לא כולם יודעים, אבל לא מזמן הוחלט על קו חדש ישיר מישראל לברטיסלבה בירת סלובקיה (תוכלו לטוס באמצעות חברת ריינאייר או סמארט ווינגס, משך הטיסה הישירה כ-3.5 שעות). זה מאפשר לאלו שרוצים לחסוך מעט סרבול, שכירת רכב, נסיעה בתחבורה ציבורית וכיוצא בזה ולהגיע ישירות לברטיסלבה. ואם הטיסות הישירות אינן בימים ובשעות הנוחות, תמיד תוכלו לטוס לוינה, בודפשט או פראג ולהגיע משם לסלובקיה.

ברטיסלבה, יש לומר, די נחבאה אל הכלים עד לא מזמן, רבים היו טסים לסופשבוע בוינה או בודפשט, מבלי לדעת על האופציה הסלובקית. ועכשיו, שיש גם טיסות ישירות שיחסכו זמן והתארגנות, תוכלו גם לגוון ולשלב בין שתי מדינות, או בין טיול בטבע בהרי הטטרה וטיול אורבני מפנק.

הקסם של ברטיסלבה הוא בהיסטוריה, באדריכלות המרשימה, בעיר העתיקה ובסיפורים המיוחדים שתוכלו לשמוע ממדריך מקומי. יש פה גם מסעדות ביתיות ומסעדות בניחוח אירופאי קלאסי, פינות חמד לאורך הרחובות, קולינריה וכן גם שופינג. אם יש לכם יום או יומיים בעיר, הנה כמה סודות וטיפים של מקומיים, שאספתי במיוחד בשבילכם.

מירב טלמור-קשי, מתכננת טיולים בארץ ובחו"ל, מומחית בתחומי תקשורת ויחסי ציבור ונותנת שירותי ייעוץ בנושאים אלו. כתבת תיירות ובעלת הבלוג "חלומות ומסעות" גם בפייסבוק ובאינסטגרם

מאיפה מתחילים?

ברטיסלבה התיאטרון הלאומי (צילום: מירב טלמור קשי)
מבנה מרשים שכדאי להתחיל ממנו את הטיול. התיאטרון הלאומי|צילום: מירב טלמור קשי

אין ספק, שהעיר העתיקה של ברטיסלבה היא מוקד העניינים וליבת הביקור בעיר. אני ממליצה מאוד לקחת סיור עם הדרכה, יש כמה אופציות גם עם מדריכים שמתאמים מראש, או סיורים חינמיים מבוססי טיפ וכיוצא בזה. אנחנו טיילנו בעיר בהדרכתה של nikola tripito travel agency, בחורה צעירה סלובקית, שופעת ידע וסיפורים מרתקים, ממליצה בחום. וכמובן, אפשר תמיד לפנות ללשכת התיירות של סלובקיה – ברטיסלבה ולהיעזר בהם.

נקודת התחלה טובה, הינה בניין התיאטרון הלאומי המרשים מאוד, הניצב בקצהו של מדרחוב ופארק ירוק. המדרחוב מרושת בעמודי תאורה מיוחדים ובראשם עציצים פורחים ולאורכו, דוכני רחוב, אמנים ושחקנים, מפריחי בועות סבון ומקום נוח להתחיל בו את הסיפור ההיסטורי והמיוחד של הבירה הסלובקית.


נשתה קפה ונאכל משהו?

ברטיסלבה מסעדה זילנדר חוץ (צילום: מירב טלמור קשי)
אוכל מסורתי מצוין שמשלב כמה מטבחים ממדינות האזור. מסעדת זלינדר|צילום: מירב טלמור קשי

בברטיסלבה ובעיר העתיקה בכלל, יש שפע והיצע גדול מאוד של בתי קפה ומסעדות, אבל אתן לכם המלצה של מקומית למסעדה המשלבת בין אוכל מסורתי אוסטרי, הונגרי וסלובקי (וזו לא התחלה של בדיחה, אלא מקום אמיתי עם אוכל מצוין). במסעדת zylinder תוכלו להנות מגולאש הונגרי, שניצל מקומי, כיסונים סלובקיים עם גבינת ברינזה ושמנת חמוצה, קייזנשמרן אוסטרי, עוגת זאכר שוקולדית ועוד. עיצוב אירופאי קלאסי מלכותי, הכולל ריהוט בגווני זהב וירוק, נברשות, פרטי ריהוט בסטייל אשר נבחרו בקפידה.



נקודת ציון שאתם לא רוצים לפספס

ברטיסלבה המזרקה של סנט גורג והדרקון (צילום: מירב טלמור קשי)
הסביבה כולה מרגישה כמו קפיצה לעבר. מזרקת סנט ג'ורג' והדרקון|צילום: מירב טלמור קשי

בכיכר המרכזית של בית העירייה הישן תמצאו מבנים עתיקים בגווני פסטל, צריחים ומזרקה מעוטרת בפיסול קלאסי ומוטיבים של מים זורמים. אני ממליצה לכם לעמוד ליד המזרקה ולהביט סביבכם, זה נותן תחושה שאתם נמצאים בלב ליבה של ברטיסלבה של פעם. מכאן, תוכלו להמשיך לארמון primate's palace משנת 1781 שחזיתו הוורדרדה מרשימה מאוד, ולהיכנס לכיכר סודית ומיוחדת שבמרכזה ניצבת מזרקה עם הפסל המרשים של סנט ג׳ורג והדרקון (fountain of st. george). אל תפספסו את המקום היפה הזה.


