יוון היא אחד היעדים הכי אהובים בעולם, ובמיוחד על התיירים הישראלים, שמציפים את האיים שלה בכל קיץ. ולמרות שלא מעט מאיתנו כבר מרגישים בבית, ביוון יש גם חוקים, נהלים ונורמות שכדאי להכיר לפני שאתם הולכים להשתזף במיקונוס. זה מה שצריך לשים אליו לב:

  1.  עקבים גבוהים באקרופוליס – לא חוקי

    אקרופוליס (צילום: milosk50)
    רק עם נעליים נוחות באתרים ההיסטוריים|צילום: milosk50
    כאשר אתם אורזים את המזוודה לטיול ביוון, ודאו שיש לכם את הנעליים המתאימות. זאת מאחר והמדינה אסרה על נעילת נעלי עקב באתרים ההיסטוריים ב-2009, אז בלי נעלי סטילטו בפרתנון. לא ברור למה מישהו ירצה לעשות את הטיול בין החורבות העתיקות בעקבים – הליכה קשה ללכת שגם תגרום נזק לנעליים – אבל היוונים הציבו את האיסור הזה כדי להגן על העתיקות מנזק שנגרם על ידי שחיקה של הנעליים החדות. חלק מהאתרים ההיסטוריים של יוון בני למעלה מ-2,500 שנה, אז כבדו את המקום ונעלו נעליים רכות כשתבקרו.

  2. בלי התנהגות מגונה

    נמל טיילת פארוס יוון (צילום: Pit Stock, shutterstock)
    שימו לב לקוד הלבוש ההולם|צילום: Pit Stock, shutterstock
    התנהגות מגונה, אינה מתקבלת בברכה ביוון. בתוך כך, שחייה בעירום בים, חשיפת ישבן (גם לרגע קצר) ולבוש בלתי צנוע בכנסיות, עלולים להוביל למעצר ולעונשים, ובתי המשפט ביוון צפויים להטיל קנסות כבדים או עונשי מאסר על תיירים שמתנהגים בצורה בלתי הולמת. חלק מהתלבושות שעשויות להיתפס נורמטיביות בחלקים של העולם, עשויות להיחשב ביוון כפוגעניות ולכן נוגדות את החוק.

    >> לא רק מנומסים: אלו הדברים שלא כדאי לעשות בלונדון

    >> אל תתעסקו עם האיטלקים: אלו הדברים שכדאי להימנע מהם ברומא

    >> בלי משחקים: 12 דברים שלא כדאי לעשות בתאילנד

     >> לא כל יום קרנבל: 9 דברים שכדאי להימנע מהם בברזיל


  3. השאירו את החול מהחוף

    אנטיפקסוס יוון  (צילום: Franz Marc Frei, getty images)
    את החול משאירים בחוף|צילום: Franz Marc Frei, getty images
    ביוון קיים איסור חמור על לקיחה של חול, קונכיות וצדפים מהחופים, זאת במטרה להגן עליהם ולשמור אותם טבעיים ונעימים ככל שניתן. החוק חל על תיירים ועל מקומיים כאחד, ואדם הנתפס כברשותו פריטים אלה מהחוף, יהיה חשוף לקנסות כבדים, כמו בחוף לאלאריה (Lalaria) באי סקיאתוס שבאיים הספורדיים, שבהם בשנת 2014 נחקק כי אדם שייקח חלוקים מהחוף ייקנס בכ-400 עד 1,000 אירו.
  4. רכישה של חפצים מסוכנים 

    סירוס יוון ארמופולי (צילום: JackKPhoto, shutterstock)
    קנו בחנויות רק מה שמותר|צילום: JackKPhoto, shutterstock
    הימנעו מרכישה של פריטים כמו תרסיס פלפל, אגרופן או סכינים עם אורך להב של 10 ס"מ ומעלה. פריטים אלו מופיעים ברשימת הנשקים ביוון. משמעות הדבר היא שעליכם להיות בעלי רישיון מיוחד מהמשטרה המקומית כדי לשאת כל סוג נשק שהוא, אחרת אתם עלולים לעמוד בפני מעצר והאשמות משפטיות.
  5. צילום ליד בסיסי צבא

