אחרי כמעט שנתיים שבהן תיירים זרים מרוב מדינות העולם לא הורשו להיכנס אליה, ניו זילנד מתעתדת לפתוח את גבולותיה הבינלאומיים לתיירות מכל העולם ב-2 במאי. כך, אם שום דבר מיוחד לא יקרה בתקופה הקרובה, תיירים יוכלו לחזור ולטייל באחת המדינות היפות בתבל, שסגרה את שעריה באופן הרמטי מאז התפרצות וירוס הקורונה במרץ 2020.

מקרי ההדבקה הגבוהים בה, שהחלו בשבועות האחרונים עם התפרצות זן האומיקרון, הובילו את הממשלה המקומית להקדים את מועד פתיחת הגבולות, שתוכנן להיות במהלך חודש יולי 2022. הלחץ הציבורי גם עשה את שלו - עסקים רבים מתחום התיירות, התעופה, המסעדנות והחקלאות קרסו עקב המשבר הכלכלי ושאלת פתיחת הגבולות הפכה לדיון רווי מתחים ויצרים במדינה שהתרגלה לסגרים נוקשים ואווירת פחד כללית.

מה צריך לעשות כדי להיכנס לניו זילנד?

  1. בשלב הראשון, הכניסה לניו זילנד תהיה למחוסנים בלבד בשתי מנות לפחות. ייתכן שלקראת פתיחת הגבולות תתעדכן ההנחיה לשלושה חיסונים או לפי מספר החיסונים האפשרי בכל מדינה. בניו זילנד עצמה כ-60 אחוזים מהאוכלוסייה הבוגרת התחסנה בשלושה חיסונים.
  2. שנית, כל תייר המגיע לניו זילנד מחויב בהוצאת אישור כניסה הנקרא ETA. בניגוד לשכנתה מצפון, אוסטרליה, שדורשת הוצאת ויזה בתהליך ארוך ומעיק, תהליך הנפקת ה-ETA פשוט למדי. יש למלא את הבקשה אונליין, לשלם כ-45 דולר מקומי (כ-110 שקלים) ולהמתין בממוצע 3 ימים. קבלת האשרה מקנה שהות רצופה של 3 חודשים בניו זילנד למשך שנתיים, עם הגבלה של 6 חודשים בשנה קלנדרית.


  3. יש להציג אישור הזמנה של מלון בלילה הראשון וסביר להניח שיידרשו לראות הוכחה כזאת גם בביקורת הגבולות.
  4. בנוסף, אין להכניס לניו זילנד מזון שאינו סגור הרמטית ואין להכניס צמחים מכל סוג.

המקומות שאסור לפספס כשמגיעים לניו זילנד

אחרי ענייני בירוקרטיה ומגיפות, זה הזמן לדבר על מקומות מומלצים בניו זילנד. התייר הממוצע בוודאי שמע על מקום או שניים כמו מילפורד סאונד (Milford Sound) או קווינסטאון (Queenstown), אבל יש המון מה לראות והנה רשימה קטנה וחלקית.

>> לעוד המלצות על ניו זילנד, היכנסו למדריך

הפארק הלאומי הר אספירינג (Mount Aspiring National Park)

Matukituki Valley (צילום: ניצן אנגלנדר)
Matukituki Valley|צילום: ניצן אנגלנדר

הפארק הלאומי הר אספירינג ממוקם בדרום-מערב האי הדרומי של ניו זילנד. זהו אחד הפארקים הגדולים והפופולריים ביותר בניו זילנד, הודות למספר מסלולים גדול וגיוון שמאפשר לכל סוגי המטיילים לטייל בו בהנאה רבה.

אפשר לחלק את הפארק לשלושה אזורים: הצפוני, משתרע מדרום לקרחוני האי הדרומי, בסמוך לעיירה מקרורה (Makarora). המרכזי, הנקרא גם עמק מטוקיטוקי (Matukituki Valley), בסמוך לעיירה וואנקה (Wanaka). הדרומי, הנקרא גם עמק ריס ודארט (Rees & Dart), בסמוך לעיירה גלנורקי (Glenorchy).

עמק מטוקיטוקי הוא ללא ספק החלק המתויר והנגיש ביותר בפארק. ניתן ללכת בו בטיולים רגליים יומיים וקלילים, לישון באחת הבקתות האלפיניות ואפילו לשוט בסירת סילון במעלה הנהר המפותל.

