במשך שנים, הטענה הרווחת גרסה כי מכבי תל אביב בכדורסל היא הקבוצה של המדינה, וקבוצה שיש לה מדינה. אחת הדמויות הבולטות בכל הזמנים הייתה מנהלה המיתולוגי מוני פנאן. אופיו הסוער, דמות האב שמילא בעבור שחקנים ופרשת "בנק ההשקעות" שניהל הפכו אותו לאחד האנשים המסקרנים ביותר בספורט הישראלי ולחידה. "אני נרגש, כואב, עצוב. כשלא קיבלתי כבוד מחבריי להנהלה נעשיתי אדם כבוי, איבדתי את חדוות העשייה. התייסרתי בלבטים קשים עד שהגעתי למסקנה שהפערים אינם ניתנים לגישור", דווקא כך הגיעה לסופה דרכו במועדון שהיה חייו ב-2008 לאחר פיצוץ עם הבעלים.

כשנה מאוחר יותר, ב-19 באוקטובר 2009, פנאן נמצא מת בדירתו לאחר ששם קץ לחייו. "מכבי הרסו לי את החיים, ורק בגלל מכבי הגעתי לאן שהגעתי", חתם בפתק שהשאיר. הערב (ד'), שודר סרט הדוקו-דרמה "הסודות של מוני" של עמנואל נקש וגידי מרון בהשראת ספרו של עו"ד אוהד גרינוולד והביא את הסיפור שטרם סופר על אחד האנשים הלהוטים, אוהד מושבע שהפך לבכיר במועדון ולמי שכולם היו בשבילו: "בובל'ה". 

כדרכן של טרגדיות, ההתחלה זוהרת. מוני אדם בולט ובעל מעמד במועדון. במובנים רבים הוא היה מכבי, ולזה נלוו גם הנאות החיים. בבת עינו הייתה הקבוצה, אך מוני היה נשוי לשרון שכונתה לא פעם "אשתו השנייה". "הזוגיות האמיתית והיחידה של מוני הייתה עם מכבי", סיפר עו"ד אוהד גרינוולד, מחבר הספר "המועדון". וכשהקבוצה היא האהבה, השחקנים הפכו לילדיו. הכל זה מוני: בעיות אישיות, טיסות, אימונים.

במקביל, פנאן ניהל חיים עם אישה נוספת ואף אימץ איתה ילדה. "חי חיים כפולים, הייתה לו אישה שנייה במשך 15 שנה. תמך בה ומימן אותה", אמר גרינוולד. עו"ד יעקב פרטוש, שייצג את מאהבתו של פנאן, התייחס: "זה התחיל כקשר רומנטי והפך לתלות כלכלית בלבד. הוא היה נדיב בצורה בלתי רגילה, והרגיש צורך לתמוך ולעזור כי הבין שהיא תלויה בו. אם הוא נוטש, האישה מתרסקת". לעומתו, גרינוולד צינן את הדברים. "כשהכסף לא שלך אתה יכול לשלם על הרבה דברים. הבנק של מוני בוסס על משכורות שמכבי שילמה לשחקנים, השחקנים הפקידו אצל מוני והכסף נשאר אצלו".

אוהד גרינוולד (צילום: הסודות של מוני,  קשת 12  )
"הזוגיות האמיתית היחידה של מוני הייתה עם מכבי". עו"ד ומחבר הספר "המועדון", אוהד גרינוולד|צילום: הסודות של מוני, קשת 12

"הסודות של מוני פנאן" זמין כעת לצפייה ב+12

שמועות הן שמועות, ודיבורים סביב כספו של מנהל הקבוצה הקופצני התפשטו. דווח שמוני חלפן, שמתעסק בהמרת מטבעות או בעל חברת הלוואות. מהידוע בנוגע לעסקיו, לא נמצאה כל השקעה שעשה בכסף. "לא מכיר שום עסק או משקיע שיכול להבטיח תשואה קבועה של 18%. בתחקיר שעשיתי לא הצלחתי לגלות שום מקום שהושקע או הועבר אליו כסף, ובמילים אחרות מוני שיקר למשקיעים", אמר גרינוולד. "הריביות היפות ששילם הגיעו מהמשקיעים עצמם. הוא לקח כסף ממשקיע א' ושילם למשקיע ב'. זה בדיוק מה שאנחנו מכירים בתור הונאת פונזי, תרמית פירמידה".

