בתום מדגם תוצאות הבחירות עליתי לאוטובוס חצות מתל אביב לאילת. בשש בבוקר כבר הצטלמתי עם אפריל ומאי בפיורד של טאבה, בדרך לאחד הטיולים הקולינריים הטעימים והמרגשים שחוויתי. המטרה: להוכיח לעולם ולאוהבי סיני באשר הם, את מה שכבר טעמתי וידעתי - בסיני יש אוכל טוב, אפילו מצוין, ובעיקר מעניין ומסעיר. כל זה בתקופה בה לצד הבישול הבדואי האותנטי, משתפרים חומרי הגלם והטיפול בהם בזכות חוות חקלאיות, מיזמים אקולוגים וקולינריים מקומיים-בינלאומיים ופיתוחה של תיירות סביבתית אקולוגית וקהילתית.

פאטה מורגנה אורגנית קוסמופוליטית בחביבה

ברוכים הבאים לקומונת גבעת חבִּיבָּה, הממוקמת על חופי נואיבה, מרחק קצר מהדיונה הגדולה. אתם אולי לא שמעתם עליה, אבל מדובר באחד המיזמים התיירותיים-סביבתיים בהם אפילו מתגאה א-סיסי נשיא מצרים, אשר נחשף ממש לאחרונה, במסגרת ועידת האקלים בשארם.

חביבה הוא לא קאמפ רגיל. חביבה הוא יותר רעיון ממקום. חביבה זו קהילה-קאמפ סביבתי וחווה אורגנית שמנוהלת על ידי משפחה בלתי רגילה שחרתה על דגלה להפוך את המדבר לירוק. היא עושה זאת תוך שיתוף פעולה וחיזוק קהילת הבדואים המקומית, בדגש על העצמת הנשים והילדים והענקת חכות שיעלו יום אחד דגים.

חביבה - סיני (צילום: שלומי סולימן מינץ)
לא קאמפ רגיל|צילום: שלומי סולימן מינץ

חביבה - סיני (צילום: שלומי סולימן מינץ)
ממוקם בנואיבה, אבל שונה מכל השאר|צילום: שלומי סולימן מינץ

משפחת אל-חייד שחולמת לשנות את העולם, מונה את האב מג׳אד אל-חייד, איש הייטק שעזב הכל כדי להיות חקלאי בסיני; לורנה, מלכת הטירה הכה אצילית; וכארים בעל המראה האיטלקי, האחראי על הניהול השוטף.

מגד אל-סעיד, חלוץ בתחום האגרו-תיירות ותיירות אקולוגית, היה זה שהקים את קהילת חביבה בשנת 1994. הקהילה, המורכבת מאכסנייה אקולוגית, חווה אורגנית ומרכז למידה חקלאית מתחדשת, נוקטת בגישה בינתחומית כדי להעלות את המודעות החברתית של הקהילות לשימוש בר-קיימא במשאבים סביבתיים.

בשנת 2008, בעקבות המשבר הכלכלי שגרם למחסור באספקה לדרום סיני, החליטו להקים במקום משק אוטרקי, חווה אורגנית שתספק את הצרכים מתוך הרמוניה עם הסביבה ותושביה. כך למשל, מקפיד קארים להדגיש כי הם "קומפליט, נוט קומפיט" לגידולים החקלאיים במרחב והפסיקו לגדל עוף למשל, כדי לא להתחרות במגדלים.

בנוסף, מעניקה חביבה הזדמנות תעסוקתית לנשים המקומיות בדמות חנות למכירת מזכרות תוצרת יד ומרכז לימודים ומשחקים לילדי האזור. קהילת חביבה הוכיחה שפיתוח בר קיימא הוא לא רק אפשרי, אלא גם המפתח לרווחת הקהילות המקומיות אפילו באזורי המדבר.

חביבה - סיני (צילום: שלומי סולימן מינץ)
המקום הפך למשק אוטרקי|צילום: שלומי סולימן מינץ
חביבה - סיני (צילום: שלומי סולימן מינץ)
מהחצר לצלחת. האוכל כאן מעולה וטרי|צילום: שלומי סולימן מינץ

כל אזור דרום סיני היה תלוי בעיקר בתיירות המונית. תיירות מסוג זה נוצלה על ידי חברות בינלאומיות וההטבות שהושגו לא חזרו לרווחת הקהילה. המשבר הפוליטי והכלכלי, שנגרם כתוצאה מירידה במספר המבקרים באזור, שהייתה לו תלות רבה בתיירות המונית, הוסיף לחוסר הפיתוח המקומי ופגע מאוד בבדואים של נואיבה.

