לקרפטוס (Karpathos) מגיעים כדי להוריד הילוך. הלך הרוח המוביל באי הוא סיגה סיגה (לאט לאט ביוונית) ולא תשמעו הרבה צפירות בכביש הבודד שמקיף את האי. באי שני מלונות 5 כוכבים ומבחר מלונות פחות מפוארים, אבל מומלץ מאד לתכנן את הטיול כך שתצאו מהמלון לראות את כל מה שיש לאי להציע. למעשה, בעקבות הבידוד הממושך שבו שהה האי במשך שנים – השתמרו בו דרכי חיים עתיקות, כפרים שהזמן קפא בהם מלכת, הרים ירוקים מהם צופים על הים האגאי מלמעלה ונופים כמעט בתוליים שמזכירים את תאילנד.

הכבישים באי לרוב סלולים ונוחים לנהיגה ויש מגוון של רכבים לשכרה בקלות – אך לחלק מהיעדים הנהיגה היא הררית ומתפתלת ויכולה להיחשב מאתגרת. לכן מומלץ לשקול להצטרף לטיול מאורגן עם הנהגים המקומיים והמנוסים ועם מדריך ישראלי שיידע לספק מידע על היעדים השונים. 



עיר הבירה פיגאדיה

כ-20 דקות נסיעה מנמל התעופה נמצאת "עיר" הבירה פיגאדיה (Pigadhia) או בשמה הרשמי קרפטוס, היא העיר העתיקה וההיסטורית של האי, אבל היא לא ממש עיר ולא תמצאו שם בניינים בני יותר משתי קומות והיא למעשה מורכבת מכמה רחובות צרים. שם תמצאו את הריכוז הגדול ביותר של מסעדות, שיושבות מול המים בנמל הראשי של האי, שאליו מגיעות כל הספינות. פיגאדיה מהווה את המרכז התיירותי שבו אפשר למצוא את מעט החנויות שקיימות באי – אבל גם הן בעיקר חנויות מזכרות וסופר מרקטים.

קרפטוס 25 (צילום: יותם ורטנפלד)
בבירה פיגאדיה תמצאו מגוון של מסעדות ואפשרויות בילוי|צילום: יותם ורטנפלד
קרפטוס 26 (צילום: יותם ורטנפלד)
תמצאו כאן בניינים נמוכים, רחובות צרים וחנויות. פיגאדיה|צילום: יותם ורטנפלד

מבחינת קולינריה בעיר, קשה ליפול במגוון המסעדות הרחב שיש – אבל אנחנו ממליצים בחום על Sofia's Place. סופיה שולטת ביד רמה על המסעדה וכל המשפחה מעורבת בעסק. האוכל מצוין, במיוחד הסלט היווני המקומי שמתובל בעלי צלפים מוחמצים (מעדן) ועלי גפן ממולאים בבשר טלה וצלי בשם "קונטוסוולקי", בשר מושרה ומבושל יום שלם על שיפוד מסתובב מעל גחלים בחום נמוך.

קרפטוס 27 (צילום: יותם ורטנפלד)
עלי הגפן הטעימים ממולאים בשר|צילום: יותם ורטנפלד

הכפר אולימפוס

אחד היעדים המוכרים והמיוחדים ביותר בקרפטוס, הכפר אולימפוס (Olympos) הוקם עמוק באזור ההררי של האי במאות ה-7 וה-8 לאחר שהמקומיים נסו להרים כדי להגן על עצמם מפני התקפות של פיראטיים מחצי האי ערב. הכפר המבודד שהכביש היחיד אליו נסלל רק לפני כמה שנים, מתקיים כמן מוזיאון חי בו הנשים לבושות בלבוש המסורתי ועומדות בחזית החנויות הפרוסות לאורך הרחוב הראשי הצר והמתפתל מהחנייה ועד לכנסייה העתיקה במרכזו. החנויות בכפר ינסו למכור לכם מזכרות ומוצרים מקומיים, המחירים אולי יהיו גבוהים מעט משאר האי אבל זוהי התרומה הקטנה שלכם שעוזרת לשמר את הכפר ואורח החיים העתיק שלו.

גם פה יש מגוון מסעדות שמציעות את אותו התפריט פחות או יותר – אבל אנחנו ממליצים על Blue Garden, שבה הבעלים ניקו, מין גרסה מקומית של ננסי ברנדס, ישמח לדאוג לכם לשולחן מכל הלב, בידור ואפילו כוסית קטנה בסוף הארוחה. מומלץ להזמין את המקרונס, מנה מקומית של פסטה קצרה מקמח גס שנטחן באי, שמוגשת עם שמן זית, פטה ובצל מטוגן. ככה פשוט ככה טעים. מנה נוספת היא הלוקומדס המפורסמות, סופגניות יווניות המוגשות עם דבש מקומי מצוין.

