אם אתם כמו רוב האנשים, כשאתם חושבים על פריז, אתם בוודאי חושבים על טיולים רומנטיים לאורך נהר הסן, בתי קפה ציוריים וארכיטקטורה מרשימה. אבל פריז היא הרבה יותר מזה, ויש לה גם צד אפל שמבקרים רבים לא זוכים לראות. 

הקטקומבות של פריז הן רשת של מנהרות ומערות תת קרקעיות הממוקמות מתחת לרחובות ההומים של פריז. אותן מנהרות שימשו כאתר קבורה מאז סוף המאה ה-18 ומהוות מקום המנוחה האחרון למיליוני אנשים. מבקרים רבים בקטקומבות של פריז מתקשים לנווט באתר מכיוון שמדובר במבוך של שרידי אדם, ולכן יכול להיות קשה לדעת לאן ללכת ומה לעשות שם. בכל אופן הביקור בקטקומבות בפריז הוא חוויה מפחידה וייחודית, והיא בהחלט לא לבעלי לב חלש.

סיור הקטקומבות של פריז לוקח את התיירים דרך ערימות של גולגולות ושלדים המוצגים באופן אומנותי לאורך הקירות החצובים. הם מסודרים לפי בתי הקברות מהם הוצאו, ומכיוון שרק מספר מסוים של מבקרים יכול להיכנס בו-זמנית, החוויה אינטימית ודי מצמררת. יש 131 מדרגות שמובילות מטה למנהרות, ו-112 שדרושות כדי לטפס בחזרה למעלה, אז כנראה שתרצו לנעול זוג נעליים נוחות לצעוד בהן במהלך הביקור שאורך כשעה.

קטקומבות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אי אפשר לדמיין שזה מה שנמצא מתחת לאדמה|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

ההיסטוריה של הקטקומבות של פריז 

פריז הייתה עיר קטנה יחסית אך עמוסה לאורך כל ימי הביניים. ובכל זאת, בין שנות ה-1600 ל-1700, אוכלוסיית פריז גדלה ביותר מ-200,000. בתקופה זו היו הרבה סכסוכים מתמשכים שגבו אלפי חיים, ופריז חוותה משבר על מכייוון שלא היה מספיק מקום לקבור את השרידים ולכבד את זכרם.

בתי הקברות של פריז עלו על גדותיהם, והמתים נקברו כמעט בכל מקום כי לא היה איפה לשים אותם, מה שהוביל לתנאי חיים מסוכנים ועוד יותר מחלות. תושבים ליד בית הקברות Les Innocents (המכונה לעתים קרובות בית הקברות של התמימים הקדושים) היו מהראשונים שהתלוננו, בעיקר על הריח הקשה. אפילו בשמים צרפתיים מפורסמים לא יכלו לכסות את הריח החזק.

גם לואי ה-15 וגם לואי ה-16 נלחמו כדי להעביר בתי קברות נוספים מחוץ לעיר, אך ללא הועיל; הכנסייה דרשה מהם להשאיר אותם שם. הקש האחרון עבור תושבי פריז היה לאחר שסופת גשמים אדירה הציפה את בתי הקברות ושלחה את גופותיהם של מתים שצפו ברחובות.

קטקומבות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
המנהרות נבנו ממש מתחת לבתים של פריז|צילום: אימג'בנק / Thinkstock


השלטונות הפריזאיים החליטו בסופו של דבר לשחזר את מחצבות הגיר המתפוררות Tombe-Issoire מתחת למישור מונטרוז' כמקום קבורה חדש. זו הייתה אחת מני מחצבות גיר רבות שבנו את פריז, פשוטו כמשמעו. בנייתם ארכה 12 שנים, אבל עמוק בפנים, 60 רגל מתחת לרחובות ההומים שמעל, המחצבה הישנה הזו שנבנתה מאבן הפכה לבית של כ-6 עד 7 מיליון עצמות פריזאיות. כמה מהעצמות העתיקות ביותר שנמצאו כאן הן בנות יותר מ-1,200 שנה.