לאור המצב הקשה מגד אל-סעיד הקים את קהילת חביבה כדי להפחית את התלות בתיירות רגילה, מתוך אמונה בפיתוח בר קיימא המשלב חקלאות אורגנית עם שיתוף מורשת תרבותית, כנכס לתיירות לא קונבנציונלית המשולבת עם קהילות מקומיות. לדברי מגד: "החזון שלנו טמון בטיפוח המדבר באמצעות אקולוגיה וידע כדי לבנות עתיד חזק, בריא ובר קיימא לכל קהילת דרום סיני.

"החווה המתחדשת והחווה האורגנית שואפות להאיר את המדבר על ידי אספקת תוצרת אורגנית, איסוף ידע אקולוגי ובניית שיתוף פעולה קהילתי. אנו בודקים טכניקות גידול מתחדשות, מאפשרים קיימות כלכלית ובונים רשת בעלת תודעה הוליסטית של עמים, מתנדבים, אקדמאים, מדענים, מקומיים ואפילו סתם סקרנים".

חביבה - סיני (צילום: שלומי סולימן מינץ)
זה הנוף שיחכה לכם בחביבה|צילום: שלומי סולימן מינץ

להרגיש את סיני שלא הכרתם

בחווה האורגנית העצומה, המשתרעת על פני כ-8 דונמים, יש פאטה מורגנה מרגשת בין מדבר לים. כארים פותח את הדלת למרחב חקלאי הכולל 5 חממות ענק, חצבה סטייל, בהן גדלים ירקות שונים וצמחי תבלין: עגבניות, חצילים, קישואים וקייל ,לצד גידולים אופייניים לסיני כגון בוסתני זיתים שממש עכשיו נמסקים. גם רימונים המושכים אליהם את מזיקי התמרים ותמר מג׳הול עסיסיים לצד צמחי כותנה אותן יטוו הבדואיות לשרוולים יום אחד.

פסיעה מחוץ לבוסתן נמצאים שטחי ענק של ירוק אורגני וחממות נוספות. הירקות מגיעים למטבח ולשווקים המקומיים ומספקים עבודה לקהילה המקומית. כיום מובילה חביבה קהילה של 27 חוות חקלאיות אורגניות ברחבי סיני ומשווקת את התוצרת לקאמפים ולמסעדות ושווקי נואיבה דהב ושארם. במהלך השנים, תרמו לא מעט ישראלים ידע לחווה בעיקר בתחום החקלאות . "אתם מוזמנים להגיע אלינו לחוות את חווית ה'אפס פסולת', אנו ניתן לכם לשמוע, לטעום ולהרגיש את סיני שלא הכרתם".

את שמן הזית המעולה, שלל הירקות הטעימים והטריים, תוכלו לטעום במסעדת הלודג׳, מעשה ידיו של השף איברהים שהגיע מקהיר. בתפריט מגוון מנות כולל צמחוניות וטבעוניות. ארוחת הבוקר הכלולה במחיר החדרים (כ-55 דולרים בממוצע לחדר עם שירותים מקלחת ומזגן) מצוינת וכוללת שפע ירקות טריים, ביצים טריות, פלאפל אגדי ועוד.

חביבה - סיני (צילום: שלומי סולימן מינץ)
אל תפספסו את האוכל במסעדת לודג'|צילום: שלומי סולימן מינץ
חביבה - סיני (צילום: שלומי סולימן מינץ)
המקום נותן תעסוקה ללא מעט מקומיים ומקומיות|צילום: שלומי סולימן מינץ

בכפר הקסום של חביבה תפגשו אנשים מרתקים מכל העולם, ביניהם חוקרים פילנטרופיים שמשוחחים עם המשפחה בחמש שפות. לצידם מתרוצצים ומשחקים ילדי האזור שמוצאים במקום קהילה.

חביבה גם נותנת חסות לפרויקטים של העצמה נשית. יוזמות אלו מיושמות בעיקר על ידי מתן אפשרות לנשים לקיים את מחייתן מבלי להזדקק לעזרה חיצונית, ועל ידי העלאת מודעות כלכלית בקרב נשים בדואיות, כך שהן מסוגלות לקיים חיים על ידי פיתוח פרויקט או קריירה.


ב-23.2 קהילת חביבה, שהדריכה והקימה 27 חוות חקלאיות אורגניות ברחבי סיני, משיקה את המהדורה הראשונה של "מסע המטבח המתחדש" - סדנאת בישול סביבתית בשיתוף פעולה עם ActionKashkarikas ו-Empower with Nature.

בשביל החוויה המלאה בקהילת הקיימות התיירותית הזו כדאי לישון לילה לפחות בכפר הנופש האינטימי, הכולל כתריסר חדרים מטופחים. הכל כאן מתוקתק נקי ומטופח ברמה בינלאומית, לא פחות, כיאה לאורחים ולחברי המשפחה מרחבי העולם.

חביבה לודג' בנואיבה Habiba Beach Lodge Nuweiba, Habiba Organic Farm (HOF) | לורנה (האמא) 201005410712+ | לאתר המקום | לעוד אטרקציות וסיורים קולינריים בסיני