יצירות מאוצרות גלריה אופיצי יצאו לסיור במחוז

פרויקט אמנות חדש ומגניב מחבר בין אוסף האמנות של אחד המוזיאונים הידועים באיטליה למוזיאונים בערי המחוז הקשורות ליצירות עצמן. התחנה הראשונה של פרויקט "אופיצי דיפוזי" (Uffizi Diffusi)
של גלריית אופיצי (Uffizi Gallery) בטוסקנה היא האי אלבה (Elba) בו בילה נפוליאון בונפרטה את תקופת הגלות הראשונה. תערוכת Nel Segno di Napoleone (בשם נפוליאון) כוללת יצירות אמנות הקשורות למנהיג הצבאי והפוליטי שמת לפני 100 שנים, ובילה בטוסקנה מרצונו החופשי בין תקופות הגלות והלחימה. יצירות המופת של מיכלאנג׳לו, דונטלו ואמני רנסנס אחרים הפכו את בירת טוסקנה וכל המוזיאונים שבה לאחד מהיעדים המובילים לשוחרי אמנות, ולהוצאתם לסיבוב הופעות יש מטרה נוספת מלבד הצגת יצירות אמנות בהקשר המקומי: לעודד תיירים שמגיעים לפירנצה לחקור את סביבותיה ולהקל על "עומסי התיירות".

התערוכה "בשם נפוליאון" תוצג עד ה-10 באוקטובר 2021. מידע על מועדי ונושאי התערוכות הבאות, כמו אפשרויות הביקור בגלריית אופיצי תמצאו באתר.


התנהגות לא נאותה בעליל

רק החודש התאפשרה כניסתם של תיירים בינלאומיים מחוסנים להוואי, אבל כבר בחודש יוני קיבלו תושבי מדינת האי תזכורת לנזקים שתיירים מביאים איתם. זעמם של תושבים, פעילי סביבה ופוליטיקאים עלה לאחר שזוג שבילה באי את ירח הדבש, העלה סרטון TikTok שהפך ויראלי המתעד את האישה נוגעת בכלב ים נזירי הנח על החוף. כלבי ים נזיריים מסווגים כמין בסכנת הכחדה חמורה ורק כ-1,400 פרטים נשארו כיום בטבע. כאשר בני אדם מתקרבים אליהם, מתעוררת בהם מצוקה – ובמקרה של הזוג מלואיזיאנה הגיב כלב הים הנזירי המופרע בהרמת ראש וקריאת בהלה, שהבהילה את האישה מהמקום.

מושל הוואי דיוויד איגה (David Ige) הזהיר שכל מי שייתפס מטריד או נוגע בכלבי הים "יועמד לדין במלוא חומרתו” והוסיף: "מבקרים באיים שלנו - אתם מתבקשים לכבד את אנשינו, תרבותנו והחוקים המגנים על מינים בסכנת הכחדה שאינם נמצאים בשום מקום אחר בעולם”. הוואי יכולה להטיל קנס של עד 50,000 דולר על כל מי שפוגע בכלב ים נזירי ובאופן כללי נחשבים הטרדה, פגיעה או הריגת מינים פגיעים או שנמצאים בסכנת הכחדה לעבירה על חוקי המדינה. 

אין זה אומר שאי אפשר ליהנות מהיונקים המופלאים בעת ביקור בהוואי ולדברי ד"ר סופי ווריסקי (Sophie Whoriskey) העובדת כווטרינרית לשימור כלבי הים הנזיריים במרכז היונקים הימיים, הציבור יכול למלא תפקיד חשוב בשימור מינים הנמצאים בסכנת הכחדה. בשיחה שקיימה עם סשה בריידי (Sasha Brady) מ-Lonely Planet אמרה ד"ר ווריסקי כי על מנת להנות מבלי להזיק, יש לשמור על כמה כללים פשוטים: כגון שמירה על מרחק בטוח מכלבי הים וצילום בעזרת זום (תקריב) כדי שלא להפריע את המנוחה החיונית של כלבי הים. לדבריה, מרחק בטוח הוא של לפחות 15 מטרים, ובמקרה של אימהות וגורים הנחשבים פגיעים במיוחד במהלך תקופת ההנקה ועלולים להיות מופרדים בקלות כשהם נבהלים, יש לשמור מרחק של 50 מטרים.


יושבים בפינלנד על המים

הפינים, כידוע אוהבים את הטבע והסאונד במידה דומה, ומרכז השלוֺמוּת סאונראווינטולה קיולו (Saunaravintola Kiulu) הוא שילוב מושלם בין אהבותיהם. משרד האדריכלים ההלסינקאי סטודיו פואיסטו (Puisto) השלים את בניית המרכז בעיירה אחטרי (Ähtäri), הכולל סאונות, מסעדה ואזור ישיבה חיצוני מדורג מעץ הצופה על אגם. אזור המדרגות, חלקן קטנות ומספקות גישה לאגם ולמזחים הקבועים בו, אחרות רחבות שעליהן ניתן להניח שולחנות קטנים ולשתות משהו בצוותא למול המים, נועד הן למבקרים במקום והן לתושבי הקהילה המקומית המונה כ-5,500 איש. בסטודיו פואיסטו בחרו להשתמש בחומרים פשוטים ומסורתיים ליצירת תחושה חמימה: ריצוף לבנים אדומות, וילונות ועץ בהירים במסעדה, וריצוף אפוקסי אדום ועץ כהה שיוצרים אווירה אינטימית יותר בחדרי הסאונה. המרכז תוכנן כך שיתאים לביקור בכל אחת מעונות השנה, כאשר בכל יום ומכל חלל ניתן להתבונן באגם שממול.

סאונראווינטולה קיולו (צילום: Marc Goodwin)
סאונראווינטולה קיולו|צילום: Marc Goodwin

סאונראווינטולה קיולו (צילום: Marc Goodwin)
סאונראווינטולה קיולו|צילום: Marc Goodwin