ירח על-חלל

שתי סיבות להמשיך לקרוא: כי אתם מתעניינים באסטרונומיה או כי מתחשק לכם לעשות היום משהו מיוחד.

היום (שני ה-14 בנובמבר) יזכו תושבי כדור הארץ לחזות בתופעת הירח-על (Supermoon), מצב בו נמצא הירח בנקודה הקרובה ביותר במסלולו לכדור הארץ וכתוצאה מכך נראה הרבה הרבה יותר גדול. על פי אתר נאס"א מה שיקרה הלילה בשמי העולם הוא "אקסטרה-סופר-מון" ומאז 1948 לא נראה הירח בגודל שהוא צפוי להיראות הלילה. אז איפה הכי טוב לראות אותו בהיעדר עננות? המומחים בכתבות השונות שממלאות את הרשת בימים האחרונים ממליצים כמובן על חוף הים, שטחים פתוחים, פסגות הרים, גורדי שחקים וכדומה, ובכל מקרה לנסות להימנע מאזורים מוארים במיוחד. אם אתם מתכננים להיות במטוס בשעות הרלוונטיות - נותר רק לקוות שהזמנתם מושב עם חלון, ואם אתם בכל מקום אחר בעולם, כנסו ללינק הבא, הוסיפו את שם העיר או המדינה בה אתם נמצאים כדי לדעת איפה אתם הולכים לבלות את הלילה.

יער הספרייה (צילום: Arnfinn Christensen, Wikipedia)
אתם רואים את זה? כל אלו בעתיד יהיו ספרים|צילום: Arnfinn Christensen, Wikipedia

יער, ספרייה או יצירת אמנות?

שתי סיבות להמשיך לקרוא: כי אתם רוצים לדעת מה יקרה בעתיד, או כי אתם בדרך לבירת נורווגיה.

האמנית הסקוטית קייטי פטרסון (Katie Paterson) היא היוזמת של אחד הפרויקטים הכי מעניינים שנחשפנו אליהם לאחרונה: לפני כשנתיים ניטעו כאלף עצי אורן באזור יער נורדמרקה (Nordmarka) באוסלו, נורווגיה, וכל אחד מהם ישמש להדפסת מאה ספרים בעוד מאה שנה. פרויקט האמנות המתמשך הזה, שרבים מהמשתתפים בו לא יזכו לראות את סיומו, הוא חלק מגישת ה"מרחב האיטי" (Slow Space) בה מחזיקים אוצרי המרחב הציבורי בעיר. כתבי היד של 100 הספרים המדוברים נצברים בהדרגה בימים אלו בספרייה הציבורית של אוסלו, והם צפויים לרדת לדפוס לכבוד חנוכת הספרייה העתידית, שהפרויקט שלה כבר נמצא בדיון תחת השם Future Library. היער המקסים הנמצא 30 דקות נסיעה מהעיר, הוא חלק מפרויקט התחדשות עירונית באוסלו שכולל את בית האופרה (הושלם ב-2008), מוזיאון מונק ובניין הספרייה החדש. 

נוף מהשורה הראשונה לעולם

שתי סיבות להמשיך לקרוא: כי חסר לכם איזה אלבום תמונות על המדף, או כי אתם מתעניינים בשינויים שעושים בני האדם בפני כדור הארץ.

מדי יום מתפרסם בפרויקט האינסטגרם dailyoverview צילום לווייני של אזור או אתר מסוים בכדור הארץ, המעניק פרספקטיבה חדשה ומעניינת לאופן שבו משפיעה התפתחות האנושות על עולם הטבע. בספטמבר האחרון הפך הפרויקט לחלק מהספר Overview: A New Perspective of Earth, המאגד את התמונות לכדי סיפור עמוק ומרשים, שדפדוף בו יעניק לכם את הצצה לתופעת ה-Overview Effect, התחושה שחשים אסטרונאוטים כשהם מביטים לראשונה על כדור הארץ מן החלל.

>> האתר הזה יבצע עבורכם צ'ק אין לטיסה גם בלילה
>> הו סנאפ: תייר פסע לאחור במוזיאון ושבר פסל עתיק