רוב הישראלים בחו"ל לא ידועים כנדיבים במיוחד בחלוקת טיפים לנותני השירות השונים בבתי מלון, ובכל זאת כשמגיעים למלון בחו"ל ברמה של 5 כוכבים, רובנו מרגישים קלולס לחלוטין בנושא. אם גם אתם תהיתם מה הכללים הנהוגים במלונות יוקרה כאלו – למי נותנים טיפ ולמי לא, כמה טיפ נותנים, ואיך – הגיע הזמן לעשות סדר אחת ולתמיד.

טיפ לשירותי וולה

שירות וולה במלון (צילום: Andrey_Popov, shutterstock)
ראוי להשאיר טיפ בכל פעם|צילום: Andrey_Popov, shutterstock

את שירותי ה"וולה" רובנו מכירים מסרטים אמריקאים, מסצנות בהן הדמות העשירה מניחה האת המפתחות לרכב היוקרה שלה במלון, ומישהו כבר דואג להחנות את הרכב בצורה מסודרת. ובכן, לא מדובר בשירות שרואים רק בסרטים, ובמלונות יוקרה רבים מסביב לעולם אתם בהחלט צפויים להיתקל בהם. האם נותנים להם טיפ? ומתי?

"בדרך כלל נותנים טיפ בעבור כל פעם שמקבלים או נותנים את האוטו, והגובה של הטיפ נע בין דולר אחד לשניים", מסביר, ד"ר רונן שי, מרצה במחלקה לניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת ובעל ניסיון של מעל 30 שנה בניהול מלונות, "לרוב משלמים עבור השירות, שמחויב בחשבון החדר, אבל נהוג אופציונאלית לתת טיפ בכל מפגש עם נותן השירות".


טיפ לבל בוי

בל בוי מלון (צילום: Image Source Collection, shutterstock)
בין דולר לשניים לכל מזוודה|צילום: Image Source Collection, shutterstock

ישראלים רבים בחו"ל אוהבים לקחת את המזוודות שלהם לחדר בעצמם, אבל אם בחרתם להסתייע בשירות המלון המוכר גם כ"בל בוי", נהוג בהחלט להשאיר טיפ. "הטיפ נע בין דולר אחד או שני דולר למזוודה אחת. אם למשל בידכם 2 מזוודות, נהוג להשאיר בין 3 ל-4 דולר טיפ. ככל שמספר המזוודות עולה – הטיפ צריך לעלות בהתאם", מסביר ד"ר שי. ומתי נותנים את הטיפ? בקבלה או בחדר? "לרוב עולים לחדר והבל בוי מביא את המזוודות כמה דקות לאחר מכן. באותו מפגש, נהוג לתת את הטיפ".



טיפ לשוער

שוער מלון (צילום: ChameleonsEye, shutterstock)
דולר אחד בכל פעם|צילום: ChameleonsEye, shutterstock

מסתבר שבמלונות יוקרה הממוקמים בעיקר בערים הגדולות כמו ניו יורק, פריז או לונדון, נהוג להיעזר בשירותי השוער (Door man) לא רק לצורך יציאה וכניסה מהמלון. "בדרך כלל כשיוצאים מהמלון וזקוקים למונית השוער אחראי לכך. לפעמים הוא אפילו יוצא מהמלון ומשתמש במשרוקיות, או עם הידיים. נהוג לתת עבור השירות זה דולר בכל פעם", אומר ד"ר שי.


טיפ לניקיון החדר

חדרנית (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
בין דולר לשניים לכל לילה|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אחד מהשירותים השנויים במחלוקת ביותר בכל מה שקשור למתן טיפ, הוא שירותי הניקיון במלון. ישנם אנשים שברור להם שנדרש להשאיר עבור כך טיפ, ואנשים אחרים שמתנגדים לכך בתוקף. מה התשובה? "אם מגיעים לשהות של בין שלושה לארבעה לילות נהוג להשאיר לחדרנית בין דולר לשניים עבור כל לילה. רוב האנשים משאירים את הטיפ על השידה בסוף השהות, אבל יש אנשים שאוהבים להשאיר טיפ כבר באמצע החופשה כדי לקבל שירות יותר משובח", מסביר ד"ר שי.