Blue pools (צילום: ניצן אנגלנדר)
Blue pools|צילום: ניצן אנגלנדר

פירוש השם המאורי "מטוקיטוקי", אגב, הוא "הנהר המפותל". את הבקתות בפארק יש להזמין מראש באמצעות אתר ה-DOC, רשות הטבע והגנים המקומית, לה סניפים ברחבי ניו זילנד.

מסלול הבריכות הכחולות הוא נקודת עצירה חובה בדרך. זהו מסלול קליל האורך כחצי שעה לכל כיוון ובסופו מגיעים לבריכות צלולות וקפואות, עם גשר תלוי המוביל לתוככי הפארק ומשלים את התפאורה בצורה מושלמת.

רוטורואה (Rotorua)

Maori Village Rotorua (צילום: ניצן אנגלנדר)
Maori Village Rotorua|צילום: ניצן אנגלנדר

רוטורואה, העיר הגיאו-תרמית, ממוקמת במרכז האי הצפוני של ניו זילנד. מספר נקודות העניין בה גדול מאוד, בדגש על משפחות וחובבי האקסטרים "הרך". היא שוכנת בלב חגורת הרי הגעש וכתוצאה מכך יש בשטחה וסביבתה מעיינות חמים, פארקים גיאו-תרמיים מרשימים ומתקני ספא מפוארים.

חובבי האטרקציות ישמחו לגלות מגוון רחב: ניתן לעלות ברכבל אל תצפית Skyline המשקיפה על אגם רוטורואה ולרדת במכוניות ה-luge הנהנות מתנופת הירידה ומגיעות למהירויות גבוהות. ניתן לבקר בכפרים מאוריים כחלק מחוויית התרבות המקומית וליהנות מריקודים מסורתיים וארוחה דשנה ברוח המקום. זו אמנם אטרקציה מעט תיירותית כלפי חוץ, אך לתייר הממוצע זוהי ההזדמנות הטובה ביותר לחוש ולהכיר את התרבות המאורית העתיקה.

הפארק הגיאותרמי Wai O Tapu נמצא מדרום לעיר ומציג לראווה בריכות בשלל צבעים וריחות, עם מסלולי הליכה נוחים, נגישים ומשולטים לטובת המבקרים במקום. גם הרפטינג הגבוה בעולם נמצא ברוטורואה ובו מפל בגובה 8 מטרים, חוויה נהדרת לחובבי הז'אנר.

Rafting Rotorua (צילום: ניצן אנגלנדר)
Rafting Rotorua|צילום: ניצן אנגלנדר


המיקום של רוטורואה לא פחות חשוב. היא מהווה נקודת יציאה למגוון מקומות ברחבי האי ונמצאת מרחק נסיעה סביר מרוב חלקיו. בין השאר ניתן למנות את הוביטון (Hobbiton), מערות התולעים הזוהרות בוויטומו (Waitomo Glowworms Caves) והפארק הלאומי טונגרירו (Tongariro National Park).

הפארק הלאומי טראנקי (Taranaki National Park)

את הפארק הלאומי טראנקי, המוכר גם בשם הבריטי אגמונט (Egmont), מכירים ככל הנראה מטיילים שכבר נמצאים עמוק בתוך תכנון הטיול לניו זילנד, אך הקהל הרחב עוד לא נחשף אליו מספיק. במרכז הפארק, שמכוסה רובו ככולו ביער ירוק-עד עתיק שנוצר מהתפרצות געשית קדומה, עומדת פסגת הר טראנקי, בגובה של 2,518 מטרים.

הפארק שוכן במערב האי הצפוני של ניו זילנד, בסמוך לעיר ניו פלימות' (New Plymouth). כמו בכל הפארקים הלאומיים בניו זילנד, גם בפארק הלאומי טראנקי מגוון מסלולים לכל המטיילים. המסלול הפופולרי בפארק מעפיל אל פסגת ההר, באחד המסלולים היומיים הקשים, עם הבדלי גובה של כמעט 2 ק"מ. מסלול נוסף בפארק מוביל אל בריכות פואקאי (Pouakai Tarns), מהן משתקף בשלמותו ההר המרשים.