קרפטוס 10 (צילום: יותם ורטנפלד)
אולימפוס בנויה כולה על צלע ההר|צילום: יותם ורטנפלד
קרפטוס 3 (צילום: יותם ורטנפלד)
הרחובות מתפתלים בין בתי הכפר|צילום: יותם ורטנפלד
קרפטוס 4 (צילום: יותם ורטנפלד)
שווה לעצור בבלו גארדן לסעודה|צילום: יותם ורטנפלד
קרפטוס 6 (צילום: יותם ורטנפלד)
הלוקומודס הן סופגניות יווניות המוגשות עם דבש|צילום: יותם ורטנפלד

חוף לפקוס והכפר פניקי 

חוף לפקוס (Lafkos Beachנמצא 20-30 דקות נסיעה מפיגאדיה בצד המזרחי של האי. מדובר בכפר קטן ששוכן על חוף לבן עם מים בצבע טורקיז ומעט טברנות חמודות. בין אם תעצרו שם כחלק מהטיול המאורגן לאולימפוס או שתגיעו עצמאית עם רכב זהו יעד שלא תצטערו שתגיעו אליו.

הכפר פיניקי (Finiki) הוא כפר דייגים קטן ששוכן בצד המזרחי של האי. הוא יושב על מפרץ קטן ובו נמל עם כמה סירות דייג קטנות. במרכז הנמל ישנה אנדרטה ל"שבעת האמיצים", 7 תושבים מקומיים של קרפטוס שהתנדבו במלחמת העולם השנייה, לאחר שהגרמנים עזבו את האי, לשוט לדווח לבריטים שישבו במצרים רק כדי לשמוע מהם כשהם הגיעו שהמלחמה נגמרה כבר לפני חודשיים.

קרפטוס 13 (צילום: יותם ורטנפלד)
חוף לפקוס נמצא במרחק קצר מהעיר|צילום: יותם ורטנפלד
קרפטוס 17 (צילום: יותם ורטנפלד)
כפר דייגים קטנטן. פיניקי|צילום: יותם ורטנפלד

אין הרבה אופציות לאוכל בפיניקי אבל אנחנו ממליצים על מסעדת Delfini, אחד המקומות היחידים באי שבהם אפשר לאכול דגים טריים מהים (ברוב מסעדות האי מוגשים דגי בריכות כי אין מספיק דייג לספק דגים לכל המסעדות באי). ב"דלפיני" יכניסו אתכם למטבח לבחור בעצמכם איזה דג בדיוק מתחשק לכם שיכינו עבורכם. כדאי להזמין את הסופלקי דג, שהמקומיים לא יודעים להגיד איך קוראים לדג ממנו הם מכינים אבל המחקר הקטן שעשינו העלה שזה סוג של דג חרב ומדובר במעדן אמיתי.

חוף אפאלה

אחד החופים המפורסמים של קרפטוס הוא חוף (Apella) שזכה בתואר "החוף היפה ביותר ביוון". ממוקם בצד המזרחי של האי, כ-20 קילומטר מפיגאדיה. המים בחוף הכי צלולים שיכולים להיות ולמי שחובב - זהו יעד מושלם לשנורקלים. הדרך אליו אפשרית בעיקר בעזרת סירה ומאוד מומלץ להצטרף ליום שיט מאורגן, בו יוצאים מהמרינה בעיר למסלול של 40 דק לחוף שבו צוות הסירה גם יבשל לכם ארוחת צוהריים ויגיש משקאות. ניתן להגיע למקום בעזרת רכב אך הגישה מוגבלת ויש לקחת זאת בחשבון.

קרפטוס 1 (צילום: יותם ורטנפלד)
מהחופים המפורסמים באי. אפלה|צילום: יותם ורטנפלד

חיי לילה

כראוי לאופי של האי, אין מועדונים או מבחר גדול של פאבים. יש שתי טברנות מקומיות באזור פיגאדיה שמנגנות מוזיקה חיה וכדאי להתעדכן כשמגיעים באילו ימים זה מתקיים. אם תהיו נחמדים אולי תשמעו אפילו ביצועים של מוזיקה ישראלית בסגנון יווני לצד כוסית של ראקי או אוזו.

איפה ישנים בקרפטוס?

אנחנו התארחנו במלון Constantinos Palace, אחד משני מלונות 5 כוכבים שיש באי. המלון חדיש, נקי ומפנק והשירות בו מסביר פנים ומחוייך כמו רוב המקומיים – אנשי קרפטוס מקפידים להיות מסבירי פנים וחיוביים לתיירים המגיעים לאי.

כמה זה עולה?

חבילות הנופש נעות סביב 469-999 אירו (1,814-3,870 שקל) לאדם.

טיולי יום מאורגנים יעלו סביב ה-20 אירו (כ-80 שקל) לאדם, תלוי במה שהם כוללים.

*הכתב היה אורח של איילה גיאוגרפית בקרפטוס