טיפ לשירות חדרים

שירות חדרים  (צילום: BAZA Production, shutterstock)
הטיפ תלוי בגודל ההזמנה|צילום: BAZA Production, shutterstock

במלונות יוקרה לפעמים תתקלו גם בשירות חדרים, אותו שירות שמציע אספקת מזון ושתייה עד לחדר. "המלון בדרך כלל מחייב סכום כסף עבור ההגעה לחדר באמצעות דמי סרוויס, אבל נהוג לתת גם כאן טיפ נוסף", אומר ד"ר שי ומרחיב, "הטיפ הוא לא בגובה של מחיר המנה כמו במסעדה, אלא נע בדרך כלל בין 2 דולר ל-5 דולר. ככל שההזמנה גדולה יותר, נהוג לתת יותר".


תשורה מהמלון

מלון סירה לונה בקריביים חדר (צילום: באדיבות Sail Luna)
אם יש מתנה ראוי להשאיר טיפ|צילום: באדיבות Sail Luna

אם אי פעם תשבו בחדרכם במלון ולפתע תגיע מתנה מפנקת מהמלון – שקלו להשאיר גם במקרה זה טיפ. "אם המלון שולח למשל סלסלת פירות עם בקבוק יין לחדר ואתם נמצאים בחדר, נהוג להשאיר למלצר שהביא את התשורה טיפ מסוים כאות תודה על כך, שנע בין דולר אחד לשניים", אומר ד"ר שי.


טיפ לקונסיירג'

מלון קונסיירז' (צילום: panyajampatong, shutterstock)
עזרו לכם? תראו הערכה כלשהי|צילום: panyajampatong, shutterstock

אם עד עכשיו דיברנו על טיפים שנעים סביב הדולרים הבודדים, בכל מה שקשור לשירותי המודיעין הידועים גם כ"שירותי קונסיירג'", הטיפים יכולים להגיע לסכומים גבוהים הרבה יותר, כתלות באיכות הסיוע. הקונסיירג' הוא אותו אדם "כל יכול" שמצליח להשיג לפעמים לחלק מהאורחים כרטיסים להופעות מבוקשות, מקומות במסעדות מוכרות או כל חלום אחר. "ככל שההישג שהוא הביא עבורכם יותר מרשים, יש מקום להשאיר טיפ גדול יותר. אם למשל הוא השיג לכם כרטיס למופע של אדל, הטיפ יכול להגיע גם ל-10 אחוז או עשרים אחוז מעלות הכרטיס".


טיפ בשאטלים וטיולים

הנהג ממתין לנוסעים (צילום: ניצן כרמלי)
נהוג להשאיר טיפ גם אם השירות בחינם|צילום: ניצן כרמלי

אם הגעתם למלון מרוחק מעט מהמרכז שמציע שאטלים בחינם הלוך וחזור, גם כאן נהוג להשאיר טיפ צנוע בסיום השהייה. "בגלל שהשירות מוצע בחינם נהוג לתת לנהג תמורה מסוימת שנעה בין דולר לשניים. אם יש שני אנשים למשל, נהוג להשאיר שני דולר. את הטיפ נהוג לתת בנסיעה האחרונה בשהייה", אומר ד"ר שי ומוסיף, "אם לחילופין מדובר בטיול מאורגן של יום שלם, נהוג לתת למדריך בסוף הטיול בערך 5 דולר לבן אדם, ועוד 2 דולר לנהג".


