אחרי האביב הערבי, ישראלים כמעט אינם מבקרים במצרים, וחלה ירידה דרסטית גם בטיולים לתוניסיה וירדן. ומה באשר למרוקו? 10,000-13,000 תיירים ישראלים מבקרים שם מדי שנה - כך על פי ד"ר יחיאל חמו, מנכ"ל חברת מרוקו תור, והאביב הערבי כמעט ולא השפיע על הביקושים: "ישראלים אמנם שאלו אם בטוח לטייל שם, אבל יצאו בלי היסוס. באפריל 2011 היה פיגוע במרקש עם שני הרוגים יהודים - אבל גם הוא לא השפיע על היקפי התיירות".
אדם עיסא מחברת מרום תעופה, המתמחה בטיולים למרוקו, מחזק את דבריו: "לא היו ביטולים, מה גם שרוב הטיולים של ישראלים ליעד הזה הם על בסיס אידאולוגי: טיולי שורשים או טיולי השתטחות על קברות צדיקים".
בטורקיה המצב שונה. "מרבית התיירים מישראל שמגיעים לטורקיה הם ערבים ישראלים", אומרים במשרד נספח התיירות הטורקי בת"א. תחת המסר המרכזי "טורקיה רוצה אתכם כמו תמיד", משרד התיירות הטורקי השקיע מאז 2011 מאמצי שיווק גדולים במשיכת התיירים הישראלים. "היינו רגילים ל-580,000 תיירים ישראלים ב-2008 וירדנו ב-2011 לכ-75,000. מאמצי הפרסום שלנו לא נשאו פרי".
מצרים ממילא לא נהנתה בעשור האחרון ממסות של תיירים ישראלים, "בצל התראות על אפשרות לפיגועים בסיני, ועל רקע יחסי השלום הקרים", אומר לואיס אפשטיין, מנכ"ל קמה תורס, המתמחה בתיירות למצרים ולירדן. "אחרי אירועי כיכר תחריר, תיירים מכל העולם חדלו להגיע, והקילוחים הדקים של תיירות ישראלית שבקה חיים כמעט לחלוטין עם ירידה דרסטית של 80%-90% בביקושים.
ומה לגבי ירדן? עד נובמבר 2010 לא הייתה כמעט קבוצה ישראלית שהגיעה לאילת ולא בחרה לערוך יום ביקור שלם בפטרה, אך מאז חלה צניחה של כ-50% בביקושים בלי רציונל מבוסס. מדובר במדינה בטוחה לתיירות ישראלית אבל עדיין מדובר ביעד מוסלמי.
חוויה חושית וזוהרת
אז ביקור בערים מוסלמיות מרתיע חלק מהישראלים, אך יש גם שלא מהססים, כשהכוונה היא בעיקר ליעדים כמו מדינות במרכז אסיה.
אורי הראל, מנהל בחברה הגיאוגרפית ברק אפיק, מסביר כי המשיכה אל המסגדים, השוק, או המבנים הארכיטקטוניים נובעת מהצורך לחפש שם את השונה: "ערים מוסלמיות מייצרות חוויה חושית עזה של ריחות, טעמים וצלילים. יש לנו את כל זה בעיר העתיקה בירושלים, אבל כאשר מדובר ביעד תיירותי רחוק - זה זוהר יותר".
כשתייר ישראלי מגיע לעיר מוסלמית ורואה שרידי קהילה יהודית פעילה, בית כנסת או מבנה עם מגן דוד עליו, הוא מתרגש". הראל מוסיף: "אנו כישראלים מתאפיינים בצורך להרגיש שמקבלים אותנו גם בעולם עוין. כשאתה יושב עם סוחר מוסלמי בשוק, זו חוויה עילאית".
שירין בן-יעקב, מדריך מומחה לקבוצות ישראלים בערים אסלאמיות, ובורה שניטמן, מומחה לטיולים בערי מרכז אסיה, ממפים ערים ידידותיות במדינות מוסלמיות. חברת אלאדין טרוול מפרטת את מחירי לינה הממוצעים בחלק מיעדים אלו.
אסווירה (מוגדור), מרוקו
על המקום: מוגדור היא עיר חוף יפיפייה, המונה כ-70,000 תושבים ובנויה על חצי אי סלעי, על חוף האוקיינוס האטלנטי. משמעות שמה: "תמונה מצוירת". יש לה רצועת חוף חולית פראית וארוכה והאווירה בה נעימה ושלווה. אופי העיר, צבעיה וסגנון הבנייה שונה לחלוטין מאופיין של הערים המרוקאיות האחרות וניכרת בה התרבות הספרדית-פורטוגזית.
שווה לראות: פסטיבל הגנאווה המפורסם למוזיקת עולם המביא אל העיר בחודש יוני מאות אלפי אנשים ממרוקו ומרחבי העולם. שווה לבקר גם בנמל דייגים מיוחד וציורי עם דוכני אכילת דגים.
תחבורה: העיר קטנה מאוד ולכל מקום אפשר להגיע ברגל או במוניות.
עלויות שהייה: 600-320 שקל ללילה
עלות טיסה: כ-800 דולר
סראייבו, בוסניה
על המקום: סראייבו שבבוסניה-הרצגובינה היא אחת הערים החשובות ביותר בבלקן. עד למלחמת העולם השנייה התקיימה בעיר קהילה יהודית מכובדת של סוחרים, אשר הגיעו למקום באמצע המאה ה-16. כיום נותרו פחות מאלף יהודים בעיר. ממוקמים בה זה לצד זה בתים ומסגדים עם ארכיטקטורה עות'מאנית ומבנים מפוארים מהתקופה האוסטרו-הונגרית.
