תדמיינו את זה: מסרתם את המזוודות, עברתם בדיוטי פרי, ואתם עולים על המטוס ליעד הבא שלכם. כשאתם יושבים במושבכם ומביטים מבעד לחלון המטוס, ואז זה קורה – האוויר הקפוא של תא הנוסעים. אתם מיד תופסים סווטשירט או שמיכה ושואלים את עצמכם: "למה לעזאזל כל כך קר כאן?".

למה המטוסים כל כך קרים?

מסתבר שזו לא רק תכונה מוזרה של מטוס – יש סיבה רפואית לכך שהמטוסים מקוררים. החברה הבינלאומית לניסוי וחומרים ASTM International, ערכה מחקר שבדק את המתאם בין אנשים שמתעלפים כשהם בטיסה לבין הלחץ והטמפרטורה בתא הנוסעים. הם גילו שאנשים נוטים להתעלף ביתר קלות בזמן טיסה בגלל מצב רפואי המכונה היפוקסיה (Hypoxia). זה מתרחש כאשר רקמות הגוף אינן מקבלות מספיק חמצן – ולחץ גבוה בתא וטמפרטורות חמות, יכולים לקדם את התגובה הזו. 

מכיוון שטמפרטורות הגוף משתנות, חברות התעופה דואגות לשמור על הטמפרטורה הנמוכה ביותר שהן יכולות, רק ליתר ביטחון. זה כמובן מצער עבור אנשים שרועדים מקור אפילו בבריזה הקטנה ביותר, אבל עדיף ללבוש עוד כמה שכבות נוספות מאשר שהבחור לידך ייתעלף.

איש עם שמיכה מטוס (צילום: Akarawut, shutterstock)
לא סתם קר לכם במטוס|צילום: Akarawut, shutterstock

 

מהי הטמפרטורה במטוס?

פורטל AeroTime Hub, מדווח כי בדרך כלל מטוסים שומרים על טמפרטורה שבין 22°C ל-24°C. נראה חם מספיק, נכון? ובכן, זה לעיתים מרגיש קר מהרגיל לחלק מהנוסעים, מכיוון שהם יושבים בשקט במושבים שלהם. אם הם יסתובבו במטוס, הם כנראה יתחממו יותר ולא ירגישו כל כך קר.

וזה מוביל לשאלה נוספת: מי שולט בטמפרטורה במטוסים? לדברי ג'וזפין רמו, דיילת ב-Scandinavian Airlines, גם טייסים וגם דיילות יכולים לשלוט בטמפרטורת התא. רמו גם אומרת שלכל חברת תעופה יש סטנדרטים משלה לטמפרטורות בתא הנוסעים.

מזגן מטוס (צילום: Mumemories, shutterstock)
הצוות והטייסים שולטים במעלות של המזגן במטוס|צילום: Mumemories, shutterstock

בעוד שהתרמוסטט נמצא בדרך כלל בתא הטייס, דיאנה קסטרו, שהייתה דיילת במשך 16 שנים, והיא גם המייסדת של האתר Future Flight Attendant, אומרת שלמטוסים חדשים רבים יותר יש לוחות בקרה, שהדיילים יכולים להשתמש בהם כדי לשלוט בטמפרטורת התא. "אנחנו אוהבים את זה הרבה יותר כי אנחנו לא צריכים להתקשר כל הזמן לטייסים כדי לנסות לקבל את הטמפרטורה הנכונה", מסבירה קסטרו.