קרבתו של הפארק לים והמבנה הטופוגרפי של האזור הופך את הטיול בפארק למורכב ובלתי צפוי. שכיחים  הימים שמתחילים בהירים ונעימים והופכים בתוך מספר שעות לסוערים וגשומים. יש להתעדכן במרכז המבקרים שנמצא בלב הפארק לגבי מצב המסלולים ומזג האוויר הצפוי.

וואנקה (Wanaka)

Wanaka (צילום: ניצן אנגלנדר)
Wanaka|צילום: ניצן אנגלנדר

אם אתם מעריצים מושבעים של קרן פלס, השם וואנקה ככל הנראה מצלצל מוכר. ההשראה שקיבלה הזמרת בעיירת האגם היפהפייה היא לא מקרית – וואנקה היא מקום מרגיע ושלו הממוקם בדרום-מערב האי הדרומי של ניו זילנד ומוקפת בהרים מושלגים ואגמים כחולים.

אגם וואנקה, שלחופיו משתרעת העיירה, הוא מוקד פעילות מרכזי במהלך היום. מטיילים ומקומיים כאחד מגיעים אליו לשחייה צוננת, רוכבים לאורכו ומבלים בו בקריאת ספר או האזנה לשחפים והברווזים הקולניים.

וואנקה היא נקודת יציאה לעמק מטוקיטוקי (עליו דיברנו בסעיף הראשון) וגם בסביבתה לא מעט פעילויות ומסלולים. המסלול לפסגת הר רוי (Roy’s Peak) הוא מסלול יומי פופולרי המעפיל לפסגה בגובה של כ-1,550 מטרים. מהפסגה נשקף נוף מרהיב של אגם וואנקה והפארק הלאומי הר אספירינג.

גם חובבי האטרקציות ימצאו את עצמם בלי בעיה. בכניסה לעיר שוכן עולם הפאזלים (Puzzling World), מוזאון תעתועים ואשליות המאפשר למבקריו לעבור בין חדרים מיוחדים ולהתנסות בעצמם בפעילויות שנראות לעין האנושית כבלתי אפשריות. בתום הביקור במוזאון ניתן ללכת במבוך הענק, לו תצטרכו להקדיש לפחות שעה וחצי כדי להשלים את המשימה כדי לצאת.

בית הקולנוע העירוני, סינמה פרדיסו (Cinema Paradiso) הוא אינו בית קולנוע רגיל, בטח לא ביחס למה שהתרגלנו בישראל. מבנה הצנוע מכיל 3 אולמות סטנדרטיים למדי, אך בתוכם ניתן לשבת על ספות, פופים, כורסאות ואפילו בתוך מכונית. בית הקפה שבבית הקולנוע אופה עוגיות טעימות בטעמים שונים וניתן לרכוש אותן בהפסקה.

אפילו חיי לילה צנועים יש בוואנקה. ניו זילנד אמנם לא מצטיינת בסצנת הלילה שלה, והעיירה לא שונה כל כך משאר המקומות בהיבט זה, אך מספר פאבים פתוחים בה בשעות הערב והלילה ומציעים אלכוהול מקומי, שולחנות ביליארד והופעות מקומיות.

וואנקה היא עיירה שמומלץ להישאר בה מספר ימים מעבר למתוכנן. למעשה, זה קורה למרבית המטיילים.
קשה להתחרות עם האווירה המיוחדת שלה וזה בא לידי ביטוי בפופולריות הגואה שלה בשנים האחרונות, טרם סגירת הגבולות.

דאובטפול סאונד (Doubtful Sound)

Doubtful Sound (צילום: ניצן אנגלנדר)
Doubtful Sound|צילום: ניצן אנגלנדר

בעוד הרוב המכריע מכיר את מילפורד סאונד, דווקא האח הגדול שלו נחשב למרשים מביניהם. דאובטפול סאונד הוא עוד אחד מרשימת הפיורדים שנמצאים בפארק הלאומי פיורדלנד (Fiordland National Park), השוכן בדרום-מערב האי הדרומי של ניו זילנד.

נקודת היציאה לדאובטפול סאונד היא העיירה מנאפורי (Manapouri), השוכנת לחופיו של אגם הנושא שם זהה.
הסיור לדאובטפול סאונד אמנם לא זול, בטח בהשוואה למילפורד סאונד, אך הוא ארוך משמעותית וכולל שלושה שיוטים בסה"כ.

