אחרי ששנת 2021 היתה השנה של דובאי, אז הנסיכות נפתחה לראשונה לישראלים שכבשו אותה במהלך הקורונה, זה הזמן להכריז שהיעד של שנת 2022 היה ללא כל ספק - איסטנבול. העיר הטורקית היתה המקום אליו המוני ישראלים טסו במהלך השנה האחרונה ובכל הזמן היה ניתן לשמוע עברית בשוקים והכיכרות המרכזיות

> המדריך המלא למטייל באיסטנבול

הבאז הגדול של איסטנבול התחיל בחודש מרץ, אז ניפגש הנשיא הרצוג עם הנשיא הטורקי ארדואן, בפגישה שפתחה מחדש את היחסים הדיפלומטיים בין המדינות. חשוב להגיד שגם לפני הפגישה, ואפילו במהלך הקורונה, טורקיה בכלל ואיסטנבול בפרט, היו יעדים מאוד מבוקשים, אך נראה שהפגישה ההיא גרמה למקום לנסוק. כך, אחרי 12 שנים מאז אירועי המרמרה, נראה היה שהמדינות שמו את המחלוקות ביניהן מאחור, וגם הישראלים יישרו קו והגיעו למדינה ברכבת אווירית של עד כ-17 טיסות יומיות.

"אנחנו בהחלט רואים התפוצצות בשנה האחרונה, כתוצאה מהתחממות היחסים", אומר עוז גור, מנכ"ל holidayfinder, ומוסיף: "גם התראות המסע שהיו לא פגמו בנתוני ההזמנות לטווח הארוך". ההתראות עליהן מדבר גור הן החשש לחטיפה של ישראלים באוגוסט, או הפיגוע במרכז איסטנבול בנובמבר האחרון, שלא מנעו מהישראלים להמשיך להגיע.

מסעדות ערב איסטנבול טורקיה (צילום: paul prescott, shutterstock)
לא מפחדים כלל. הישראלים נוהרים לאיסטנבול|צילום: paul prescott, shutterstock

ואם נדבר במספרים, על פי משרד התיירות הטורקי, מתחילת השנה ועד חודש נובמבר ביקרו באיסטנבול 780,732 ישראלים (5.2 אחוז מסך כל התיירים שביקרו בעיר השנה). לצורך השוואה, בשנת 2019 שלפני הקורונה ביקרו בעיר 570 אלף ישראלים בסך הכל. רק בנובמבר האחרון ביקרו באיסטנבול 56 אלף ישראלים לעומת 27 אלף בנובמבר 2019. אין ספק שאת השינוי הזה ניתן ליחס לחידוש היחסים.

למה הישראלים כל כך אוהבים את איסטנבול?

במשרד התיירות הטורקי מציינים שהשורשים היהודיים באיסטנבול, הם חלק ממה שמושך ישראלים לעיר. רבים מבקרים בבתי הכנסת המקומיים כמו נווה שלום, בית הכנסת הגדול ביותר בעיר. בנוסף לאלה, המבנים ההיסטוריים בעיר, האוכל, השוקים, השופינג הזול, התרבות והאומנות, הם אלה המושכים כל כך הרבה לעיר.

"טורקיה בכלל ואיסטנבול בפרט הינם אחד מהיעדים הפופולריים ביותר עבור התייר הישראלי. איסטנבול הינה יעד קרוב מאוד, בעל זמינות גבוהה של טיסות זולות, שמציע מוצר תיירותי מגוון ואיכותי עם היצע של קולינריה, קניות וחוויות במחירים שווים לכל נפש", אומר ד"ר ערן כתר, מרצה בכיר במחלקה לניהול תיירות ומלונאות, המכללה האקדמית כנרת. "הביקושים לתיירות באיסטנבול ידעו עליות ומורדות בשנים האחרונות והושפעו מאירועים כגון משבר המרמרה, פיגועים (לרבות הפיגוע ב-2016 בו נרצחו 3 ישראלים), ואזהרת המסע אשר פורסמה בקיץ האחרון על ניסיון לחטיפה של תיירים ישראלים. על אף כל אלה - הקרבה הגיאוגרפית, המחיר הנוח, והאטרקטיביות של היעד שומרים את איסטנבול קרוב ללב של התייר הישראלי".

טורקיה  איסטנבול (צילום: Nick N A, Shutterstock)
אוהבים את האווירה, האוכל והשופינג|צילום: Nick N A, Shutterstock

ניר מזור, סמנכ"ל קשרי תעופה מוסיף: "השילוב המושלם של מערב ומזרח נפגשים בעיר משגעת מלאת ריחות, צבעים וטעמים והכל באיכות גבוהה ובשירות ומחיר אטרקטיבי מאד. ברור גם שלמחירי השופינג הזולים בעשרות אחוזים מישראל יש גם תפקיד מרכזי בתנועת הנוסעים ליעד".

 ומה יקרה בשנת 2023?

אם נשפוט לפי ההודעה שיצאה השבוע בה חברות התעופה הישראליות הודיעו שהן צפויות להתחיל להפעיל טיסות לאיסטנבול ב-2023, לראשונה אחרי 15 שנים, והעובדה ששגרירה ישראלית החלה את עבודה בעיר, נראה שהביקוש רק ילך ויגדל. 

"אחד הגורמים שצפויים לעצב את התיירות ב-2023 הוא האטה כלכלית ואינפלציה", אומר ד"ר כתר. "בנסיבות כלכליות אלה - ההעדפה של הישראלים כלפי ביקור באיסטנבול ובטורקיה צפויה רק לעלות". עוז גור, מוסיף: "ב-holidayfinder אנחנו רואים גידול משמעותי בהזמנות בכל חודש אל מול חודש קודם. ככל שמערכת היחסים המדינית תישמר, וכן המצב הביטחוני הרגוע, אנחנו נראה גידולים דומים גם בשנת 2023".

איסטנבול טורקיה (צילום: Valeri Potapova, shutterstock)
ב-2023 המספרים רק צפויים לעלות|צילום: Valeri Potapova, shutterstock

"לטעמי כל עוד המצב הפוליטי יאפשר זאת הישראלים יוסיפו ויגבירו את הגעתם לתורכיה בכלל ולאיסטנבול בפרט", מסכם ניר מזור. "אנחנו רואים מידי חודש את התגברות ההזמנות בעשרות אחוזים ומעריכים ששיא הביקור יגיע לשיאו בתחילת האביב זמן מושלם לבקר בעיר שעל שפת הבוספורוס".