טיפ לבאטלר

באטלר במלון (צילום: Ljupco Smokovski, shutterstock)
יש לכם באטלר? צריך לתת לו טיפ יפה|צילום: Ljupco Smokovski, shutterstock

במלונות היוקרתיים ביותר בעולם, לפעמים תפגשו "באטלר". "מדובר באיש אירוח שהוא הרפרנט של החדר לכל מה שהאורח רוצה. אם האורח רוצה שיצחצחו לו את הנעליים, יקחו את הבגדים לניקו יבש, הזמנה למסעדה או כל דבר אחר – הבאטלר מגיע ודואג לכך. משום שהוא הופך לשרת המרכזי בחופשה נהוג לתת סכומים גדולים יותר. אם שילמתם סדר גודל של בין אלף לחמשת אלפים דולר ללילה, נהוג לתת לבאטלר סכום של בין 20 דולר ל-50 דולר עבור כל יום", אומר ד"ר שי ומחדד, "בדרך כלל נותנים את הטיפ ביום העזיבה".


למי לא נותנים טיפ בחופשה?

אחרי שדיברנו על כל מי שנהוג לתת לו טיפ, נחדד מיהם הבודדים שלא נהוג לתת להם טיפ בבתי המלון. "לא נהוג לתת טיפ למנהל או לכל אדם בשרשרת הניהול", מחדד ד"ר שי ומוסיף, "לא נהוג לתת טיפ לפקידי הקבלה, אלא אם קיבלתם שירות באמת יוצא דופן. בנוסף, במקרה שהגעתם בטיול מאורגן, לרוב גובים את הטיפ לבל בוי מראש בעבור כל הקבוצה, ובמקרה כזה לא צריך להשאיר טיפ נוסף עבור המזוודות. גם בעולם השיט והקרוזים, לרוב נהוג לכלול את השירות כבר בחשבון כחלק מהשכר".

ישראלים רבים לא מאמינים שצריך לחלק כל כך הרבה טיפים. "הרבה חושבים שאם הולכים למלונות יוקרה אז צריך לתגמל את כל העובדים ולחלק טיפים ביד נדיבה, אבל האמת הפוכה. זה לא ממש נהוג לתת טיפים לעובדים (למעט מסעדות). הסיטואציות שבהן זה מקובל לתת טיפים הן בעיקר עבור הקונסיירז' כשהוא מוצא מקום למסעדה נחשבת או כרטיסים להופעה שהיא sold out, כלומר כשבאמת "'מתאמצים'. הסיטואציה השנייה היא עבור הסבל שסוחב את המזוודות לחדר, במיוחד אם טסים עם הרבה מזוודות", אומר מייקי לוי, שביקר בלא מעט מלונות יוקרה בחו"ל בחייו ומוסיף, "יש מקומות כמו המלדיביים וכו' ושם מצמידים באטלר ונהוג לתגמל ב-50 דולר ליום, אבל גם זה בגדר המלצה". 

טלי יטיב, מנכ"לית ובעלים של ספיריט הפקות עולם, המתמחה בטלי יוקרה, מציינת: "במדינות העולם השלישי שמרוויחים בהן 300 דולר לחודש, כל חמישה דולר הוא הרבה וכל טיפ הוא בונוס עבורם, כי ערך הדולר מאוד גבוה עבורם".

ועם כל ההמלצות לגבי מה נהוג, ברור שהמציאות רחוקה מכך. "הישראלים לא נותנים לרוב טיפים נדיבים לכל נותן שירות. זה נובע הרבה פעמים מחוסר ידע, אבל גם מתרבות האירוח. אצל אמריקאים למשל הנושא דומיננטי מאוד, ולעומתם ישראליים יכנסו למלון וב-99 אחוז יקחו את המזוודה שלו לבד", אומר ד"ר שי, "תיארתי תמונה נהדרת היות ואני מגיע מהתעשייה ומבין כמה זה חשוב, אבל לא כל אחד כמובן עוקב אחר מה שנהוג. אני חושב שאם הגעת לחופשה של סופ"ש, מתן טיפ כולל שמגיע ל-100 שקל לזוג זה מאוד סלחני, ובמיוחד כשהצד השני מאוד מעריך ונהנה מזה".

טלי יטיב, מנכ"לית ובעלים של ספיריט הפקות עולם, המתמחה בטלי יוקרה, מציינת: "במדינות העולם השלישי שמרוויחים בהם 300 דולר לחודש, כל חמישה דולר הוא הרבה וכל טיפ הוא בונוס עבורם, כי ערך הדולר מאוד גבוה עבורם".