אורח החיים המשכר קרץ לאנשים שהקיפו אותו באותן שנים. "מוני הצטייר כאדם מאוד עשיר וכאיש עסקים מאוד מוצלח. זאת מלכודת מושלמת, וחלק מהפסאדה שיוצרת את ההילה שמושכת את הקורבנות הבאים", אמר גרינוולד. "לבנק היו חוקים: צריך להמתין לפנייה של מוני, הפעילות בדולרים והכל על בסיס מזומן. כלל נוסף היה שאפשר למשוך את הכסף כשרוצים. הגאונות היא ההבנה מה השחקנים צריכים. שחקנים זרים מגיעים תלושים והרבה פעמים אין להם דמות אב. מוני הופך לאבא שלהם, נתן להם מזומן ליציאות. זה הדלק שמניע את הפירמידה, כל הזמן נכנס כסף חדש". שחקנים בקבוצה העדיפו לתת את הכסף לו במקום להפקיד בבנק.

אז הגיע דיוויד פדרמן. "באותם ימים, היה מבנה חדש של הנהלה. פדרמן נכנס במעמד של שותף, לא רק ספונסר, ולא אהב את ההתנהלות הכספית במזומן", שיתף עיתונאי ופרשן הספורט, רון קופמן. פדרמן היה בעלים ויו"ר "עלית", נותנת החסות הרשמית של הקבוצה לאורך שנים, והחליט לקנות אחוזים בקבוצה. "הוא איש עסקים, ובעסקים דברים מתנהלים בצורה מסוימת, יש מאזנים, ביקורות ודוחות. פדרמן השתגע כי לא הבין לאן הכסף נעלם", אמר גרינוולד.

אורח החיים הבזבזני מומן מכספי הבנק והמועדון, דבר שגרר מורת רוח. "חלק בוודאי מומן ממכבי או על חשבונה. סעיפים כמו כביסה, טיסות, דירות לשחקנים. הסעיפים התנפחו לממדי ענק, והצטברו עד מיליוני שקלים בשנה שכנראה הלכו לכיס של מוני. בשנת 2004 פדרמן החליט להקים ועדת כספים שאמורה לפקח על התקציב", סיפר גרינוולד. אי שביעות הרצון בתוך המועדון זלגה החוצה. "למוני בטן מלאה על דיוויד כי רצה שלמכבי יהיה רואה חשבון. מוני לא רצה ובדיעבד מבינים למה", המשיך גרינוולד.

עונת 2004 הייתה עונה היסטורית למועדון. האופוריה נקטעה בפתיחת האימונים לקראת עונת המשחקים העוקבת. "מכבי תל אביב לא נראית טוב. השמועות לגבי מוני פנאן התחילו כבר בקיץ. יש מחלוקות בנושא הסמכויות הכספיות של מוני, בעיקר מצד בעל המניות פדרמן", דיווח עיתונאי ופרשן הספורט אלי סהר מאימון הפתיחה באולם בהדר יוסף. כמו במשל על הצפרדע, גם הסיר ביד אליהו התחיל לבעבע וספק אם המעורבים יספיקו לצאת לפני נקודת הרתיחה. "החלטתי להמשיך בתפקידי. לא אשכח לעולם את גילוי החיבה של כל אותם הרוצים בטובת הקבוצה. טבעי שיהיו חילוקי דעות בין אנשים. מכבי בשבילי זה קודם אהבה, ואני שמח שהאהבה ניצחה", אמר פנאן במסיבת עיתונאים. סבב המהלומות הראשון הסתיים בניצחונו של מוני.

לאחר שחשש שמא יאלץ להיפרד מאהבתו הגדולה, מוני מאושר. במקביל, נישואיו לשרון הסתיימו. "שרון נפרדת ממוני ועוזבת את הבית, אבל הקשר לא התנתק לגמרי. היא נשארת בסביבה והם ממשיכים להיפגש. היא לא הבינה עד הסוף שמוני לא עזב כי הוא לא יכול, שבלי מכבי אין בנק", התייחס גרינוולד. "מוני נשאר בקבוצה, אבל יודע ששעון החול התהפך, שהזמן שלו קצוב".

