אגם בלטון בהונגריה - אטרקציה לחופשה משפחתית (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הגדול באגמי מרכז אירופה. אגם בלטון|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הדבר הראשון שעולה על דעתי לנוכח הנופים הכפריים, משטחי הירוק, היקבים והמעיינות בהונגריה - הוא מה התפספס כאן, לעזאזל, מה מותיר את הונגריה של היום, שבה, מספר לי המדריך המקומי, עומדת משכורת ממוצעת על 200 דולרים לחודש, הרחק מאחורי יעדים אירופיים אטרקטיביים אחרים, שמושכים לא מעט קהל זר?

זה, כמובן, לא לגמרי מדויק: הונגריה נהנית מתיירות בינלאומית ענפה סביב בודפשט הבירה, שכתרים רבים נקשרו לה, ובצדק, בזכות יופייה המרהיב - עיר עשירה בארכיטקטורה ובהיסטוריה, גם אם עבורנו לעתים כואבת במיוחד. גם אזורי הספר של הארץ הזו מתחזקים לא מעט תיירות, אולם זו בעיקרה תיירות מזרח אירופית קרובה ותיירות פנים שוקקת. אזרחי המדינה מתומרצים לנפוש בעזרת שוברים ייעודיים המסופקים להם באמצעות מקומות העבודה, ויושבי העיר (על אף המצב הכלכלי הירוד) מחזיקים לרוב בית נופש קטן בכפר לסופי שבוע או לחופשות - מה שהיה הטבה מקובלת בארצות הקומוניסטיות בשעתן. דווקא יושבי הכפרים פעמים רבות כלל אינם מכירים את בודפשט עצמה, למרבה הצער.

אם להתייחס לקהל הישראלי, נראה כי טיולי הונגריה מקיפים, המגלים אזורים נוספים במולדת הגולש, מוכרים פחות, ולאו דווקא בצדק. להונגריה יש לא מעט להציע - גם לטיול משפחות, כזה שיכול לשלב חופשת בטן-גב במלון מפנק או ביקור באתרים שונים לכל המשפחה. אמנם חבילות נופש כפריות מוצעות פה ושם, בעיקר סביב המעיינות החמים (שאליהם עוד נגיע), אולם נראה כי האלטרנטיבה הזו עדיין לא תפסה תאוצה. אולי עניין של שיווק צולע, אולי מחיר אטרקטיבי פחות (בטן-גב בקפריסין עדיין יהיה זול יותר) - ואולי בכלל זה הטרנד הבא, בדומה לרומניה השכנה שנהנית מהתעוררות ישראלית של ממש. להונגרים, עושה רושם, יש סבלנות לחכות; ממילא הכול שם מתנהל בקצב שלהם - אף אחד לא ממהר לשום מקום.

>> קניות בבודפשט: בתי כלבו, שווקים מקומיים, קניונים וחנויות מעניינות

אגמים גדולים, מעיינות חמים

המוכר, אולי, באתרי הנופש מחוץ לבודפשט הוא אגם בלטון, הגדול באגמי מרכז אירופה - מוקד משיכה למשפחות נופשות רבות; לא רק בזכות הנוף היפה אלא גם בזכות אתרי ספא, מסעדות ויקבי יין הסובבים אותו. להקות ברבורים מוסיפות עוד נופך של פסטורליה, וסירות התיירים מציעות שיט באגם. בכפרים הציוריים מסביב מוצעים לא מעט מלונות ואכסניות לקהל המבקרים. "הים של הונגריה", מכנים אותו בארץ נטולת חופי ים של ממש (ואילו הכינוי "הכינרת של ההונגרים" - האסוציאציה הראשונה והלוא באמת מוצדקת שלנו - יעשה לו עוול בשל גודלו).

בחודשי הקיץ, התנועה כאן ערה במיוחד, יותר מזו המנומנמת שבה נתקלנו אנו, ביום שגרתי של אמצע שבוע טרם חופשת הקיץ. סביר להניח שגם אז יעשו השלווה והפסטורליה את שלהן; מי שמבקש בכל זאת ליהנות משקט יחסי יוכל לדחות את הביקור לספטמבר או להקדים אותו מעט לחודשי האביב.