נהר הדנובה

ברטיסלבה ארמון  (צילום: RossHelen, shutterstock)
שיט על נהר הדנובה עם נופים יפים על הארמון |צילום: RossHelen, shutterstock

נהר הדנובה היה מאז ומתמיד ממקורות הפרנסה הראשיים של ברטיסלבה וכמו במקומות אחרים בעולם, למיקום ישנה חשיבות גדולה, הן כציר תחבורתי למסחר ותעבורה והן כציר כלכלי לתושבי העיר. היום, תוכלו לקחת שיט חוויתי מברטיסלבה לוינה או להיפך, וליהנות גם מנופים יפים וגם ממעבר יחסית מהיר בין המדינות. יש כמובן עוד אופציות רבות של שיט, גשרים מרשימים העוברים מעל הנהר (חדש וישן) ומראה אייקוני של טירת ברטיסלבה, שהיא אולי הסמל הכי מפורסם של העיר.


הקשר ליהדות

ברטיסלבה האנדרטה לנספים בשואה  (צילום: מירב טלמור קשי)
ברובע היהודי אפשר לקרוא על הסיפור של הקהילה היהודית בעיר|צילום: מירב טלמור קשי

היהודים בעבר לא הורשו לגור בעיר העתיקה ועל כן נבנה רובע יהודי מחוץ לחומת העיר, בו הרחוב המרכזי נקרא רחוב היהודים zidovska. ניתן לקרוא על ההיסטוריה המקומית על גבי לוחות עירוניים או באמצעות מדריך מקומי, לבקר באנדרטה לזכר הנספים בשואה בצמוד לכנסיית מרטין הקדוש ומבנה נוסף, היחיד שנשאר מהקהילה היהודית. בית הכנסת המפואר שהיה קיים במקום נהרס על ידי הקומוניסטים, כחלק מעבודות הבנייה של הגשר מעל הדנובה והרחבת הכביש. התעצבתי לראות את בית הכנסת בתמונות ומה נותר ממנו.  בברטיסלבה נמצא גם קברו של החתם סופר.


מאכל לאומי עם המלצה מקומית סודית

ברטיסלבה פרסבורג בייגל (צילום: מירב טלמור קשי)
לטעום את הבייגל ולהרגיש כמו סלובקים אמיתיים|צילום: מירב טלמור קשי

אם ישאלו אתכם על הונגריה – תחשבו על גולאש, אם ישאלו על אוסטריה – תחשבו על שניצל, ישראל – פלאפל ומה עם סלובקיה? אחד המאכלים המפורסמים שכדאי לכם להכיר, ובטח במאפייה הספציפית הזו, הוא "הבייגל המקומי". לא מה שחשבתם, אלא מאפה בצורת חצי עיגול בטעמים שונים (פרג, אגוזים, שקדים ועוד), קחו לכם קפה טוב וטעימות של הבייגל, ותפסו ספסל בפינת רחוב ותרגישו ממש סלובקים אמיתיים. המקום נקרא pressburg bajgel והוא קיים עוד מאז 1890.


מי מכיר את האיש בביוב?

ברטיסלבה קומיל האיש בביוב (צילום: מירב טלמור קשי)
קומיל עובד הביוב הוא אחד הפסלים המפורסמים של העיר|צילום: מירב טלמור קשי

שמרתי לסוף הכתבה את ההפתעה המקומית, זו שאתם לא רוצים להחמיץ. אז שימו פעמיכם לקומיל (cumil), הרי הוא עובד הביוב המפורסם אשר מציץ מתוך המדרכה. זהו פסל ברונזה, שנבנה בשנת 1997 על ידי ויקטור הוליק. וכמו שאומרים, זה הזמן לצילומים ותיוגים, שימו לב לשלטי ההסבר בקרבת הפסל, בכדי שרוכבי אופניים ואנשים ממהרים, לא ייתקלו בקומיל החביב.


רגע לפני סיום, המלצה לשופינג?

ברטיסלבה קניון יורובה  (צילום: מירב טלמור קשי)
תמצאו בקניו ןהגדול את כל הרשתות הגדולות והמוכרות אבל חלק שפחות|צילום: מירב טלמור קשי

קבלו המלצה חמה לקניון גדול במיקום מרכזי: Eurovea, בו תוכלו למצוא 181 חנויות, 39 מסעדות, הרבה רשתות ומותגים חלקם מוכרים גם מהארץ וחלק לא, חפצים לבית, אקססוריז, בתי קפה ומסעדות. כך שבהחלט אפשר להעביר שם כמה שעות טובות. הקניון יכול להוות גם פתרון במקרה של מזג אוויר גשום או קר מאוד.

מירב טלמור-קשי, מתכננת טיולים בארץ ובחו"ל, מומחית בתחומי תקשורת ויחסי ציבור ונותנת שירותי ייעוץ בנושאים אלו. כתבת תיירות ובעלת הבלוג "חלומות ומסעות" גם בפייסבוק ובאינסטגרם