עונת 2008 בעיצומה ומלאה בוויכוחים מאחורי הקלעים. באותה העת פדרמן החליט להסתער מחדש על ענייניה הפיננסיים של הקבוצה. "פדרמן צלצל ואמר: 'יש בעיה. האם שמעת שיש עסקים בין מוני לבין שחקנים בקבוצה?'", נזכר אבנר קופל, בזמנו יושב ראש מנהלת הליגה. "אמרתי שלא שמעתי אבל שאבדוק. התקשרתי לחתני שרון ששון, שחקן מכבי והנבחרת, והוא אמר שזה לא מהיום. חזרתי לפדרמן והזהרתי אותו שיבדוק". הבדיקות נעשו והפיצוץ הגיע. חברי ההנהלה החליטו למנות את דורון לב לאחראי הכספים החדש, ומוני הבין את המשמעות. "היה לו ברור מה הולך לקרות: אין יותר מזומן בקופה קטנה או צ'קים, הכל בהעברות בנקאיות מסודרות", שיתף גרינוולד והעיתונאי רון קופמן תיאר את תחושותיו של פנאן, "היה במצוקה. לא יכול היה להמשיך בארגון כמו מכבי".

כל הדרכים הובילו למסיבת העיתונאים הדרמטית של קיץ 2008, נדבך נוסף בדרך לפירוק אתוס "הקבוצה של המדינה". "בשביל מוני, לעזוב את מכבי תל אביב זה בלתי נסבל. אדם שהקדיש כל כך הרבה שנים ובסוף הודח ממנה, טבעי שירגיש פגוע ודחוי", התייחס חבר הנהלת מכבי תל אביב לשעבר, רוני שאטן. "ברגע שמוני יצא מהפירמידה, צינור החמצן של התרמית התנתק, לא נכנס כסף חדש. גם אצל מיידוף או נוכלי פונזי אחרים זה קורס בדרך כלל בבת אחת ואף אחד לא מבין שמדובר בהונאה של עשרות מיליוני שקלים עד שהכל קורס", אמר עו"ד גרינוולד. מי שהביא לעליית הנושא לסדר היום הציבורי היה הסנטר מאורוגוואי אסטבן בטיסטה. "הפריצה התודעתית של הבנק הייתה איתו", אמר קופמן.

יעקב שני (צילום: הסודות של מוני,  קשת 12  )
"פגע בי. אני לא אותו בן אדם". יעקב שני, חבר ילדות של מוני פנאן ז"ל|צילום: הסודות של מוני, קשת 12

היכולת להכניס מזומנים חדשים נעצרה, וייתכן שהדבר הוביל לפנייה לגורמים עברייניים. "ברגע שצינור החמצן נקטע, מוני עזב את הקבוצה ובעצם לא יכול היה לקבל כסף משחקנים חדשים. אין ראיה חד משמעית אבל יש כל מיני ראיות נסיבתיות שמוני לווה כסף מגורמים בשוק האפור", אמר גרינוולד. "הוא צריך מזומן כדי להמשיך לחיות. זה המקור היחיד שיכול לתת סכומים גבוהים מיד, כמובן שבריבית מאוד גבוהה. בזכות השם שלו, מוני יכול היה לקבל כספים גדולים משם וכנראה שהוא היה לחוץ להחזיר. כשמסתכלים על החודשים האחרונים של חייו, אנחנו רואים את המצוקה של מוני. הוא התחיל לפנות אקטיבית לאנשים כדי לגייס כספים".

מוני פנה לחברים אבל לא רק. "היו אנשים ממוצעים שהשקיעו אצלו חסכונות וכספים אחרונים שלהם", אמר קופמן. כדי ללמוד על הסחרור והמצוקה אליהם נכנס מוני, מספיק לשמוע את הסיפור שסיפר עו"ד גרינוולד. "הייתה חברה אישית של בני הזוג פנאן שנתנה למוני כחמישה מיליון שקל, והוא ביקש עוד. נתנה חמישים אלף שקל, הכסף האחרון שלה המיועד בשביל חתונת בתה", שחזר. "מוני לקח את הכספים האחרונים של אנשים מאוד חלשים וזה מראה באיזה מצב היה נתון. הוא תפס כל מה שהיה יכול והשאיר אחריו הרבה קורבנות מדממים. אבל, הוא גם לווה כספים מאנשים לא טובים כי היה צריך הרבה כסף ומהר, ואני רק מניח שהאנשים האלה רצו את הכסף בחזרה. בתקופה האחרונה לחייו היה במצב של חיה נרדפת. כלפי חוץ הוא המשיך לשדר עסקים כרגיל".