רק כמה שנים לאחר מכן, המתים נקברו כאן ישירות במהלך המהפכה הצרפתית, כאשר עד המאה ה-19, אוכלוסיית בתי הקברות החלה להתאזן, ולמתים החדשים היו אפשרויות חלופיות אחרות לקבורה.

 קטקומבות פריז (צילום: Skreidzeleu, shutterstock)
חלק הועברו לכאן וחלק נקברו ישירות בקטקומבות|צילום: Skreidzeleu, shutterstock
קטקומבות פריז (צילום: Mikhail Gnatkovskiy, shutterstock)
מבוך של שלדים מתחת לפריז|צילום: Mikhail Gnatkovskiy, shutterstock

הקטקומבות של היום

כיום, למבקרים יש גישה למבוך המוות התת-קרקעי הזה, וזה די מחזה נדיר שאפשר לראות בעיר האורות. זה דבר אחד לבקר בבית קברות עם המצבות, וזה בהחלט חוויה אחרת לראות את כל שרידי המתים במו עיניכם. עם זאת, קילומטרים רבים נוספים של הקטקומבות עוברים מתחת לעיר שאין לנו גישה אליהם.

בית הקברות התיירותי הזה הוא לא האטרקציה האופיינית ביותר בפריז, ואם אתם קלוסטרופובים או מלאי חשש, ייתכן שהקטקומבות לא בשבילכם. כמו כן, רשת המנהרות נמצאת יותר מ-20 מטרים מתחת לאדמה, ולכן הטמפרטורה בקטקומבות היא קרירה ועומדת על כ-14 מעלות צלזיוס, אז כדאי להביא לבוש חם.

קטקומבות פריז (צילום: Mikhail Gnatkovskiy, shutterstock)
שילוב של מוות עם אמנות מצמררת|צילום: Mikhail Gnatkovskiy, shutterstock
קטקומבות פריז (צילום: Alexandre Master, shutterstock)
לא משהו בכל אחד חושב לראות בעיר האורות|צילום: Alexandre Master, shutterstock
קטקומבות פריז (צילום: Alex Guevara, shutterstock)
גם כאן אפשר לראות יופי מסוים|צילום: Alex Guevara, shutterstock

כיצד לבקר בקטקומבות של פריז?

אם אתה רוצה לבקר בקטקומבות פריז, יש כמה דברים שכדאי לדעת:

ראשית, הקטקומבות פתוחות לציבור רק בין השעות 10:00-17:00 (הכניסה האחרונה היא ב-16:00). הן סגורות בימי שני ושלישי, אז תכננו את הביקור שלכם בהתאם.

שנית, הקטקומבות של פריז ממוקמות ברובע ה-14 בגדה השמאלית של פריז, ליד תחנת המטרו Place Denfert-Rochereau. כשתצאו מהמטרו, עקבו אחר השילוט לקטקומבות.

כניסה לקטקומבות פריז (צילום: TK Kurikawa, shutterstock)
כדאי לרכוש כרטיסים מראש במקום לעמוד בתור|צילום: TK Kurikawa, shutterstock

הקפידו לרכוש כרטיסים לקטקומבות מראש, מאחר והם נמכרים די מהר, ואם תחכו עד שתהיו בפריז, סביר להניח שתעמדו בתור ארוך. ניתן להכניס רק 200 מבקרים בכל פעם, אז חשוב לתכנן מראש. ניתן לרכוש כרטיסים כמה שבועות מראש באינטרנט, ותוכלו גם לקבוע שעת הגעה במקום לחכות בתור. כרטיסים עולים 12 אירו למבוגרים ו-8 אירו לילדים בגילאי 3-11, כשמדריך קולי יעלה לכם בתשלום נוסף.