שווה לראות: במוזיאון הלאומי מוצגת "הגדת הפסח של סראייבו" שנכתבה בברצלונה בשנת 1,350 ונחשבת להגדה העתיקה בעולם. שוויה מוערך ב-700 מיליון דולר.
תחבורה: מומלץ לנסוע ברכבות קלות, רכבות חשמליות ומוניות. רכב שכור: 30-100 אירו ליום.
עלויות שהייה: 300-350 שקל ללילה בחדר זוגי.
עלות טיסה: מ-560 דולר.
בראט, אלבניה
על המקום: על גדת נהר האוסום שוכנת בראט, שהוכרזה ב-2008 כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. היא מכונה "עיר אלף החלונות" על שום הבנייה עות'מאנית המאופיינת בבתי אבן, סמטאות, קשתות תמיכה מרהיבות, מרפסות מעץ ארז וגגות רעפים ייחודיים. האווירה באלבניה היא של הערכה והערצה לישראלים, מלווה בסקרנות.
שווה לראות: במסגד המרכזי קיים מתחם טקיה (teqe), שבו נאספים סופים (מיסטיקנים מוסלמים). מספרים שכאן חי משיח השקר היהודי שבתאי צבי עד יום מותו. על כך מעידים גם מגיני הדוד מעל דלת הכניסה.
תחבורה: מומלץ להתנייד ברכב/ג'יפ: 60 אירו ליום לרכב קטן, 140 אירו לג'יפ).
עלויות שהייה: כ-30 דולר לילה לזוג, 60 דולר לסוויטה לזוג.
עלות טיסה: 600-800 דולר.
בישקק, קירגיסטן
על המקום: מדינת טבע מדהימה במרכז אסיה, שקיבלה עצמאות מרוסיה ב-1991. היא חצויה ע"י רכסי הרים אדירים שפסגותיהם מאמירות לגבהים של 4,000 ו-5,000 מטר, וביניהם חבוי האגם ההררי השני בגודלו בעולם. לא בכדי היא מכונה "השוויץ של מרכז אסיה". בבירה בישקק חיים 900,000 תושבים. המקומיים מגלים עניין גדול בישראלים בעיקר בגלל רמת ההייטק הגבוהה בארץ.
שווה לראות: הפארק הלאומי של ערוץ אלה ארצ'ה: אתר יפהפה עם נופי פסגות ונהר שוצף. מטפסי הרים יכולים להעפיל אל הפסגות הגבוהות. בחורף פועל אתר סקי.
תחבורה: תחבורה ציבורית: מוניות ואוטובוסים ומוניות שירות.
עלויות שהייה: כ-400 דולר לילה במלון 5 כוכבים.
עלות טיסה: מ-1,240 דולר.
באקו, אזרביז'אן
על המקום: רוב תושביה מוסלמים חילונים. היא נחשבת לאחת המדינות הפחות דתיות בעולם. הבירה באקו הוקמה במאה ה-9 ומתגוררים בה כ-3 מיליון תושבים. העיר, היושבת על גדות הים הכספי, מחולקת לשלושה: העיר העתיקה, המוקפת חומה, העיר התחתית, המודרנית והממוסחרת, והעיר הסובייטית, שנבנתה שיכונים שיכונים תחת שלטון ברה"מ.
שווה לראות: העיר העתיקה של באקו נבחרה כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו על שלל הסמטאות הצרות ועשרות המסגדים, שווה לבקר בארמון שירוואנשה מן המאה ה-14, הכולל צלעות בכ-50 כיוונים.
תחבורה: מוניות, רכבת תחתית נוחה ואוטובוסים שמגיעים לכל חלקי העיר.
עלויות שהייה: 730 שקל ללילה.
עלות טיסה: 605 דולר לאדם.
סמרקנד, אוזבקיסטן
על המקום: סמרקנד, היא אחת הערים המיושבות העתיקות בעולם. באזור רג'יסטן נמצא קומפלקס מרשים של שלוש מדרסות עתיקות. אפשר גם למצוא עדויות לגדולתם של שליטיה הנודעים, אחד מהם הוא קומפלקס הקבורה של הכובש הגדול טימור לנג.
מקום קבורה מרשים נוסף, שנחשב לאחד האתרים היפים בעיר, הוא שאהי זינדה, מצפה הכוכבים העתיק והמסגד הענק גם הם חלק מהמבנים היפים, שהעניקו לה בשנת 2001" את התואר אתר מורשת לאומי של אונסק"ו.
שווה לראות: רג'יסטן, "מקום החול", הוא מרכז סמרקנד העתיקה.
תחבורה: מוניות שירות יעילות.
עלויות שהייה: 90-70 דולר ללילה.
עלות טיסה: כ-900 דולר.
מאלה, האיים המלדיביים
על המקום: מאלה, עיר הבירה של האיים המלדיביים, שוכנת על אי בעל אותו השם. העיר כה קטנה, שניתן להקיפה תוך פחות משעה. בין האטרקציות נמצא המסגד הגדול, שאת כיפתו המוזהבת ניתן לראות גם מכל האיים הסמוכים, ושוק הדגים המקומי.
שווה לראות: המוזיאון הלאומי, בו נמצא אוסף בגדים ותמונות מתקופת הסולטאנות של האי. בין הצלילות המומלצות: צלילה אל שרידיה של ספינת המשא Victory, שטבעה לפני עשרים שנה, ומהווה היום כר פורה לאלמוגים ודגים.
תחבורה: שתי חברות תעופה מקשרות בין האיים Maldivian air taxi ו trans Maldivian airways.
עלויות שהייה: עלות לינה בבתי מלון - 900-1,300 שקל.
עלות טיסה: מ-1,350 דולר.