ב-15 באוקטובר 2009, ארבעה ימים לפני שנמצא בביתו ללא רוח חיים, מכבי שיחקה ביד אליהו. טקס התקיים לכבוד יום ההולדת של חברו הקרוב שמעון מזרחי - ומוני לא בסביבה. "הייתי שם וכאב לי שהוא לא. אי אפשר היה שלא לשים לב, כמו לראות אדם ללא יד", תיאר שאטן. "הוא היה חלק אינטגרלי ממכבי תל אביב כדורסל, הכי קרוב למזרחי. זה לא היה אותו מוני, כבוי, לא עם אותה שמחת חיים. הוא איבד את הדבר היקר לו ביותר". לקרוביו סיפר פנאן כי זה היה אחד הרגעים הקשים בחייו, שהרגיש דקירה בגב וכשבמכבי לא רצו אותו זה היה תחילת הסוף.

19 באוקטובר 2009 התחיל כמו כל יום אצל מוני. חבר ילדותו, יעקב שני, סיפר שהספיק לדבר איתו. "ביקשתי את הכסף שהיה חייב לי. מוני נתן חצי מהסכום, ואמר: 'תבוא עוד שעתיים-שלוש, תיקח את היתר'". בפעם הבאה ששמע מכיוונו היה כשהתחילו להגיע הדיווחים. "מה גרם לו לרצות לשים קץ לחייו? היה משהו, טריגר. ביום שלפני הוא לא היה עשיר יותר. מה גרם לו? זה לא נבדק, יש השערות. מתישהו הוא הסתבך, את המתי איש לא יודע. מה שברור זה שהוא הגיע לנקודה שבה לא יכול היה למשוך יותר", אמר קופמן. ההערכה היא שהרגיש מאוים, שהעולם התחתון בעקבותיו וידע שזה הסוף שלו.

רון קופמן (צילום: הסודות של מוני,  קשת 12  )
"היו אנשים שהשקיעו את הכספים האחרונים שלהם אצלו". רון קופמן על פנאן ז"ל|צילום: הסודות של מוני, קשת 12

פנאן כתב את הפתק שהשאיר אחריו ושלח הודעה לאורי בהרב, פיזיותרפיסט מכבי תל אביב לשעבר. "השאלה הראשונה שאתה שואל את עצמך היא למה עשה את זה. כמה שלא תנסה, לא תוכל להגיע לתשובה מלאה. כל השאלות איתו בקבר", אמר בהרב. "אדם התאבד, ואנשים הגיעו לפני שהוציאו את הגופה מהבית. ידעת ישר מה קורה, שמעת את השיחות", הוסיף קופמן.

סיפורים החלו לצוץ. "כל קיר השתיקה שהחזיק עשרות שנים פשוט קרס", אמר גרינוולד. רשימת האנשים שאיבדו מיליונים בבנק ההשקעות של פנאן הלכה והסתעפה. "עלו עוד שמות שמקושרים לבנק, לקח זמן עד שהתמונה התבהרה. אין דרך אמיתית לדעת כמה כסף גולגל. מההערכות שעשיתי הגעתי למסקנה שהבנק גלגל לפחות 27 - 40 מיליון דולר", העריך גרינוולד וקופמן שיתף, "אנשים מהסביבה של הספורט סיפרו, אבל זה היה מקרים אישיים מדי כדי לפרסם. אנשים הפסידו 300, 400 אלף. הרוב המוחלט לא תועד וסופר".

מוני פנאן נכנס לליבם של רבים, וכך גם פגע בהם. האס של מכבי שנותר בלי כלום. "מכרנו בית ואת הכסף נתנו למוני, לא אשתף כמה שמתי. הוא פגע בי, אני לא אותו אדם. עשה לי הכל אבל לא יכולתי לשנוא אותו. אין לי מושג למה אני אוהב אותו", אמר חברו יעקב שני ובהרב חתם. "השתדלתי למחוק כל דבר, להשאיר רק את הדברים הטובים. יש אחד שעושה את הצהוב כהה יותר ואחד שעושה את הצהוב בהיר. מכבי נשארת מכבי. היא לעולם תהיה מכבי ולעולם תהיה צהובה".