עשרות תיירים בקרואטיה חלו בחודשיים האחרונים בטפיל הקריפטוספורידיום (טפיל חד תאי מידבק), שעלול לגרום לכאבי בטן, הקאות, שלשולים וחום. ההערכה היא שהמקרים מקורם במחוז הקרואטי איסטריה, וייתכן שזה התרחש בגלל חשיפה לבריכות שחייה מזוהמות.
הטפיל עמיד בפני כלור, ומופץ גם באמצעות מזון מזוהם, מים ולעיתים בריכות שחייה. הוא יכול לשרוד עד שבוע ונמצא גם בנהרות, אגמים ונחלים. הקריפטוספורידיום נפוץ למדי בחיות משק כמו כבשים ובקר, והוא מתפשט בבריכות כאשר חומר צואה מזוהם חודר לפה.
>> טסים לקרואטיה? היכנסו למדריך המלא
>> לא מה שהכרתם: אחת המדינות הזולות באירופה מתייקרת בצורה משמעותית
על פי הדיווח, רוב הנופשים שנדבקו שהו ב-10 אתרי קמפינג שונים, מתוכם תשעה בחצי האי איסטריה. סקר שנערך על ידי גורמי בריאות כדי לקבוע את הסיבה מצא ש-14 מתוך 15 שחו בבריכות באתרי הנופש שלהם. לפי המרכז הבריטי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) הנדבקים יכולים להשיל 100 מיליון חיידקי קריפטוספורידיום למי הבריכה ובליעה של עשרה בלבד מספיקה כדי לחלות.
העלייה בתחלואה מהטפיל לא הייתה כה בולטת ביעדי תיירות פופולריים אחרים כמו צרפת, יוון ואיטליה. בכתב העת Eurosurveillance אמרו החוקרים: "הסיכויים לחשיפה בדרום אירופה – צרפת, יוון, איטליה, פורטוגל וספרד – גדלו גם הם, אך בהיקף נמוך בהרבה, מה שמצביע על השפעה ספציפית לחשיפה בקרואטיה ולא מגמה כללית".
בשנת 2023 סקר של התפרצויות טפילים ברחבי העולם שנמצאו במים גילה כי בריכות שחייה עומדות מאחורי 92 אחוזים מהתפרצויות קריפטוספורידיום המועברים במים. חוקרים שבוחנים את המקרים מאמינים שתיירים עומדים מאחורי מרבית מקרי ההידבקויות לאחר שהם שבים מחופשות מעבר לים, במיוחד ממדינות שבהן רמת איכות המים ירודה. עם זאת, חשוב לציין כי בבדיקה שנערכה בקיץ האחרון נמצא שאיכות מי הים בחופי קרואטיה הייתה "איכות מים מצוינת", במיוחד באלה של אזור איסטריה.