יתרון תיירותי מיוחד נזקף לזכותה של הונגריה בזכות המעיינות התרמיים שבהם היא משופעת. לרחצה בהם יתרונות בריאותיים, ומרכזי הספא שהוקמו סביבם מציעים לתייר מכל טוב: משלל טיפולי ספא ועד מסעדות מפנקות. חבילות ספא ונופש בנות כמה ימים הן מוצר מבוקש במיוחד.

אגם הוויז (Heviz), כשם העיירה הסמוכה, כשעתיים נסיעה מבודפשט) הוא אגם המים התרמיים הגדול ביותר באירופה - 47 אלף מטרים רבועים של מי נביעות חמים, המתחלפים בתדירות גבוהה בכל שלושה ימים וחצי ונותרים נקיים במיוחד. המים עתירי גופרית, סידן ומינרלים שונים (וגם חבצלות מים יפהפיות) ובמקום אגם פתוח ובריכות מקורות.

גשר מקורה מוביל את המעוניינים לטבילה במרכז האגם, שם המים חמים אף יותר, בקרבת הנביעה המבעבעת ממערה תת-קרקעית - 410 ליטרים בשנייה. טמפרטורת המים אינה יורדת אל מתחת ל-22 מעלות אפילו בחורף, בבריכה החיצונית, ובקיץ הטמפרטורה מגיעה ל-38 מעלות; כך או כך, תישארו מעודכנים כל הזמן בזכות שילוט המדווח לרוחצים בזמן אמת על מצב המים. הטיפולים במקום מגוונים - מטיפולי בוץ, לעיסויים קלאסיים, לאמבט ארומטי של זרמי מים בעוצמות משתנות - אותו ניסינו בין טבילה במי הגופרית לשהייה במתחמי הרגיעה.

לייףסטייל הוטל, הונגריה למשפחות, קרדיט visit-hungary.com (צילום: visit-hungary.com)
חדרים רחבים ומפנקים, נוף מיוער, מסעדה משובחת ויקב מקומי. לייף-סטייל הוטל|צילום: visit-hungary.com

דם שוורים ועמק הנשים

הונגריה היא ארץ מישורית ברובה - פוטנציאל לא רע לחובבי רכיבת אופניים, למשל. אולם לכל כלל יש כידוע יוצא מן הכלל, ורכס הרי המטרה - ההר הגבוה במדינה - הוא החריג במקרה הזה. טיילנים חובבי אתגרים יוכלו לצאת בו למסלולים; משפחות או נופשים המחפשים אווירה רגועה יותר יוכלו ליהנות גם כאן מתעשיית ספא משגשגת.

מלון הספא לייף סטייל הוטל, שבו ביקרנו אנחנו הוא דוגמה אופיינית: חדרים רחבים ומפנקים, נוף מיוער, מסעדה משובחת ויקב מקומי (אפילו יין כשר שלפו לנו כאן בהפתעה ממעמקי מרתפיו) - לצד הטריגר האמיתי של המקום: המעיינות והטיפולים. דווקא ביום שבו נקלענו לכאן - מרחק פסע מהקיץ הרשמי - תקף את המקום מזג אוויר חורפי: הערפילים הכבדים והגשם המגיח שדרגו את האווירה פלאים. עם השדרוג או בלעדיו, אפשר בקלות להבין מה גורם לאנשים להתחפר פה במשך שבוע רצוף.

יופייה של העיירה אגר, השנייה בגודלה בצפון הונגריה (שעתיים פלוס צפונית לבירה), טמון בכובד הארכיטקטוני שלה: היא עתירת מבנים היסטוריים, כבדי אבן בסגנון עות'מאני - ומפורסמת גם בזכות היינות הלבנים והאדומים שלה. אלה האחרונים נקראים גם "דם שוורים". המיתולוגיה המקומית מהללת את הניצחון הדרמטי ב-1552 על העות'מאנים ששלטו על הונגריה מאה ומחצה. הטורקים, מספרים המקומיים, ראו את יושבי העיר שותים יין מקומי וטעו לחשוב שזהו דם שוורים המעניק להם כוח ותעוזה. זה כשלעצמו עורר בהם חיל ורעדה - והמפלה הייתה בדרך.