    צבא יוון (צילום: Milos Bicanski, GettyImages IL)
    אל תצלמו את החיילים |צילום: Milos Bicanski, GettyImages IL

    מבין הדברים הרבים שאסור לעשות ביוון, צילום של מתקן צבאי הוא בהחלט איסור שצריך לקחת ברצינות. זה נכון יותר על איים וערים ליד הגבולות, אבל גם במקומות אחרים. בדרך כלל יש שלטים גדולים עליהם כתוב "אין לצלם" ברוב המקומות הרגישים הללו. אם יש ספק, שאלו מישהו במקום ואל תסתכנו במעצר.


  6. אל תעשו את ה"מוצה"

    מוצה יוון  (צילום: youtube)
    בלי כיפים מיותרים|צילום: youtube

    המוצה (Moutza), שפירושו המילולי הוא "לך לעזאזל", הוא עלבון יווני שאתם ממש לא רוצים להשתמש בו. זוהי בעיקר תנועת יד הכוללת את פתיחת כף היד, הרחבת האצבעות ודחיפה לעבר פניו של מישהו. מדי פעם, אדם יכול לטרוק את גב היד בכף היד השנייה כדי להשמיע אמירה נועזת יותר. המוצה יכול להיות מטעה, כי הוא נראה כמו אדם שמנסה לתת כיף למישהו. יתרה מזאת, כדי להימנע מתקשורת שגויה, מומלץ אף פעם לא להזכיר את המספר חמש באמצעות היד שלכם, בטח לא כשכף היד פונה החוצה.


  7. עישון במקומות סגורים

    יוון טברנה (צילום: Symeonidis Dimitrios, shutterstock)
    לא חייבים לעשן בפנים|צילום: Symeonidis Dimitrios, shutterstock
    מבחינת החוק, קיים איסור על עישון במקומות סגורים ביוון, עם קנס שיכול להגיע עד 500 אירו. עם זאת, מאחר ויוון נחשבת למדינה עם הרבה מאוד מעשנים, החוק לא נאכף בהכרח במסעדות, ברים ופאבים ברחבי המדינה, בעיקר לא באיים.
  8. שימו לב למלכודות תיירים

    יוון סנטוריני (צילום: Matej Kastelic, shutterstock)
    ביוון לא חסר מלכודות תיירים|צילום: Matej Kastelic, shutterstock
    כמו במרבית המקומות בעולם, גם ביוון יש לא מעט נוכלים ומלכודות תיירים שיכולים להיות בעיתיים ולעלות לא מעט כסף. תיירים ישראלים רבים מספרים על החלפות של תפריטים במסעדות, פרחים שמונחים על השולחן במחיר מופקע ונהגי מוניות שדורשים סכומים מוגזמים לנסיעות קצרות.
  9. אל תנסו לגעת או לקחת חפצים

    יוון עתיקות  (צילום: Oleksandr Pantielieiev, shutterstock)
    אל תתפתו לקחת מזכרות הביתה|צילום: Oleksandr Pantielieiev, shutterstock

    אין ספק שיש תחושה מעוררת כבוד כשמטיילים באקרופוליס, במקדש פוסידון, בכף סוניו, או בכל אחד מאלפי האתרים הארכיאולוגיים ברחבי יוון. ולמרות שהפיתוי לקחת מזכרת עתיקה מאחד מאותם אתרים הוא גדול, במיוחד אם יש לא מעט כאלה מפוזרות ברחבי האתר, זה לא רק עלול לגרום לכם להסתבך עם הרשויות, אלא בסופו של דבר זה פוגע באתר ולא מכבד את המדינה שבה אתם מבקרים. לכן, אל תיגעו באבנים או בחפצים, והשאירו אותם במקומם כדי שכולם יוכלו ליהנות מהם.