אחרי חיים כהן, אביב משה, מושיקו גמליאלי ועוד ממיטב השפים הישראליים שלקחו פיקוד על מסעדת השף של 2025, הגיעה תורה של רינה פושקרנה. פושקרנה היא אושיית קולינריה שונה בנוף הישראלי, שהכניסה לעיר ריחות ומטעמים הודים משובחים.
פושקרנה עלתה לישראל מהודו ביחד עם בעלה וילדיה לפני 37 שנים. היא המייסדת והבעלים של רשת מסעדות ההודית המצליחה "טנדורי", לה שלושה סניפים בירושלים, תל אביב והרצליה. את הידע הקולינרי שלה צברה משפים שפגשה על אוניות במהלך תשע השנים בהן הפליגה עם בעלה, וינוד, שהיה רב חובל בצי הסוחר.
בתחילת שנות השמונים פתחה פושקרנה עם בעלה מסעדה צמחונית הודית בתל אביב, אבל המסעדה לא צלחה ונסגרה זמן לא רב אחרי שנפתחה. היא לא התייאשה ופתחה את "טנדורי" בכיכר דיזינגוף, ועד שנת 2000 נפתחו לרשת שישה סניפים. בעקבות אירועי האינתיפאדה השנייה נסגרו שלושה מהם, והיום כאמור, פועלים רק שלושה סניפים.
כל המשפחה של פושקרנה עוסקת במסעדנות - אחותה התאומה מנהלת מסעדות בארצות הברית והבן שלה מנהל מסעדות בסינגפור. היא עצמה לא עצרה שם ומייצרת כבר 15 שנים אוכל הודי קפוא שנמכר בסופרים ומרכולים ברחבי העולם. פושקרנה הצטרפה למשלחות של אריאל שרון ב-2003, ובשנה שעברה למשלחתו של בנימין נתניהו בביקורים של שניהם בהודו. היא קיבלה תואר של כבוד מלשכת המסחר של ישראל - אסיה ואפילו שיחות השלום בין הישראלים והפלסטינים בתיווך הנורווגים נערכו במסעדה שלה, אז אין פלא שדודו ודומיניק ישבו לשיחת פיוס כשהיא מנצחת על המטעמים, ויעלה כמה שיעלה.
"בהתחלה כשהזמינו אותי חשבתי שזאת אודטה" סיפרה לנו פושקרנה, "כל יום רביעי, במשך ארבע שנים רצוף, הייתי השפית בתוכנית שלה, אז חשבתי שהיא הייתה זאת שהזמינה את האוכל שלי. אודטה נכנסה לתת לי חיבוק ואמרה שאין לה כסף למסעדה, שהם עניים".
דודו ודומיניק נמצאים ביחסים מתוחים מתחילת המשחק, היה אפשר לשים לב לזה בארוחה?
"הם היו מאוד מנומסים ונחמדים. דודו אמר שהוא אכל אצלי במסעדה ודומיניק אמר שזה חדש בשבילו, אבל מאוד טעים. הם אכלו מהכל, כולל קינוחים, וגם שתו צ'אי עד אחת עשרה בלילה. שמעתי על היחסים ביניהם, אבל במסעדה הם היו נראים כאילו זוג הגיע לערב פרטי, נראה שהם חברים ממש טובים. כנראה האוכל עשה להם טוב, להירגע ולדבר קצת".
מה הם אכלו?
"הם ביקשו שאסביר להם על כל מנה. בהתחלה הם אכלו סמוסה ואחר כך אכלו מרק מוליגטוני. הם הזמינו גם טאלי בשרי ואהבו מאוד את הצ'יקן טיקה מסאלה. הם יכולים להיות קליינטים מאוד טובים שלי".
אם היית צריכה להכין רק מנה אחת במסעדה שלך, איזו מנה זו הייתה?
"צ'יקן ביריאני, שזה כמו חמין. מבשלים עוף, אורז ופירות יבשים יחד עם תבלינים ושמים בתנור. זאת מנה בבישול איטי וארוך, אבל היא שווה את זה, ואפשר לאכול אותה חמה או קרה".
יש עוד מטבחים שאת מרגישה נוח בהם חוץ מהמטבח ההודי?
"אני מבשלת גם אוכל עיראקי ובפסח אוהבת לעשות דברים עם טוויסט הודי, כמו קניידלך, אבל ממולא עם צ'יקן טיקה. עבדתי עם שף איטלקי בארצות הברית ולמדתי את כל הטריקים של המטבח האיטלקי ממנו. הבת שלי אחראית על המדיה הבינלאומית של מרינה ביי סנדס, אז הייתה לי ההזדמנות לעבוד שם במשך שלושה שבועות עם שף צרפתי ובניתי ביחד איתו תפריט הודי-צרפתי. אני אוהבת לשלב בין המטבחים".
למי הכי התרגשת להכין אוכל?
"לפני שנה בישלתי בבית ראש הממשלה ארוחת ערב לשני ראשי ממשלה - מודי וביבי. הגעתי עם המשפחה שלי לישראל לפני 37 שנים, פתחתי מסעדה קטנה כדי להביא אוכל הודי לקהל הישראלי. אז חשבו שגרתי בהרים ולא הבינו איך אני מדברת אנגלית כל כך טוב, ולמה אני מבשלת חריף ומה זה עוף אדום. פתאום אני מגיעה לנקודה שבה אני מבשלת לשני ראשי ממשלה - אחד של המדינה בה נולדתי ואחד במדינה בה החיים שלי ממשיכים. החתן שלי אמר שהתמונה איתם צריכה להיות התמונה שסוגרת את הספר שאני כותבת".