את הניצחון ההיסטורי ההוא, שהובל בידי המנהיג דובו אישטוואן, מהללים רבות ברחובות העיר - מאנדרטאות ופסלים (אחת מהן מציינת את חלקן של נשות העיר בקרב) ובפסטיבל שנתי, מדי אוגוסט.

כדאי לבקר גם בבזיליקה השנייה בגודלה בהונגריה - וכיאה לאשר כזו, מפוארת למדי. על הגדר בחוץ תראו עשרות ומאות מנעולים שהותירו זוגות שנישאו כאן, אות לאהבתם ולברית הנישואים שכרתו. בית הכנסת המקומי, אגב, משמש כיום גלריה לאמנות ובה תערוכות מתחלפות, ללא קשר לעברו. מחמיץ מעט את הלב, אך מסקרן לראות: המבנה עצמו השתמר (ושופץ, יש להניח) באופן מרשים.

העיר וסביבותיה משופעים יקבים קטנים: ב"עמק הנשים היפות", אזור מרוכז אחד (ששמו נגזר ממצבם של הגברים הלומי היין, שבעיניהם כולן הופכות לאטרקטיביות במיוחד), תמצאו קרוב לחמישים יקבים כאלה, שישמחו לארח אתכם לסיור טעימות ולשתף אתכם בתהליך הייצור המקומי. כדאי לנצל את הכנסת האורחים: לריח הטחב בחשכת חביות האלון אין תחליף. דם שוורים - המכיל למעשה 14 זני ענבים שונים במינונים משתנים על-פי נוסחאות מקומיות - יהיה, מן הסתם, חלק מתבקש בטעימות.

אסטרהזי, הונגריה למשפחות, קרדיט The-Esterhzy-Palace (צילום: The-Esterhzy-Palace)
משכן בית האצולה ההונגרי שנבנה במאה ה-16. ארמון אסטרהזי|צילום: The-Esterhzy-Palace

ורסאיי ההונגרי

בהונגריה, מדינה קטנה בסך-הכול, המאוכלסת בכ-10 מיליון תושבים, מרוכז נתח גדול (כ-2 מיליון) בבודפשט הבירה - ואילו מרבית האוכלוסייה מתגוררת בכפרים וביישובים קטנים. שופרון, השוכנת במערב, בסמיכות לגבול האוסטרי, מונה בסך-הכול כ-60 אלף תושבים - וכבר נחשבת לאחת הערים הגדולות במדינה. גם כאן יין הוא חלק מהותי מהסביבה - ושמעם של יינות שופרון יצא למרחוק.

העיר מחולקת לחלק ישן ולאזור החדש והצעיר יותר, המשופע בבתי קפה ובחנויות. זה העתיק מתפאר בהיסטוריה רבת שנים, ששורשיה באימפריה הרומית - תקופה שטבעה את חותמה בשרידי חומות ובשרידים ארכיאולוגיים, לצד שפע של מבנים מימי הביניים, הרנסנס והבארוק. תצפית נפלאה על העיר ניתן לעשות ממגדל העיר (ששימש בעבר את שירותי הכבאות), בתום טיפוס במדרגות הספירליות, המאפשר, לבסוף, מבט פנורמי של 360 מעלות על העיר הציורית. מי שיחפש ימצא גם כאן את הנקודה היהודית - בבית כנסת עתיק. הקהילה היהודית עצמה גורשה מכאן במאה ה-16.

העיר, אגב, מאמצת בחום אל חיקה את המוזיקאי יוזף היידן, שאמנם לא נולד בה - אך הופיע כאן לראשונה בילדותו והיה בן בית בחצר האצולה של משפחת אסטרהזי, שהתגוררה בארמון הסמוך לשופרון. פסל בדמותו מוצב במרכז העיר, ובמקום נערך פסטיבל מוזיקה שנתי מדי קיץ.

