לנו משמעות אדירה לחיים".
אם אושר זה עניין סובייקטיבי, אז מה בכל זאת משותף לכולם כשזה קשור לאושר?
"כולם מסכימים שישנם 6 אמצעים שיכולים להיות קשורים לאושר שלנו ואת כולם הכנסנו לסדרה: אהבה, ילדים, עבודה, כסף, בריאות ומזל. הסדרה לוקחת את נושאים אלה, ובודקת אותם מהנקודה בה כולם מסכימים על אותו הדבר- הנושאים האלה משפיעים על אושרנו. משם, אנחנו ממשיכים עם הסיפורים האנושיים שהבאנו, כשכל אחד מהם מתייחס לנושא אחרת. בסופו של דבר, הצופים בסדרה לומדים כי אושר ניתן למדידה ואפשר לעבוד עליו באופן שיטתי. בכל פרק אנחנו נותנים כלים לכך ושאלות שכל אדם צריך לשאול את עצמו כדי להגיע למקום שעושה אותו מאושר ורק אותו כמובן".
אתה חושב שבאופן כללי היום אנשים פחות מאושרים מפעם?
"יש פרדוקס מעניין בעידן הנוכחי. מצד אחד ישנו ריבוי הזדמנויות ואפשרויות שיגרמו לאדם להיות מאושר, ומצד שני הדיכאון גובר. לכן, כיום, בכדי להיות יותר מאושרים אנחנו צריכים לצאת מעצמנו, לעשות משהו שהוא לא קשור לטריטורייה שלנו בלבד. למשל בעבודה- גילינו שאם אדם רוצה להיות מאושר עם עבודתו, הוא חייב לעשות משהו שגדול ממנו, ז"א, משהו שקשה לו לעשות או שנותן לאחרים יותר מאשר לו עצמו. ואם אין לו אפשרות לעשות זאת, אז שיעשה זאת בלי קשר לעבודה שלו, למשל, יתנדב במקום מסוים. אגב לגבי זה, הוכח מדעית, שאנשים שמתנדבים הם אנשים שחיים יותר שנים".
"החוויות והרגעים מהמפגשים עם האנשים המיוחדים שהכרנו תוך כדי עשיית הסדרה, מלווים אותי וילכו עימי תמיד. אחד הדברים הקשים ששמעתי והשפיעו עליי ועל הראייה שלי בנוגע לאושר, היא שעו"ד יוסי שגב, אותו צילמנו לפרק על כסף, אמר על מות אשתו: "מלאך המוות לא לוקח שוחד".
מה המסר הכי חשוב לדעתך כשמדובר באושר?
"לצאת מעצמך ולהיות מוכן לשלם על זה מחיר!"
"משפחה מאושרת בשישה שיעורים", החל מה-17.4 ב-21:00, ערוץ 2