השיט מתחיל בחציית אגם מנאפורי השקט וממנו ממשיכים המבקרים בנסיעת אוטובוס עד לסאונד עצמו. זוהי הדרך היחידה בניו זילנד שאינה מחוברת לרשת הכבישים הארצית. השיט בסאונד מרשים לכל הדעות, ואם יתמזל מזלכם, דולפינים, כלבי ים ואף לווייתנים יציצו מהמים ויבואו להגיד שלום.

המשך הסיור כולל הסברים מפורטים על תחנת הכוח המרכזית ועל הטופוגרפיה וההיסטוריה הייחודית של המקום. זהו אחד המקומות הגשומים בעולם, עם למעלה מ-3,000 מילימטר גשם בשנה, אך אל תתנו לגשם להפחיד אתכם – הוא רק מעצים את החוויה!

ניתן לשדרג את החוויה באמצעות חתירה בקיאקים בסאונד או לינה בסירה, מה שיאפשר הצצה לעומק אל אחד המקומות המיוחדים והפחות מוכרים שיש לניו זילנד להציע.

אל תפחדו לחלום בגדול: מה חשוב לדעת על ניו זילנד?

ניו זילנד היא יעד מדהים ומגוון הנחשב לאחד היפים בתבל. בדקו את רקעי המחשב שלכם ותגלו שלפחות תמונה אחת שייכת לניו זילנד. האגמים הכחולים, ההרים המושלגים, העיירות הצבעוניות והפארקים הלאומיים המרשימים הם רק חלק קטן ממגוון האפשרויות העצום שמציעה המדינה.

הריחוק שלה משאר העולם יצר מארג חיים ייחודי, הן בהיבט האנושי והן בהיבט החי והצומח, שמתפתחים ללא הפרעה וללא סכנות חיצוניות. בעלי החיים בניו זילנד נהנים מסביבה ללא טורפי על, מה ששימר במשך מאות שנים את המגוון המיוחד שבה.

מרחק הטיסה לניו זילנד התקצר משמעותית עם פתיחת איחוד האמירויות לישראלים, ועתה ניתן לטוס ישירות מדובאי לניו זילנד עם עצירת תדלוק קצרה במלזיה (גם למטיילים עם דרכון ישראלי בלבד). אפשרויות נוספות הן דרך בנגקוק, סינגפור ושילוב טיסות שעובר באוסטרליה (ויזת מעבר נדרשת).

עונות השנה בניו זילנד הפוכות מישראל. עונת הקיץ היא מנובמבר עד סוף מרץ, אך גם בעונות המעבר (אפריל-מאי, ספטמבר-אוקטובר) רצוי ומומלץ לטייל בה. האקלים בניו זילנד הוא סאב-ארקטי ממוזג. לצד ימים נוחים ובהירים, ישנם ימים קרים וגשומים. גשם הוא בעל הבית האמיתי בניו זילנד והוא עשוי לרדת בכל יום בשנה, בכל מקום.

ההתניידות בניו זילנד מתבצעת בעיקר באמצעות רכבים פרטיים פשוטה ונוחה. גם לנהיגה ההפוכה אפשר להתרגל, בעיקר הודות לאופי הנהיגה הנוח של המקומיים. מי שאינו חפץ בנסיעות עצמאיות, יכול להשתמש בתחבורה הציבורית, בטיסות הפנים הרבות ובטיולים מאורגנים מתגלגלים המתחילים ומסתיימים בנקודות שונות.

אחרי שתגיעו לניו זילנד, ספק גדול שתרצו לחזור. הכינו את עצמכם נפשית לאחת החוויות הטובות ביותר שתחוו בחייכם ואחרי שתחזרו, אתם כבר תבינו שכל רגע היה שווה את הטיסה, הזמן וההשקעה.

 

ניצן אנגלנדר הוא יועץ טיולים לאוסטרליה, ניו זילנד ואיי הפסיפיק. הוא הקים את חברת "גלנדר ייעוץ טיולים" המתמחה בארגון ותכנון טיולים בהתאמה אישית. אתר האינטרנט | דף האינסטגרם | קבוצת הפייסבוק "אוסטרליה ניו זילנד ומה שמסביב"