למי שהגיע עד הלום, כדאי לבקר גם בארמונות אסטרהזי עצמם - משכן בית האצולה ההונגרי שנבנה במאה ה-16. את ההשפעה של ארמונות ורסאי קשה להחמיץ: סגנון הבנייה, העיצוב והפאר המקומי מזכירים בהחלט את הקלאסיקה ההיא. החדרים בחלקם עדיין מרוהטים, ובמקום ניתן למצוא מאוסף כלי פורצלן ועד אולמות ריקודים, כשבחוץ, כמתחייב, משתרע גן ירוק ופורח. כדאי לתאם סיור מודרך, שיוסיף לא מעט לחוויית השיטוט.

חובבי ההיסטוריה ימצאו ערך באתר נוסף, סמוך לגבול האוסטרי - הפיקניק הפאן-אירופי, אתר שבו נסללה הדרך לנפילת מסך הברזל. ב-1989, הימים שבהם התחילו להיבקע הסדקים במסך הברזל במדינות קומוניסטיות שונות - חצו במקום הזה 600 איש את המעבר מאוסטריה להונגריה, במעין הפגנת שלום שיצאה מכלל שליטה, ולראשונה לא נורו על-ידי משמר הגבול, שהחליט לא לפתוח באש, בניגוד להוראות הרשמיות.

מדשאות הענק הירוקות במקום מארחות מדי שנה את החגיגות לזכר המאורע ההוא. גדרות התיל ואנדרטה מפוארת מנציחות את העבר - היציאה מחושך לאור - לצד חגיגות שנתיות מדי 19 באוגוסט, תוך נגינת המנון האיחוד האירופי: הסימפוניה התשיעית של בטהובן.

 

הונגריה עם ילדים

חבילות הנופש האזוריות, מסבירים לנו אנשי התיירות המקומית, מתקשרות אולי בתודעתם של רבים לאוכלוסייה מבוגרת - אולם גם משפחות יוכלו ליהנות מלא מעט תעסוקה בסביבה, כזו שתאפשר גם לילדים וגם להורים ליהנות מחוויות עתירות אדרנלין, קצת קונטרה לשלווה הרוגעת.

אתגרי (1), פארק זאמארדי

בפארק האקסטרים זאמארדי (Zamardi), על הציר מבודפשט לבלטון, שהקמתו הושלמה לאחרונה, מוצעים שלל מבוכים, אתגרי טיפוס, הליכה על חבלים, מסלולי אומגות ושאר אטרקציות. בתוך שלוש דקות ורבע (פלוס התלבושת המתבקשת והציוד הנלווה) אתה מרגיש ילד קטן ומבסוט מהחיים. עד כמה מאתגרים המסלולים? זה כבר תלוי במידת ניסיונכם ובפחד הגבהים, אם קיים (ובאנג'י, מכל מקום, עדיין לא מוצע כאן). הסך-הכול מכוון בהחלט למכנה משפחתי רחב גילאים ונכון להשתחרר. להתרשמות ממתקני הפארק סרקו את הקוד.

אתגרי (2), פארק אדרנלין

אלטרנטיבת אקסטרים נוספת היא Oxygen Adrenalin Park ברכס המטרה, המציע אף הוא פעילויות שונות לחובבי הז'אנר - מרכבת הרים (זהירות, ספוילר: מתחילים בזחילה איטית ומסיימים בקצב מעט שונה) ועד גלישה באומגה ארוכה. יש במקום גם מתחמים לגיל הרך, ואכסניה למבקשים ללון במקום. למסלול לדוגמה סרקו את הקוד.

מופעים, סוסים וצוענים

בעיירה Lajosmizse הסמוכה לבודפשט תוכלו לצפות במופעי סוסים, לצאת לרכיבה כפרית בכרכרות וגם לטעום במסעדה המקומית גולאש לצלילי מוזיקה צוענית. לצפייה בסרטון על מופע סוסים הונגרי מסורתי סרקו את הקוד.

אוקסיגן פארק, קרדיט פייסבוק, הונגריה למשפחות (צילום:  Photo by Flash90)
אקסטרים לילדים ולהורים. אוקסיג'ן פארק|צילום: Photo by Flash90

* הכותבת הייתה אורחת של לשכת התיירות ההונגרית בסיור שאורגן על-ידי חברת התיירות אופקים

>> למדריך המלא של בודפשט
 >> מסעדות בבודפשט שחובה לטעום

>> מה עושים בסופ"ש? המלצות לכל המשפחה